Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Двойно виждане (диплопия): Причини и лечение

Lucie Macháčková

Медицински прегледано от Lucie Macháčková, Мениджър на оптиката в Бърно, на 22. 8. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Виждали ли сте някога две изображения, когато знаете, че трябва да е само едно? Диплопията, известна като двойно виждане, кара мозъка да възприема дублиращo изображение на един обект. Това може да бъде временен проблем или индикатор за сериозно здравословно състояние. Научете повече за това очно заболяване и кога трябва да потърсите медицинска помощ.

Оптиците Lentiamo дефинират това състояние, обясняват неговите вариации и изброяват възможните причини тук. Нека да прочетем!

Какво е двойно виждане?

Двойното виждане е състояние, при което човек вижда две изображения на един обект. Тези изображения могат да се появят едно до друго, едно върху друго или под ъгъл. Може да е резултат от временни фактори или различни причини, като проблеми с мускулите, които контролират движението на очите, увреждане на нервите или проблеми с роговицата, лещата, или ретината.

Двойното виждане може да причини дискомфорт, объркване и затруднения при ежедневни дейности като четене, шофиране и ходене. Важно е да потърсите медицинска помощ, ако виждате дублирани изображения, тъй като това може да е признак за сериозен здравословен проблем като инсулт или други заболявания.

Как изглежда двойното виждане?

Двойното виждане кара един обект да изглежда като две изображения, разположени едно до друго, над или под, или диагонално едно спрямо друго. Изображенията обикновено се припокриват и рядко са напълно разделени. Вторичното изображение обикновено е замъглено или по-бледо от „основното“ изображение.

Видове двойно виждане

Има два основни вида двойно виждане: монокулярно и бинокулярно. Монокулярната диплопия причинява успоредно дублиране на изображение. Бинокулярната диплопия обикновено се проявява по три начина: хоризонтално, вертикално или наклонено. 

Монокулярно двойно виждане

Монокулярна диплопия е, когато две изображения се появяват само в едно око. Причинява се от проблем в самото око, като катаракта, астигматизъм или синдром на сухото око. Неправилните рецепти за очила също могат да доведат до този тип двойно виждане.

монокулярно двойно виждане

Монокулярно двойно виждане

 

При монокулярна диплопия може да забележите, че основното изображение изглежда по-ясно от по-размазаното вторично изображение. Това понякога се нарича "призрачно изображение".

Симптомите на замъгляване обикновено са ограничени до едното око.

Бинокулярно двойно виждане

По-често хората изпитват бинокулярна диплопия и виждат две изображения, когато и двете очи са отворени. Тъй като засяга и двете очи, това обикновено означава, че очите не работят правилно заедно. Този тип изчезва от само себе си, когато едно от очите е затворено. Той може да възникне поради различни състояния като страбизъм (когато очите не са подредени в една и съща посока) или увреждане на нервите.

Бинокулярното двойно виждане обикновено се проявява визуално по три различни начина: хоризонтално, вертикално или наклонено, както е показано на снимката по-долу.

Хоризонтално двойно виждане

Хоризонтално двойно виждане

 

Хоризонталната диплопия е, когато човек вижда две изображения едно до друго, като едното се появява отляво или отдясно на другото.

И двете изображения може да изглеждат замъглени при хоризонтален бинокъл.

вертикално двойно виждане

Вертикално двойно виждане

 

Вертикална диплопия е, когато човек вижда две изображения, подредени едно върху друго. Едно изображение се появява над или под другото.

наклонено двойно виждане

Наклонено двойно виждане

 

Наклонена диплопия е, когато второ изображение се появява диагонално или под ъгъл от другото. Този тип е по-рядко срещан от хоризонталния и вертикалния но се среща.

Временно двойно виждане

Временна диплопия е, когато човек изпитва двойно виждане за кратък период от време, обикновено продължаващ само няколко минути. Това може да бъде причинено от различни фактори като стрес, умора или дори консумация на алкохол.

Двойното виждане, което се появява и изчезва, може да е причинено от продължаващ проблем. Проблеми с роговицата или лещата, мигрена, странични ефекти от лекарства, болести и неправилно подравнени очи могат да доведат до този вид проблем със зрението, който се появява от време на време.

Въпреки че като цяло не са причина за безпокойство, временните дублирани изображения могат да бъдат симптом на по-сериозно медицинско състояние или заболяване. Внезапната поява на проблеми със зрението никога не трябва да се пренебрегва. Потърсете незабавно медицинска помощ при внезапни промени в зрението, за да изключите потенциално животозастрашаващи здравословни проблеми.

Какво причинява двойно виждане?

Според Stanford Health Care, различни състояния могат да причинят двойно виждане. Проблеми с роговицата или лещата, проблеми с мускулите или нервите, които контролират функцията и движението на очите, или проблеми в мозъка могат да доведат до диплопия. Някои причини могат да бъдат незначителни, като астигматизъм, или животозастрашаващи, като аневризма или инсулт.1

Проблемът може да е временен, лечим или причинен от по-сериозен основен проблем. Факторите на околната среда също могат да предизвикат удвояване на изображения по различно време. Различни части на окото и околните структури също могат да бъдат виновни. Освен това продължаващите здравословни проблеми или заболявания могат да причинят временни или продължаващи проблеми.

Временни причини

Временните причини за двойни изображения често са свързани с фактори на начина на живот или стимули от околната среда, като употреба на алкохол или наркотици, умора или напрежение на очите. Тези причини обикновено отшумяват сами, след като се обърне внимание на причиняващия фактор. Ниското кръвно налягане или твърде бързото изправяне може за кратко да повлияе на зрението при някои хора.

Лечими причини

Лечимите причини за двойни изображения обикновено включват грешки на пречупването като късогледство, далекогледство или астигматизъм. Синдром на сухото око, слабост на очните мускули или разместване, катаракта или аномалии на роговицата също могат да причинят промени в зрението.

Ако изпитвате мигрена, може да забележите зрителни смущения, включително удвоени изображения по време на мигрена. Тези причини често могат да бъдат лекувани с неинвазивни методи като коригиращи лещи, упражнения за очите или лекарства.

Основни причини

Основните проблеми, свързани с мускулите, нервите или мозъка могат да повлияят на функциите и движенията на окото, което води до двойни изображения. Тези причини може да са сериозни и да са свързани с диабет, високо кръвно налягане, нарушения на щитовидната жлеза, инфекции, автоимунни заболявания или неврологични състояния като множествена склероза, инсулт или мозъчен тумор.

Някои други заболявания, за които е известно, че причиняват дублирани изображения включват болестта на Грейвс, миастения гравис и синдрома на Гилен-Баре.2

Симптоми на двойно виждане

  • Виждане на две изображения на един обект
  • Главоболие
  • Увиснали клепачи
  • Неправилно подравнени, „блуждаещи“ или кръстосани очи
  • Гадене или замаяност
  • Болки в очите

Кога трябва да потърсите медицинска помощ?

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако получите внезапно двойно виждане или ако то е придружено от объркване, неясен говор, болка, замаяност или слабост. Двойното виждане може да сигнализира за остър медицински проблем, като аневризъм или инсулт.

Консултирайте се с вашия очен специалист, ако имате повтарящи се проблеми със зрението, които водят до дублиране на изображения. Обърнете внимание кога и колко дълго продължава, за да помогнете на вашия специалист да определи причината.

Диагностика на двойно виждане

Очен специалист обикновено ще извърши задълбочен очен преглед, за да диагностицира причината за двойно виждане. Изпитът може да включва тест за зрителна острота, измерване на подравняването на очите, преглед с прорезна лампа за оценка на предната част на окото и преглед на разширените очи за проверка на задната част на окото.

Те могат също така да извършат допълнителни тестове, като тест за покритие или тест с призма, за да оценят степента и причината. Те могат да ви насочат към друг лекар в зависимост от основната причина или ако подозират, че е необходим спешен медицински преглед.

Въпреки че диплопията засяга зрението, офталмологът може да не е специалистът, който да я лекува. Ако подозирате, че предписано лекарство например е довело до това, най-добрата точка за контакт вероятно е здравният специалист, който го е предписал.

Проверете дали имате двойно виждане

Диплопията може да ви накара да направите визуални корекции в опит да подредите изображенията в зрителното си поле.

Ако имате двойно виждане, можете да:

  • затваряте или покривате едното око.
  • накланяте или обръщате главата си под различни ъгли.
  • непрекъснато присвивате очи.
стандартно зрение

Стандартно зрение

 

За справка, двойното виждане може просто да се сравни със стандартно изображение.

Някой, който няма проблеми със зрението, ще види едно, ясно изображение като това на снимката тук.

Как се лекува двойното виждане?

В зависимост от причината може да се лекува с контактни лещи или рецепта за очила. Прости упражнения за очи или превръзка за очи също могат да се използват като лечение.

В някои случаи може да се наложи очна операция за корекция. Вашият очен специалист ще определи най-добрия курс на действие в зависимост от причината.

Двойното виждане сериозно ли е?

Дублиращите се изображения обикновено не са сериозни и могат да бъдат лекувани. Това обаче може да показва и по-непосредствена загриженост. Важно е да се консултирате с очен специалист, ако получите дублирани изображения, дори периодично.

Предотвратяване на двойно виждане

Способността да се предотврати дублиране на изображения зависи от причината. В много случаи може да бъде ефективно предотвратено с неинвазивни методи като упражнения за очите или коригиращи очила. С подходяща грижа и управление, често може да се преодолее успешно.

Полагането на редовни очни прегледи е важна превантивна мярка, за да сте сигурни, че очите ви също остават здрави.

Заключителни мисли от Lentiamo

Този тип промяна в зрението може да бъде тревожна. Имайте предвид, че това не винаги е сериозен проблем. Само оценката на специалист обаче може да определи точно причината.

Не забравяйте незабавно да се свържете с медицински специалист в случай на внезапно двойно виждане или други внезапни промени в зрението ви. Надяваме се, че тази информация е полезна, за да ви помогне да разберете различните видове диплопия и техните причини.

Прочетете повече

Разгледайте други теми, свързани с диплопията.


Източници

1. Stanford Health Care, Causes of Double Vision
2. Review of Optometry, Top Causes of Double Vision

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти