Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Как да използвате правилно капки за очи

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 25. 8. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Много хора редовно използват капки за очи без рецепта, за да облекчат сухотата в очите, да намалят зачервяването или да успокоят раздразнението. На други могат да бъдат предписани лечебни капки за лечение на глаукома или подпомагане на заздравяването след офталмологични операции.

Независимо от причината, правилното използване на капки за очи е важно, за да се гарантира тяхната ефективност. Оптиците на Lentiamo създадоха ръководство, което да ви помогне да използвате капки за очи, за да виждате и да се чувствате по-добре! По-долу ще намерите инструкции стъпка по стъпка и полезни трикове за поставяне на капки за очи. Да тръгваме!

Какво ви е необходимо

Има много популярни капки за очи, които се справят с различни симптоми. Без значение какъв тип използвате, имате нужда само от няколко консуматива. Вземете вашите капки за очи, инструкции от опаковката и чиста кърпа или кърпичка, за да избършете излишните капки. Толкова е лесно.

Как да поставите капки за очи

дам, която поставя капки за очи

Преди да поставите капки за очи, вземете под ръка необходимите неща и прочетете инструкциите. Старателно измийте ръцете си със сапун и вода и ги подсушете с чиста кърпа, която не е мъхена. Внимателно разклатете бутилката, ако е това е указано от производителя. 

Следвайте тези стъпки, когато сте готови:

  1. Наклонете главата си назад и погледнете нагоре.
  2. С една ръка внимателно издърпайте долния клепач надолу, за да създадете „джоб“ за капките за очи.
  3. Бавно изстискайте предписания или препоръчан брой капки в джоба.
  4. Освободете долния клепач и внимателно затворете окото си.
  5. Ако е указано, мигнете няколко пъти, за да разпределите равномерно капките за очи в окото.

Забележка: Вашият очен специалист може да ви посъветва да се въздържате от мигане след накапване на капки за очи. Вместо това може да ви кажат да държите окото си затворено за около една минута и леко да натиснете вътрешния ъгъл на окото (близо до носа). Това позволява определени капки да се абсорбират правилно.

Ако използвате различни видове капки за очи за различни състояния на очите, изчакайте пет минути или повече между поставянията. Вашият лекар ще предостави най-добрия съвет за конкретния продукт, който използвате. Не забравяйте да се консултирате за всякакви въпроси.

Какво да правите, когато имате проблеми с поставянето на капки за очи

Поставянето на капки за очи става много по-лесно с малко практика и търпение. Номерът е да намерите позиция и метод, които работят най-добре за вас. Стига да спазвате добри хигиенни практики, има няколко начина да улесните използването на капки за очи.

Направете почивка, ако откриете, че се разочаровате, или опитайте някои от следните съвети!

Променете позицията си

Ако не можете да облегнете главата си достатъчно назад, докато сте в седнало положение, опитайте да накапвате капките, докато лежите. Просто не забравяйте да избегнете замърсяване на бутилката, когато заемате позиция. Това ще ви помогне да поставите бутилката под правилния ъгъл.

Използвайте огледало

Можете също да опитате да застанете до огледало. Това ще ви помогне да видите къде отиват капките и ще ви улесни при насочването на бутилката към вътрешния ъгъл на окото.

Използвайте недоминиращата си ръка

Ако можете, използвайте недоминиращата си ръка, за да капнете капки за очи. Издърпайте долния си клепач надолу с доминиращата си ръка или я използвайте, за да направлявате и стабилизирате бутилката по-ефективно. Уверете се, че капките влизат във вътрешния ъгъл на окото за по-добро усвояване.

Помолете за помощ

Ако все още имате проблеми с използването на капки за очи, може да намерите полезно да помолите член на семейството или приятел за помощ. Това също може да ви помогне да свикнете с усещането за капки за очи в очите си, ако се притеснявате да си поставите капки в себе си.

Търсите облекчение?

Открийте капки за очи за по-комфортно и ясно зрение.

Пазарувайте капки за очи

Какво трябва и какво не трябва да се прави при прилагане на капки

  • Измийте ръцете си със сапун и вода, преди да използвате капки за очи
  • Прочетете инструкциите на опаковката
  • Следвайте всички указания от вашия очен специалист
  • Свалете контактните лещи, ако е необходимо

  • Не докосвайте върха на върха на бутилката с ръцете си
  • Не позволявайте на върха на бутилката с капки за очи да докосва окото, клепача или друга повърхност
  • Не използвайте повече или по-малко капки от препоръчаното
  • Не използвайте капки за очи с изтекъл срок на годност

Мога ли да използвам капки за очи с контактни лещи?

усмихнат човек, който държи контактна леща и калъф

Въпреки че контактните лещи като цяло са удобни за носене, понякога могат да доведат до сухота, зачервени очи или може да възникне дискомфорт. Капките за очи могат да осигурят облекчение на тези неприятни симптоми чрез лубрикиране на лещите. Има обаче различни видове капки за очи и не всички са предназначени за използване с лещи. Важно е да използвате правилните капки за очи и да следвате инструкциите, за да поддържате очите и лещите си щастливи.

Професионален съвет: Допитайте се до вашия очен специалист, ако имате съмнения относно конкретни капки за очи и вашите контактни лещи. Винаги четете внимателно етикета, за да видите дали капките са съвместими с вашите лещи. Използването на капки за очи, които не са предназначени за използване с контактни лещи, може да причини увреждане или нежелани симптоми.

Често задавани въпроси

Как действат капките за очи?

Капките за очи действат, като доставят лекарства директно в очите, където могат директно да се насочат към засегнатата област.

Защо хората използват капки за очи?

Капките за очи могат да се използват за лечение на различни очни заболявания, включително алергии, инфекции, глаукома и сухота в очите. Те облекчават симптоми като зачервяване, сърбеж, подуване и дискомфорт. Понякога те се предписват и след операции, като операция на катаракта, за да помогнат на очите да се излекуват и да предотвратят инфекция.1 sup>

Кое е най-доброто време за използване на капки за очи?

Накратко, няма „най-добро“ време за използване на капки за очи. Честотата или времето от деня зависи от вида на капките и вашите нужди. В допълнение към спазването на инструкциите на опаковката, следвайте указанията на вашия очен специалист, за да определите най-доброто време за използване на капки за очи за вашето конкретно състояние или ситуация.

Колко често трябва да използвам капки за очи?

Честотата на използване на капки за очи варира в зависимост от вида на капките, които използвате. Освен това до голяма степен се определя от указанията на вашия очен специалист. Винаги следвайте техните указания, за да извлечете максимума от употребата си.

Трябва ли да мигате след поставяне на капки за очи?

Да, главен оптик Якуб Одчазел, DiS. съветва мигане след накапване на капки за очи. Докато клепачите се движат, това помага на течността да се разпространи в окото. Препоръчва се мигане след накапване за класически капки за очи, които лекуват състояния като напрежение на очите, подпомагат хидратацията или повишават комфорта със или без контактни лещи. Вашият очен специалист може да ви посъветва да мигате или да държите очите си затворени в зависимост от предназначението на вашите капки.

Капките за очи имат ли странични ефекти?

Капките за очи могат да причинят нежелани реакции като леко парене, замъглено или мътно зрение и зачервяване. Ако някоя от тези нежелани реакции продължи, свържете се с вашия очен лекар.

Заключителни мисли от Lentiamo

Капките за очи са чудесно средство за облекчаване на очите и поддържането им здрави. Ако ви е трудно да поставите капки за очи, не забравяйте, че става по-лесно с практиката. Използвайте това ръководство като напомняне, че става по-лесно.

Следвайте тези експертни съвети от главния оптик на Lentiamo Jakub Odcházel, DiS. за да ви помогнат да поставите капки за очи по-лесно.


Източници

1. American Academy of Ophthalmology, A Review of Post-Operative Drops used in Cataract Surgery

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти