Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Най-добрите контактни лещи за сухи очи за 2024 г.

Ing. Barbora Keřková

Медицински прегледано от Ing. Barbora Keřková, Заместник-управител на оптика, на 21. 6. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

От синдрома на сухото око (DED) до сухота в очите, причинена от контактни лещи (CLIDE) и случайни епизоди на сухота в очите поради различни причини, в днешно време милиони хора, носещи контактни лещи, страдат или са страдали от сухота в очите.

С помощта на нашите оптики, в тази статия ще разгледаме по-отблизо темата. Ще обсъдим често срещаните симптоми на сухота в очите, ще предоставим избор на подходящи контактни лещи и някои съвети за облекчаване на този проблем.

Можете ли да носите контактни лещи, ако изпитвате сухота в очите?

Ако изпитвате сухота в очите, можете да носите контактни лещи. По-специално меките контактни лещи често се препоръчват вместо твърдите такива, за онези, които имат този проблем. Разбира се, оптометристите съветват срещу продължително носене на лещи, когато окото е в остра фаза на сухота, е раздразнено, сърбящо или зачервено.

През тези периоди винаги се препоръчва да си починете и да оставите очите да се наситят на кислород. Това може да се постигне чрез редуване на използването на очила и лещи, за да се предотврати типичният дискомфорт от сухотата.

Съвети за хора със сухи очи, които носят контактни лещи

  • Нанесете капки за очи, подходящи за контактни лещи
  • Оставете очите си да си починат, като носите очила от време на време
  • Взимайте си почивки по време на работа, особено когато работите на компютър
  • Преминете към еднодневни лещи, направени от силикон-хидрогел
  • Пийте повече вода през деня
  • Избирайте храни, богати на омега-3

Как избрахме най-добрите контактни лещи за сухи очи

Проучихме множество научни изследвания по въпроса, консултирахме се с нашите експерти оптометристи, взехме под внимание отзивите и опита на нашите лоялни клиенти. В селекцията, която ще намерите по-долу, ще ви покажем някои модели контактни лещи, които може да са подходящи за хора, страдащи от сухота в очите.

Кои са най-добрите контактни лещи за сухи очи?

Високо дишащите и добре лубрикращите лещи често са най-добрият избор за хора, страдащи от синдром на сухото око. Ето защо нашите оптометристи в Lentiamo препоръчват силикон-хидрогелни лещи при сухи очи.

Най-добрите контактни лещи за сухи очи според нашите експерти:

  • Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe
  • Air Optix Plus Hydraglyde
  • Bausch + Lomb ULTRA
  • Bausch + Lomb ULTRA One Day
  • Biofinity
  • Biotrue ONEday
  • DAILIES Total 1
  • Precision 1
  • TOTAL 30
  • 1-DAY Acuvue Moist

Ето по-подробна разбивка на различните видове контактни лещи, подходящи за сухи очи.

Най-добрите еднодневни контактни лещи при сухи очи

Най-добрите месечни контактни лещи при сухи очи

Най-добрите торични контактни лещи при сухи очи

Най-добрите мултифокални контактни лещи при сухи очи

Кой тип контактни лещи е най-подходящ при сухи очи?

Силикон-хидрогелните лещи са най-дишащите сред меките контактни лещи и често се предписват на хора, страдащи от синдром на сухото око. Добрата пропускливост на кислороде решаващ фактор за подпомагането на по-здрави очи и предотвратяването на сухотата. Контактните лещи, колкото и тънки и овлажнени да са, намаляват притока на кислород към роговицата и могат да причинят сухота, следователно изборът на лещи с висока пропускливост на кислород може да доведе до по-здрави и по-малко сухи очи.

Лещите с най-високо водно съдържание не винаги са най-подходящи за страдащи от сухо око. През целия ден силно хидрофилните материали за лещи с високо водно съдържание ще са склонни да абсорбират вода директно от окото, което може да доведе до евентуална на сухота. Рехидратирането на лещите, дори докато ги носите, обаче е възможно с капки за очи, специфични за контактните лещи.

Класическите хидрогелни лещи обикновено са по-богати на вода, докато по-модерните силикон-хидрогелни лещииимат по-нисък процент съдържание на вода, но позволяват на повече кислород да премине през роговицата. Има и контактни лещи – направени от хидрогел или силиконов хидрогел – които са обогатени с хиалуронова киселина и са разработени с оглед на страдащите от синдром на сухото око.

Нашата препоръка: За да разберете дали лещите с хидрогел или силикон-хидрогел са по-подходящи за вас се консултирайте с оптометрист, който може да ви посъветва и да ви позволи да тествате различни материали.

Дневните лещи по-добри ли са за сухите очи от месечните такива?

Според много очни специалисти, еднодневните лещи могат да бъдат по-умен избор за тези, които страдат от сухота в очите. За разлика от месечните лещи, контактните лещи за еднократна употреба са по-малко склонни към натрупване на протеинови отлагания и като цяло са по-малко склонни към натрупване на депозити, тъй като те се изхвърлят всяка вечер. Освен това еднодневните лещи не се усещат толкова тежки в очите, тъй като са предназначени за еднократна употреба. Не е необходимо те да са толкова издръжливи, колкото месечните лещи.

Изхвърлянето на вашите лещи след всяка употреба също означава по-малък риск от замърсяване и грешки, свързани с поддръжката. Освен това те са отличен избор и за периодично носене. Всъщност офталмолозите често препоръчват на своите пациенти със сухи очи да избягват ежедневното носене на контактни лещи.

Симптоми на сухи очи

Най-честите симптоми на сухота в очите са:

  • Усещане за парене или драскане в очите
  • Влакнеста слуз във или около очите
  • Чувствителност към светлина
  • Зачервяване на очите
  • Усещане за чуждо тяло в очите
  • Затруднено носене на контактни лещи
  • Затруднения при шофиране през нощта
  • Сълзене на очите, което е естествена реакция на тялото при дразненето от сухотата на очи
  • Замъглено зрение или умора на очите

Какво причинява сухота в очите?

Сухотата в очите може да бъде причинена от няколко фактора. Понякога има една основна причина, понякога е комбинация от много. Като цяло основните причини могат да бъдат идентифицирани от офталмолог чрез направата на очен преглед и анализ на слъзния филм.

Диагностиката и подходящата грижа ще помогнат за намаляване на дискомфорта и ще подобрят качеството на зрението и качеството на живот.

близък план на две очи едно до друго, червено сухо око отляво и здраво око отдясноНякои от най-честите причини за сухота в очите включват:

  • Често посещаване на сухи и прашни среди
  • Излагане на вятър и UV лъчи
  • Нездравословни навици (като тютюнопушене, лоша диета, дехидратация и др.)
  • Алергени или замърсяване на въздуха
  • Остаряване
  • Използване на грешна рецепта
  • Проблеми, свързани със слъзния канал
  • Неправилно или продължително използване на контактни лещи
  • Заболявания (като състояния, свързани с хормони, диабет, блефарит и други)
  • Неблагоприятен постоперативен резултат след лазерна рефрактивна хирургия
  • Продължителна употреба на определени лекарства

Контактните лещи причиняват ли сухота в очите?

Неправилното носене на контактни лещи — било то поради грешна рецепта, неправилно почистване и грижа или използване след времето за смяна — може да причини сухота в очите. В някои случаи смяната на вида на контактните лещи или започването на по-съзнателното им носене може да е достатъчно, за да се предотврати сухота в очите. В други случаи контактните лещи може да не са единственият отключващ фактор. Фактори на околната среда, начин на живот или медицински проблеми също могат да бъдат свързани със сухота в очите.

За да научите повече, резервирайте посещение при вашия офталмолог.

Как се лекуват сухите очи?

Офталмологичните гелове и капките за очи с лубрикиращи или овлажняващи свойства могат да помогнат за облекчаване на сухота в очите . Понякога, за да се отървем от сухите очи, е необходимо да променим начина си на живот, да следваме конкретни инструкции или да следваме съвети от специалист. При леки случаи могат да помогнат и компреси от лайка, поставени върху клепачите за няколко минути тъй като имат успокояващ ефект и насърчават производството на сълзи.

В случаи на сухота в очите, причинена от хронично заболяване, например, не винаги е възможно да се излекува окончателно, но все пак е възможно да се облекчат симптомите.

Овлажняващите капки за очи, известни още като „изкуствени сълзи“, се предлагат със специфични формулировки за носещи контактни лещи. На пазара има много видове изкуствени сълзи – някои с липидни компоненти, които могат да помогнат на пациенти, които имат проблеми с изпарителната сухота в очите (напр. недостатъчна функция на мейбомиевата жлеза). Този вид не може да се използва при носене на контактни лещи.

За да изберете правилния тип изкуствени сълзи, е необходимо да посетите вашия офталмолог за подробен преглед.

Прочетете повече

Най-добрите ежедневни контактни лещи

Най-добрите мултифокални контактни лещи

Най-добрите торични лещи за астигматизъм

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти