До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Астигматизъм - какво представлява и как се лекува

Какво представлява астигматизмът?

Астигматизмът се появява, когато роговицата има форма, наподобяваща продълговата топка за ръгби, отколкото сферична футболна (каквато е нормалната й форма). Продълговатата роговица пропуска отразените от предметите лъчи, които се фокусират върху две точки в зеницата на окото вместо само върху една, поради което образът е размазан. Това е ситуация, в която се изисква различен начин на корекция на зрението, а именно специални контактни лещи с ос и цилиндър. В блога ни ще намерите статия , в която може да прочетете за параметрите на контактните лещи.

Астигматизмът, въпреки че е често съпровождан от късогледство или далекогледство, като цяло „работи“ на друг принцип. Поради тази причина обикновените контактни лещи или очила не могат да помогнат за коригирането му. Хората с астигматизъм обикновено при очен преглед бъркат цифрата 3 с цифрата 8, вместо М виждат H, вместо К виждат Х и много често бъркат О с D. Често срещано явление е и объркване в пространствената ориентация, когато търсим предмет в далечината.

нормална и астигматична роговица

Астигматизмът обикновено е вроден и може да бъде наследствен. Докато детето расте, той може да се увеличава или да намалява с годините. Астигматизъм може да се причини и от нараняване на очите или операция. Рядко срещан е кератоконусът – вариация, при която роговицата е придобила форма на конус и е много тънка. При кератоконус в повечето случаи се изисква употреба на контактни лещи.

Видове астигматизъм

При астигматизъм се наблюдават две фокусни точки вместо една. Поради това, светлината бива пречупена по различен начин.

Прав астигматизъм: Двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината тази на 90 градуса

Обърнат астигматизъм: Двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината тази на 180 градуса

Кос астигматизъм: Двете оси са перпендикулярни една на друга, но са наклонени – най-често при 45 и 135 градуса

Прост астигматизъм: Едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата пред или зад нея

Сложен астигматизъм: Двете фокусни точки се проектират или пред, или зад ретината

Смесен астигматизъм: едната фокусна точна е пред ретината, а другата зад нея

Ето някои от най-добрите торични контактни лещи

Biofinity Toric CooperVision (6 лещи)Biofinity Toric CooperVision (6 лещи)
Biofinity Toric са силикон-хидрогел торични контактни лещи, които предлагат изключителен комфорт и отлично зрение. Използват технологията Aquaform®, която осигурява естествено овлажняване на лещите. Предназначени са за ежедневна употреба с период на смяна 1 месец. Могат да бъдат носени непрекъснато в продължение на 7 дни след консултация с офталмолог.

Biofinity Toric CooperVision (6 лещи)

 

 

PureVision 2 for Astigmatism (6 лещи)PureVision 2 for Astigmatism (6 лещи)
PureVision 2 for Astigmatism са контактни лещи за продължително носене, направени от силикон-хидрогел материал, коригират астигматизъм и предлагат високо качество на зрението. Те са най-популярните торични лещи на пазара. Периодът им на смяна е 1 месец.

PureVision 2 for Astigmatism (6 лещи)

 

 

 

 

Air Optix plus Hydraglyde for Astigmatism (6 лещи)Air Optix plus Hydraglyde for Astigmatism (6 лещи)
Air Optix for Astigmatism от Alcon са торични силикон-хидрогел контактни лещи, предназначени за употреба в рамките на един месец. Гарантират висока пропускливост на кислород, което ги прави едни от най-здравословните и комфортни контактни лещи на пазара.

Air Optix plus Hydraglyde for Astigmatism (6 лещи)

 

 

 

 

SofLens Toric (6 лещи)SofLens Toric (6 лещи)
Патентованият Lo-Torque дизайн на контактните лещи SofLens Toric за астигматизъм ги прави изключително стабилни по време на носене, а оптичните им свойства коригират астигматизъм като пренасочват светлината в една единствена точка за остро и ясно зрение. Тези лещи са подходящи за ежедневно ползване и имат уникален дизайн, който ги прави удобни за носене.

SofLens Toric (6 лещи)

 

 

 

 

Acuvue Advance for Astigmatism (6 лещи)Acuvue Advance for Astigmatism (6 лещи)
Тези силикон-хидрогелови контактни лещи са едни от най-популярните торични лещи. Acuvue Advance за астигматизъм са създадени с уникалната HYDRACLEAR технология, за да запази лещите хидратирани и комфортни през целия ден. Те са специално проектирани да осигуряват ясно, стабилно и остро зрение.

Acuvue Advance for Astigmatism (6 лещи)

 

 

 

 

Тук можете да намерите всички торични лещи.

 

 

Диагностициране

Извършва се или чрез просто измерване на зрителната острота или чрез топография на роговицата.

Топографията на роговицата може да се извърши и с кератометър, известен също като офталмометър. Това устройство измерва отразената светлина от повърхността на роговицата. Той измерва радиуса на кривината на роговицата и помага да се оцени степента на нейната неправилна кривина.

Симптоми

Изображението, което се вижда, не е ясно, а зрението е замъглено, като варира в зависимост от степента на астигматизма. Ако е твърде малък, обикновено не предизвиква проблеми със зрението. В противен случай това причинява умора в очите главно при четене и при използване на компютър поради усилията на окото да се приспособи.

нормална и астигматична роговица

Лечение на астигматизъм

Лечението може да се извърши по следните начини:

• Лещи за коригиране на зрението (очила или контактни лещи). На пациентите с астигматизъм обикновено се предписват специални коригиращи зрението лещи, известни още като торични лещи. Торичните лещи имат по-голям ъгъл на пречупване на светлината в определена посока.

След провеждането на редица тестове, вашият очен лекар ще определи подходящите за вашата форма на астигматизъм торични лещи.

• Рефрактивна хирургия. Това е друг метод за коригиране на астигматизма. Състои се в промяна на формата на очната роговица, която се осъществява посредством рефрактивна или лазерна операция на очите. За да се подложите на подобен тип интервенция е необходимо очите ви да са здрави. Това означава да нямате проблеми с ретината, ранички и драскотини по роговицата на окото и други очни заболявания.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

 • Антония

  Има ли как астигматизма да се получи от миглопластика?

  Отговори
  • Radina
   Lentiamo.bg

   Здравейте,

   Астигматизмът е обикновено вроден или наследствен, не би трябвало да се влияе от миглопластика или подобни външни фактори. Все пак, бихме препоръчали да се допитате до медицинско лице, което е запознато със степента на увреждането, както и със специфичните мигли.

   Хубав ден!

   Отговори
 • Цецка

  Здравейте! След направена електроретинография на синът ми(42год.) се установи,че има понижена биоелитрична активност в централната зона до 20 градуса двустранно.Това опасно ли е и как се възстановява?

  Отговори
  • Gergana-Ekaterina
   Lentiamo.bg

   Здравейте,

   Благодаря за коментара.

   За съжаление, няма как да съдействаме, тъй като не сме компетентни. В случая, бихме препоръчали да се допитате до медицинско лице, което е запознато със случая.

   Поздрави.

   Отговори
 • Женя Т.

  Здравейте, имам син на 4 години и 3 месеца, дали ще има завинаги астигматизъм или може да бъде излекуван?! Има ли специални детски очни лекари ?!

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря за запитването.


   Моля да се обърнете към детски очен
   специалист, който би Ви дал най-точната
   информация. Необходим е преглед на място, за
   да се установи нивото на астигматизма и
   зрението на детето, няма как да дадем
   отговор онлайн.


   Поздрави


   Отговори
 • Joro

  Здравейте,
  Имам астигматизъм. Откриха ми го преди 2 години, на 43 съм.
  Не ми създава проблеми, макар трудно да чета текущия резултат на спортни състезания по ТВ. Вечер като шофирам виждам всичко, но отново трудно чета(фокусирам) брояча на светофара. Трябва ли да си правя очила или не? Мисълта ми е дали трябва да се отлага максимално слагането на очила(да не стане окото "мързеливо").

  Отговори
  • Gergana-Ekaterina
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря за запитването.


   За съжаление не бих могла да съдействам с
   повече информация, тъй като смятам, че
   най-акуратна такава би Ви предоставил
   Вашият очен специалист.


   Поздрави.


   Отговори
 • Анета И.

  Здравейте, за коригиране на астигматизма чрез лазерна операция. може ли да се направи при наличие на отлепване на стъкловидното тяло. Благодаря

  Отговори
  • Gergana-Ekaterina
   Lentiamo.bg

   Здравейте, Анета.


   Благодаря за запиването.


   За съжаление не бих могла да дам отговор
   на този въпрос. Бих Ви посъветвала да
   обърнете към медицински специалист, който
   би бил способен да отговори на въпроса Ви с
   точност.


   Поздрави


   Отговори
 • Stefan G.

  Здравейте имам проблем със лявото око имам торбичка направо цялото е пречерняло дргугото е бяло като платно нищо му няма повече от 6 мецеца е мислех че със времето ще отмине но уви не виждам замаглено
  не мога да фокусира като обектив имали лечение

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за запитването. Опасявам се,
   че това е въпрос за очен лекар и е
   необходимо да си направите очен преглед и
   да се консултирате със специалист.


   Поздрави


   Отговори
 • Мария

  Здравейте, след разшоряване на зениците откриха на дъщеря ми на 1г и7м астигматизъм, като ме увериха че няма късогледство кли далекогледство. Възможно ли е?
  При първоначалния ореглед ми каза че има късогледство,но след разширяването каза че няма

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за запитването. Бих могла
   единствено да Ви посъветвам да потърсите
   второ мнение от очен специалист. Необходим
   е обстоен преглед, за да се постави крайна
   диагноза. Съжалявам, че не мога да отговаря
   еднозначно на въпроса Ви, тъй като той
   трябва да бъде насочен към очен лекар.


   Поздрави


   Отговори
 • Иви Д.

  На 10 години съм и имам астигматизъм. Откриха ми го днес. Има ли начин да се излекувам с времето? Цилиндрите ми са 3,0 и 2,5

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Бих Ви посъветвала да се консултирате с
   очния си лекар, който ще отговори най-добре
   на тези въпроси, тъй като трябва да се вземе
   под внимание цялостния преглед, който Ви е
   направен именно от очния лекар.


   Поздрави


   Отговори
 • Tanya

  Здравейте искам да попитам възможно ли е след като майка ми сложи очилата с астигматизъм получи черни кръгове около очите и оток на какво се дължи това

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Бих Ви посветвала да се консултирате с
   очен специалист, за да получите правилната
   информация след преглед на какво точно се
   дължат тези симптоми.


   Поздрави


   Отговори
 • Виктория

  Добър ден. С астигматизъм едното око съм, изписаха ми очила за корекция и искам да попитам нормално ли е след свалянето на очилата да виждам по размазано с окото на което имам астегматизъм.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Ако виждате размазано без очилата за
   астигматизъм, то тогава би било нормално, но
   не и когато сте с очилата за корекция.
   Съветвам Ви да се обърнете към очен
   специалист за по-детайлни насоки.


   Поздрави


   Отговори
   • Виктория

    Проблемът ми е и когато ги нося, и когато съм без тях виждам малко по размазано от преди. Дали това може да е защото окото ми не е свикнало и се напряга или може проблемът да е в очилата.

    Отговори
    • Tanya
     Lentiamo.bg

     Здравейте,


     Най-вероятно някой от параметрите има
     нужда от корекция. Допитайте се до очния
     лекар, който Ви е предписал очилата и нека
     направи нов преглед.


     Поздрави


     Отговори
 • Георги

  Здравейте! Ако съм на 14 и са ми открили астигматизъм, възможно ли е да се премахне с времето.. Цилиндъра на очилата ми е -0,5 и на двете очи!

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Необходимо е да се консултирате с очен
   специалист, който ще Ви обясни всички
   детайли свързани с астигматизма. Цилиндъра
   Ви засега не е голям, но е добре да Ви
   погледне лекар още веднъж и да прецени
   каква корекция е необходима.


   Поздрави


   Отговори
 • Силвия

  Здравейте
  На рецептата ми пише цилиндър +1,25 И + 0,75 Виждам, че при избора на лещи в графата с цилиндър всичко започва с "-" и няма точно +0,75
  Какво трябва да поръчам в този случай
  Благодаря предварително

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Стойностите на цилиндъра при контактните
   лещи са произведени винаги с минус. Във
   Вашия случай, цилиндрите би трябвало да
   са –1.25 и –0.75.


   Поздрави


   Отговори
 • Иванова

  Здравейте, интересува ме възможно ли е открит преди 6 месеца обърнат астигматизъм, да "изчезне при разширяване на зеници" към днешна дата? Става въпрос за дете на 3 години и половина.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за запитването. Необходимо е
   да се обърнете към очен специалист и
   по-специално към детски такъв. Нека детето
   да мине още една консултация, за да се
   потвърди състоянието на астигматизма.


   Поздрави


   Отговори
   • Иванова

    Ние бяхме на два прегледа - преди 6 месеца и сега. Установения тогава стигматизъм, сега бил "изчезнал". Възможно ли е това?

    Отговори
    • Tanya
     Lentiamo.bg

     Здравейте,


     Окото се развива до 6 годишна възраст и е
     нормално да има промени в този период. Също
     така е от значение как точно е бил измерен
     астигматизма първия и втория път.


     Поздрави


     Отговори
 • Ирина

  Здравейте от 3 месеца ми изписаха очила астигматизъм на лявото 1 и 5 а дясното 0и 5 но само лявото има диоптър понеже нямало нужда .Въпроса ми че лекарката ми каза да ги нося при нужда а не постоянно, а като ги нося и не виждам ясно

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Възможно е да носите торична леща за
   корекция на астигматизъм само на едното си
   око, а на другото нормална леща само с
   диоптър или никаква. Обикновено лещите за
   астигматизъм се носят постоянно, а не при
   нужда. Може би е добре да се консултирате
   отново с очен специалист, на който да
   споделите притесненията си.


   Поздрави


   Отговори
 • Еми Н.

  Зддравейте от близо 1 година всеки ден съм със замаяност. Направих си всички възможни изследвания + ямр и не ми откриха нищо. Реших да отида и на отоневролог и се оказа, че съм с вроден астигматизъм и далекогледство. Изписаха ми очила на дясното око -1,25 диоптър и 60 градуса за астигматизъм. На лявото око -0,50 и 18 градуса за астигматизъм. Въпросът ми е възможно ли е астигматизмът да е причината за замаяността. Само да вметна, че през деня на моменти ми е замаяно има и дни, в които не ми е замяно.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за запитването.


   Астигматизмът може да причинява
   замаяност, но това трябва да бъде
   установено от очен лекар дали във Вашия
   случай става дума точно за тази причина.
   Астигматизмът Ви за дясно око е висок, но за
   ляво око е малък и обикновено астигматизъм
   с диоптър 0.50 не се коригира с контактни
   лещи. Бих Ви посъветвала да се консултирате
   с очен лекар, който да Ви предпише очила или
   лещи, след което ще видите дали замаяността
   изчезва или все още е налице, въпреки, че
   коригирате астигматизма си.


   Поздрави!


   Отговори
 • Мария М.

  Здравейте, при астигматизъм необходимо ли е редовно носене на очила или само при четени и работа с компютър?
  Предварително Ви благодаря за отговора.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Да, при астигматизъм е необходимо да се
   носят коригиращи очила или лещи постоянно,
   защото има изкривяване, което пречи на
   ясното виждане без коригиращи средства.


   Поздрави


   Отговори
 • Димитър Д.

  Когато ми направиха тест на очите по отделно разбрах, че с лявото око имам леко замъглено зрение. Това може ли да се излекува и какви са начините?

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Необходимо е да се консултирате с очен
   лекар, който да измери зрението Ви и да
   определи на какво се дължи това замъглено
   виждане, след което ще прецени дали имате
   нужда от корекция на зрението или не. Първо
   трябва да се постави диагноза и да се намери
   причината, след което да се прецени дали има
   нужда от корекция.


   Поздрави!


   Отговори
 • Стефка

  Скоро ми откриха астигматизъм.Очилата,който ми изписаха не мога да ги нося -книга или смартфон гледам в горен ъгъл н на близоормално долен стеснен като трапец.Втори преглед направих и пак също.Без очила гледам компа с тях не мога. Зрителна острота VOD 20 100 C+3.OSH=20 20VOC СЪЩО

  Отговори
  • Таня С.

   Имам подобен проблем и моля да отговорите както на горното запитване , така и на мене. Моят проблем е, че с очила за астигматизъм и хиперметропия виждам кръглите предмети като елипсовидни като големия диаметър е по вертикалната ос (посока долу - горе), също правоъгълните предмети имат изострен горен десен ъгъл, а клавиатурата на лаптопа е леко изпъкнала в вдясно от вертикалната ос. Въпросът ми е каква е причината и вредно ли е да нося тези очила. Нося ги защото с тях виждам по-добре отколкото без тях.

   Отговори
   • Таня С.

    Въпросът ми беше зададен на 14/02/2019, а се изписа "преди година".

    Отговори
   • Tanya
    Lentiamo.bg

    Здравейте,


    Благодаря Ви за запитването, но подобни
    ситуации трябва да бъдат отнесени към очен
    специалист. Трябва да Ви бъде направен
    преглед от медицинско лице, което да
    определи проблема и да Ви предложи решение.
    Ние сме само онлайн магазин за контактни
    лещи и можем да Ви снабдим със съответен
    продукт, след очен преглед и изписване на
    рецепта за лещи.


    Благодаря Ви за разбирането!


    Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за запитването, но подобни
   ситуации трябва да бъдат отнесени към очен
   специалист. Трябва да Ви бъде направен
   преглед от медицинско лице, което да
   определи проблема и да Ви предложи решение.
   Ние сме само онлайн магазин за контактни
   лещи и можем да Ви снабдим със съответен
   продукт, след очен преглед и изписване на
   рецепта за лещи.


   Благодаря Ви за разбирането!


   Отговори
 • Христина Р.

  Здравейте аз съм с астигматизъм и нося очила от 7 г. Не са ми предлагали лещи до сега.Но искам да попитам има ли лещи който да се сложат и да не се махат известно време примерно месец! Благодаря

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за запитването. В статията са
   посочени най-популярните торични лещи, а
   ето тук можете да видите и всички лещи за
   астигматизъм. Може да филтрирате търсенето
   си. Има контактни лещи, които се ползват
   месец и са създадени с възможност за спане с
   тях – например Biofinity Toric CooperVision (3 лещи).


   Ако имате нужда от съдействие, не се
   колебайте да се свържете с мен на 02/4928553.


   Приказна Нова Година!


   Отговори
 • Йордан Н.

  Здравейте, при изследване за астигматизъм разширяват ли се с медикаменти здниците на пациента?

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Обикновено очния специалист, който по
   принцип посещавате, трябва да прецени дали
   има необходимост за разширяване на
   зениците при такъв преглед.


   Поздрави


   Отговори
 • Тина

  Здравейте, понеже имам астигматизъм още от малка, лекаря ми преписа да нося очила с диоптер 0,75. Не знам как точно да задам въпроса но все пак; Това което ми е преписал, торични лещи ли са? а ако не, защо не ми е преписал такива. С нормални очила (имам предвид такива каквито не са торични) лекува ли се окото?
  А с тези лещи, за колко време приблизително ще бъдат излекувани.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Торичните лещи имат освен диоптър и
   астигматични стойности, а именно цилиндър и
   ос. Вашите очила само с диоптър ли са или
   имат и цилиндър и градуси?


   Поздрави!


   Отговори
 • Стойчо П.

  Здравейте.От 10 години използвам твърда контактна леща на дясното око ,заради астигматизъм и късогледство.Разбрах,че вече за астигматизъм има и меки контактни лещи,и въпросът ми е дали мога да си поръчам с рецептата за твърдите?

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Контактни лещи можете да закупите само с
   рецепта, в която са предписани конкретните
   лещи. С рецепта за твърди лещи не е възможно
   да поръчате меки такива, тъй като
   параметрите се различават. Добре е очен
   лекар да Ви насочи към вид и марка меки лещи
   и да измери точните параметри за тях.


   Поздрави!


   Отговори
 • Фани

  Здравейте! От 1.5г нося очила с диоптер - 2,25 и 2,00. При последният ми преглед при очен лекар в амбулаторният ми лист пише, че имам астигматизъм+увеличаване на диоптрите, но очила за астигматизъм не ми е препоръчано. Как да постъпя?

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Имате ли актуална рецепта за очила или
   контактни лещи? Възможно е да имате много
   нисък астигматизъм (до –0.50), който да не
   изисква корекция към момента, и затова да не
   са Ви предписани очила или лещи за
   астигматизъм.


   Поздрави!


   Отговори
 • Д. Д.

  Здравейте!
  Притеснена съм от последната си рецепта за лещи. Късогледството ми е по-голямо от очакваното, а другите параметри изглежда не съществуват. От малка знам, че няма астигматизъм -1,00, а по-голямото от -0,75 е -1,25. Не намирам такъв диоптър, както и ос 0 градуса. Моля, помогнете ми!

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Изпратете ми рецептата си на info@lentiamo.bg, за да
   я погледна и ще Ви отговоря възможно
   най-скоро.


   Поздрави!


   Отговори
 • Наталия М.

  здравейте, от преди 6-7 години разбрах, че имам астигматизъм. Имам очила, но ми пречат. Искам да ползвам лещи, но за съжаление никъде не намирам параметри от рецептата, издадена от офталмолог. Дали мога да ги поръчам при Вас?

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за оставеното запитване. Бих
   искала да Ви помоля да ми изпратите
   рецептата си от очен специалист на имейл info@lentiamo.bg, за да
   я прегледам и потърся в нашите онлайн
   магазини най-подходящите за Вас
   контактни лещи.


   Оставам на разположение.


   С пожелание за успешен ден,


   Таня Ройдева


   Отговори

Следващи 4 коментара

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти