Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Контактни лещи срещу очила: Kое е по-доброто?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 21. 8. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Изборът между контактни лещи и очила е решение, пред което много хора се изправят, когато става въпрос за коригирането на зрението им. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци, а крайният избор зависи от личните предпочитания, начина на живот и специфичните нужди.

В тази статия сравняваме контактните лещи и очилата, за да ви помогнем да определите коя опция е по-подходяща за вас. Ние също така обсъждаме как да преминете от диоптрични очила към контактни лещи, ако решите да направите промяната. Ако се затруднявате да изберете, знайте, че мнозина могат да имат свободата и гъвкавостта и на двете!

Контактни лещи

държейки бяла кутийка за контактни лещи

Контактните лещи са удобна алтернатива на традиционните очила. Предлагат се с различни периоди на носене, така че можете да ги носите толкова често, колкото е необходимо. Месечните контакти, които могат да се носят всеки ден до 30 дни, са често срещан избор. Предлагат се също дневни, двуседмични и лещи за продължително носене.

И така контактните лещи по-добри ли са от очилата? Вижте по-долу някои от другите предимства и недостатъци на контактните лещи:

Плюсове на контактните лещи

  • Естествено и безпрепятствено зрение: Контактните лещи осигуряват по-широко зрително поле в сравнение с очилата, тъй като се движат с очите ви, позволявайки по-естествено визуално изживяване.
  • Подобрена естетика: Много хора предпочитат контактни лещи, тъй като те не променят външния вид. Можете да покажете естествените си черти или експертните си умения за гримиране без да се съобразявате с рамките за очила.
  • Свобода по време на физически дейности: Контактните лещи са идеални за спорт и други физически дейности, тъй като не възпрепятстват движенията ви и няма риск те да паднат. Ежедневните контактни лещи за еднократна употреба са удобни, ако носите лещи рядко или само по време на определени дейности.
  • Коригирането на различни проблеми със зрението: Контактните лещи се предлагат с различни предписания, което позволява корекция на миопия (късогледство), далечогледство (хиперметропия), астигматизъм и дори мултифокални нужди.

Недостатъци на контактните лещи

  • По-честа поддръжка: Контактните лещи изискват редовно почистване, дезинфекция и правилно съхранение, за да поддържате очите си здрави и да предотвратите инфекции.
  • Потенциален дискомфорт: Някои хора може да изпитват дискомфорт или сухота, когато носят контактни лещи, особено ако очите им са чувствителни или склонни към алергии. Може да изпитате само лек дискомфорт, когато за първи път опитвате да свикнете с лещите.
  • Разходи: Контактните лещи могат да бъдат по-скъпи от очилата, които обикновено имат една предварителна цена, особено ако изберете ежедневни лещи за еднократна употреба или имате нужда от специализирани лещи.
  • Риск от инфекция на очите: Важно е да се научите как да се грижите за контактните си лещи. Ако не полагате подходящите грижи, контактните лещи могат да увеличат риска от очни инфекции. От решаващо значение е да следвате правилните хигиенни практики и да се консултирате с очен специалист.

Въпреки че не е непременно недостатък за всички, определени заболявания на очите или здравословни проблеми могат да направят носенето на контактни лещи по-трудно или невъзможно за някои хора. Въпреки това напредъкът в технологията на лещите доведе до наличието на специализирани контактни лещи за състояния на пресбиопия, предлагащи повече възможности за корекция на зрението. Вашият очен специалист може да ви помогне да определите дали носенето на лещи е подходящо за вас.

Очила

държане на черни очила

Диоптричните очила отдавна са популярен избор за корекция на зрението. Те често са първото нещо, което идва на ум, когато някой обмисля корекция на зрението. Очилата са ефективен и лесен начин за справяне с късогледство, далекогледство и редица други зрителни увреждания.

Поради множеството различни стилове и модели на рамки, хората често избират очилата и като модно изявление в допълнение към коригиращата им функция. По-долу можете да намерите някои от предимствата и недостатъците на носенето на очила:

Плюсове на очилата

  • Лекота на използване: Очилата са лесни за използване и изискват минимална поддръжка. Толкова са лесни за употреба - можете да ги поставите, когато имате нужда от тях, и да ги свалите, когато не са ви необходими!
  • Голямо разнообразие от стилове: Диоптричните очила предлагат многобройни стилове, цветове и дизайни на рамки, което ви позволява да изразите личния си стил и да подчертаете чертите на лицето си.
  • Защита за очите: Очилата осигуряват физическа бариера, която предпазва очите от прах, отломки и вятър, които могат да причинят дразнене. 
  • Достъпност: В много случаи очилата са по-рентабилен вариант в сравнение с контактните лещи, особено ако не се нуждаете от честа смяна на рецептата.

Недостатъци на очилата

  • Ограничено периферно зрение: Рамките на очилата могат да попречат на периферното ви зрение, което води до намалено усещане за заобикалящата ви среда.
  • Изкривено зрение: Някои диоптрични очила с по-високи диоптри или такива за астигматизъм могат да изкривят зрението около краищата на лещите (понякога наричан ефект "рибна купа"). Това трябва да отшуми, когато свикнете с новите очила и ако носите очилата си редовно.
  • Намеса при физически дейности: Очилата не са най-практичната опция за определени физически дейности, тъй като могат да се изплъзнат или да пречат.
  • Отражение и отблясъци: Без антирефлексни покрития очилата могат да отразяват светлината, което може да разсейва и да повлияе на зрителния комфорт.
  • Несъвместимост с определени аксесоари: Очилата могат да ограничат възможностите ви, когато става въпрос за носене на слънчеви очила или шапки.

Трябва ли да нося контактни лещи или очила?

Изборът между носенето на контактни лещи или очила е лично решение, което зависи от различни фактори.

Ако водите активен начин на живот и често спортувате, контактните лещи могат да предложат повече удобство и свобода на движение. Ако носите контактни очила често и често ги сменяте, очилата обикновено са по-евтиният вариант тъй като са еднократна инвестиция, която обикновено се носи с години. Очилата често се считат за по-подходящ избор за деца или лица, които може да имат затруднения с поддръжката и грижите, необходими за контактните лещи.

Консултирайте се с вашия специалист, за да обсъдите вашите въпроси и притеснения. Те могат да осигурят експертни насоки и да ви помогнат да изберете между диоптрични очила или най-добрите контактни лещи. Намирането на подходящ вариант за вашите очи и начин на живот ще осигури оптимална корекция на зрението и комфорт.

Нашите предпочитания? Оптометристът на Lentiamo - Eliška Malinová, Bc. препоръчва комбинация от дневни лещи с резервен чифт очилатъй като има моменти, в които не трябва да носите лещите си (например в сезона на поленовите алергии, когато имате раздразнени очи или конюнктивит и др.), но все пак трябва да виждате ясно и да функционирате в ежедневието без зрителни ограничения. В тези моменти очилата  - от гледна точка на нашия оптометрист - са незаменими. 

Как да преминете от очила към контактни лещи

Ако сте решили да преминете от очила към контактни лещи, важно е да следвате правилните стъпки за плавен и успешен преход. Имайте предвид тези съвети, когато извършвате прехода:

  1. Насрочете очен преглед: Първо и най-важно е да посетите своя очен специалист. Те ще оценят здравето на очите ви, ще определят вашата рецепта за контактни лещи и ще предложат насоки относно опциите за лещи, подходящи за вашите зрителни нужди .
  2. Научете как да боравите и да се грижите за контактните лещи: Правилна хигиена и грижа за лещите са от съществено значение за поддържане на здрави очи и удобно носене. Вашият очен специалист ще предостави инструкции как да боравите, почиствате, дезинфекцирате и съхранявате новите си лещи.
  3. Упражнявайте се да поставяте и премахвате вашите лещи: Първоначално поставянето и премахването на вашите контакти може да ви затруднява. Вашият очен специалист ще ви води през процеса и ще ви предложи съвети, за да научите правилна техника.
  4. Постепенно увеличавайте времето за носене: Вашият специалист ще предложи график за носене, за да помогне на очите ви да се приспособят към новите изгледи и усещания. Ще започнете с носенето на лещите за по-кратки периоди и постепенно ще увеличавате продължителността с времето. 
  5. Свържете се с вашия очен специалист: Насрочете час за преглед, за да наблюдавате здравето на очите си, да оцените прилягането и комфорта на вашите лещи и да направите всички необходими корекции, за да осигурите оптимална корекция на зрението.

Не забравяйте, че правилната грижа за очите и редовните прегледи са важни, независимо дали сте избрали контактни лещи или очила. Ако изпитвате някакъв дискомфорт или промени в зрението си, консултирайте се с вашия очен специалист.

Търсите правилните контактни лещи?

Намерете висококачествени лещи от водещи производители, които отговарят на вашите нужди и бюджет.

Пазарувайте контактни лещи

FAQ

Безопасни ли са контактните лещи за очите?

Да, обикновено е безопасно да се носят контактни лещи, когато се използват и поддържат правилно. Винаги е важно да следвате указанията, предоставени от вашия очен специалист, за да поддържате очите си здрави.

Кой не трябва да носи контактни лещи?

Някои наранявания на очите, запушване на слъзните канали, сълзотворния филм или нарушения в производството на сълзи, глаукома, хронични инфекциозни заболявания или остри възпаления могат да означават, че някои хора не са подходящи кандидати за контактни лещи. Вашият очен специалист първо ще прегледа очите ви и ще ви каже дали можете да носите лещите.

Мога ли да се къпя с контактни лещи?

Винаги избягвайте носенето на контактни лещи, докато се къпете или плувате. Водата може да въведе бактерии или други замърсители в очите, което да доведе до сериозна инфекция и дори да повреди лещите ви.

Мога ли да спя с контактни лещи?

Освен ако не е специално проектирано за нощно носене, спането с контактни лещи не се препоръчва. Вашият доставчик на очни грижи ще определи дали контактните лещи за продължително носене са подходящи за вас, но е от съществено значение да следвате графика за носене и инструкциите за грижа за избягвате потенциални рискове за здравето на очите си.

Заключителни мисли

Както можете да видите, както контактните лещи, така и очилата имат своите уникални предимства и недостатъци. Най-добрият избор за вас зависи от вашите лични предпочитания, начин на живот, комфорт и насоките на вашия очен специалист.

Надяваме се, че сравнението на плюсовете и минусите им ще ви помогне да изберете между контактни лещи или очила. Не забравяйте, че комбинацията от двете може да бъде чудесен компромис, който предлага по-голяма гъвкавост за мнозина.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти