Лятна разпродажба на слънчеви очила!

Вход

Най-добрите контактни лещи за сухи очи за 2024 г.

Ing. Petra Průchová

Медицински прегледано от Ing. Petra Průchová, Оптометрист, на 21. 6. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

От синдрома на сухото око (DED) до сухота в очите, причинена от контактни лещи (CLIDE) и случайни епизоди на сухота в очите поради различни причини, в днешно време милиони хора, носещи контактни лещи, страдат или са страдали от сухота в очите.

С помощта на нашите оптики, в тази статия ще разгледаме по-отблизо темата. Ще обсъдим често срещаните симптоми на сухота в очите, ще предоставим избор на подходящи контактни лещи и някои съвети за облекчаване на този проблем.

Можете ли да носите контактни лещи, ако изпитвате сухота в очите?

Ако изпитвате сухота в очите, можете да носите контактни лещи. По-специално меките контактни лещи често се препоръчват вместо твърдите такива, за онези, които имат този проблем. Разбира се, оптометристите съветват срещу продължително носене на лещи, когато окото е в остра фаза на сухота, е раздразнено, сърбящо или зачервено.

През тези периоди винаги се препоръчва да си починете и да оставите очите да се наситят на кислород. Това може да се постигне чрез редуване на използването на очила и лещи, за да се предотврати типичният дискомфорт от сухотата.

Съвети за хора със сухи очи, които носят контактни лещи

  • Нанесете капки за очи, подходящи за контактни лещи
  • Оставете очите си да си починат, като носите очила от време на време
  • Взимайте си почивки по време на работа, особено когато работите на компютър
  • Преминете към еднодневни лещи, направени от силикон-хидрогел
  • Пийте повече вода през деня
  • Избирайте храни, богати на омега-3

Как избрахме най-добрите контактни лещи за сухи очи

Проучихме множество научни изследвания по въпроса, консултирахме се с нашите експерти оптометристи, взехме под внимание отзивите и опита на нашите лоялни клиенти. В селекцията, която ще намерите по-долу, ще ви покажем някои модели контактни лещи, които може да са подходящи за хора, страдащи от сухота в очите.

Кои са най-добрите контактни лещи за сухи очи?

Високо дишащите и добре лубрикращите лещи често са най-добрият избор за хора, страдащи от синдром на сухото око. Ето защо нашите оптометристи в Lentiamo препоръчват силикон-хидрогелни лещи при сухи очи.

Най-добрите контактни лещи за сухи очи според нашите експерти:

  • Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe
  • Air Optix Plus Hydraglyde
  • Bausch + Lomb ULTRA
  • Bausch + Lomb ULTRA One Day
  • Biofinity
  • Biotrue ONEday
  • DAILIES Total 1
  • Precision 1
  • TOTAL 30
  • 1-DAY Acuvue Moist

Ето по-подробна разбивка на различните видове контактни лещи, подходящи за сухи очи.

Най-добрите еднодневни контактни лещи при сухи очи

Най-добрите месечни контактни лещи при сухи очи

Най-добрите торични контактни лещи при сухи очи

Най-добрите мултифокални контактни лещи при сухи очи

Кой тип контактни лещи е най-подходящ при сухи очи?

Силикон-хидрогелните лещи са най-дишащите сред меките контактни лещи и често се предписват на хора, страдащи от синдром на сухото око. Добрата пропускливост на кислороде решаващ фактор за подпомагането на по-здрави очи и предотвратяването на сухотата. Контактните лещи, колкото и тънки и овлажнени да са, намаляват притока на кислород към роговицата и могат да причинят сухота, следователно изборът на лещи с висока пропускливост на кислород може да доведе до по-здрави и по-малко сухи очи.

Лещите с най-високо водно съдържание не винаги са най-подходящи за страдащи от сухо око. През целия ден силно хидрофилните материали за лещи с високо водно съдържание ще са склонни да абсорбират вода директно от окото, което може да доведе до евентуална на сухота. Рехидратирането на лещите, дори докато ги носите, обаче е възможно с капки за очи, специфични за контактните лещи.

Класическите хидрогелни лещи обикновено са по-богати на вода, докато по-модерните силикон-хидрогелни лещииимат по-нисък процент съдържание на вода, но позволяват на повече кислород да премине през роговицата. Има и контактни лещи – направени от хидрогел или силиконов хидрогел – които са обогатени с хиалуронова киселина и са разработени с оглед на страдащите от синдром на сухото око.

Нашата препоръка: За да разберете дали лещите с хидрогел или силикон-хидрогел са по-подходящи за вас се консултирайте с оптометрист, който може да ви посъветва и да ви позволи да тествате различни материали.

Дневните лещи по-добри ли са за сухите очи от месечните такива?

Според много очни специалисти, еднодневните лещи могат да бъдат по-умен избор за тези, които страдат от сухота в очите. За разлика от месечните лещи, контактните лещи за еднократна употреба са по-малко склонни към натрупване на протеинови отлагания и като цяло са по-малко склонни към натрупване на депозити, тъй като те се изхвърлят всяка вечер. Освен това еднодневните лещи не се усещат толкова тежки в очите, тъй като са предназначени за еднократна употреба. Не е необходимо те да са толкова издръжливи, колкото месечните лещи.

Изхвърлянето на вашите лещи след всяка употреба също означава по-малък риск от замърсяване и грешки, свързани с поддръжката. Освен това те са отличен избор и за периодично носене. Всъщност офталмолозите често препоръчват на своите пациенти със сухи очи да избягват ежедневното носене на контактни лещи.

Симптоми на сухи очи

Най-честите симптоми на сухота в очите са:

  • Усещане за парене или драскане в очите
  • Влакнеста слуз във или около очите
  • Чувствителност към светлина
  • Зачервяване на очите
  • Усещане за чуждо тяло в очите
  • Затруднено носене на контактни лещи
  • Затруднения при шофиране през нощта
  • Сълзене на очите, което е естествена реакция на тялото при дразненето от сухотата на очи
  • Замъглено зрение или умора на очите

Какво причинява сухота в очите?

Сухотата в очите може да бъде причинена от няколко фактора. Понякога има една основна причина, понякога е комбинация от много. Като цяло основните причини могат да бъдат идентифицирани от офталмолог чрез направата на очен преглед и анализ на слъзния филм.

Диагностиката и подходящата грижа ще помогнат за намаляване на дискомфорта и ще подобрят качеството на зрението и качеството на живот.

близък план на две очи едно до друго, червено сухо око отляво и здраво око отдясноНякои от най-честите причини за сухота в очите включват:

  • Често посещаване на сухи и прашни среди
  • Излагане на вятър и UV лъчи
  • Нездравословни навици (като тютюнопушене, лоша диета, дехидратация и др.)
  • Алергени или замърсяване на въздуха
  • Остаряване
  • Използване на грешна рецепта
  • Проблеми, свързани със слъзния канал
  • Неправилно или продължително използване на контактни лещи
  • Заболявания (като състояния, свързани с хормони, диабет, блефарит и други)
  • Неблагоприятен постоперативен резултат след лазерна рефрактивна хирургия
  • Продължителна употреба на определени лекарства

Контактните лещи причиняват ли сухота в очите?

Неправилното носене на контактни лещи — било то поради грешна рецепта, неправилно почистване и грижа или използване след времето за смяна — може да причини сухота в очите. В някои случаи смяната на вида на контактните лещи или започването на по-съзнателното им носене може да е достатъчно, за да се предотврати сухота в очите. В други случаи контактните лещи може да не са единственият отключващ фактор. Фактори на околната среда, начин на живот или медицински проблеми също могат да бъдат свързани със сухота в очите.

За да научите повече, резервирайте посещение при вашия офталмолог.

Как се лекуват сухите очи?

Офталмологичните гелове и капките за очи с лубрикиращи или овлажняващи свойства могат да помогнат за облекчаване на сухота в очите . Понякога, за да се отървем от сухите очи, е необходимо да променим начина си на живот, да следваме конкретни инструкции или да следваме съвети от специалист. При леки случаи могат да помогнат и компреси от лайка, поставени върху клепачите за няколко минути тъй като имат успокояващ ефект и насърчават производството на сълзи.

В случаи на сухота в очите, причинена от хронично заболяване, например, не винаги е възможно да се излекува окончателно, но все пак е възможно да се облекчат симптомите.

Овлажняващите капки за очи, известни още като „изкуствени сълзи“, се предлагат със специфични формулировки за носещи контактни лещи. На пазара има много видове изкуствени сълзи – някои с липидни компоненти, които могат да помогнат на пациенти, които имат проблеми с изпарителната сухота в очите (напр. недостатъчна функция на мейбомиевата жлеза). Този вид не може да се използва при носене на контактни лещи.

За да изберете правилния тип изкуствени сълзи, е необходимо да посетите вашия офталмолог за подробен преглед.

Прочетете повече

Най-добрите ежедневни контактни лещи

Най-добрите мултифокални контактни лещи

Най-добрите торични лещи за астигматизъм

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти