Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Как се третира слепотата в законовата практика?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 2. 11. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Слепотата като законов термин, се използва от правителствата за описание на определено ниво на увреждане на зрението. В много страни зрителна острота от 6/60 или по-лоша може да се квалифицира като „законна“. Тази цифра често служи като праг за достъп до различни типове помощ от държавата.

В тази статия ще проучим какво означава да си сляп според закона и ще научим за различните критерии, които съставляват този конкретен тип зрително увреждане. 

Дефиниция на слепота в правото

Слепотата е термин, който обозначава ниво на зрително увреждане, което е признато от закона. Човек, който е „законно“ сляп, има значителна загуба на зрение, която не може да бъде коригирана след определена точка с очила, контактни лещи или други визуални помощни средства. 

За разлика от това, абсолютната или пълна слепота се отнася до пълна липса на възприятие за светлина. Човек, който е напълно сляп, няма функционално зрение и вероятно разчита предимно на невизуални средства, като слухови или тактилни сетива, за да се ориентира в средата си.

Съществуват различни нива на зрително увреждане от разстояние, както е определено от Световната здравна организация.1 Специалистите по очни грижи вземат под внимание комбинацията от зрителна острота и други фактори, свързани с начина на живот, преди да определят дадено лице като сляпо. Стойностите за увреждане на зрението действат като насока за диагностициране.

  • Леко – зрителната острота е по-лоша от 6/12 до 6/18
  • Умерено – зрителна острота по-лоша от 6/18 до 6/60
  • Тежко – зрителната острота е по-лоша от 6/60 до 3/60
  • Слепота – зрителна острота по-лоша от 3/60

Световната здравна организация (СЗО) определя слепотата като наличие на зрителна острота под 3/60 на по-доброто око, дори при използване на коригиращи лещи.2 Може да се квалифицирате като законно сляп ако зрителната ви острота е 6/60 или по-лоша в много страни. В допълнение към зрителната острота, други фактори, като всякакви текущи коригиращи очни операции или лечения, се вземат под внимание от вашия специалист, за да се определи сертифицирането.

Критерии за правна слепота

В някои страни може да сте в състояние да се регистрирате като законно незрящ, ако зрителната ви острота е 6/60 или по-лоша (изписва се като 20/200 в Северна Америка).

Първото число е разстоянието, от което четете диаграмата. Второто число е разстоянието от диаграмата, на което човек с "нормални" очи би виждал ясно същите цифри. 6/6 (20/20) се счита за перфектно зрение. Ако имате зрение 6/60, вие виждате даден предмет ясно от разстояние шест метра, докато човек с перфектно зрение може да види на по-голямо разстояние от 60 метра (200 фута).

Как да бъдете тествани

Тестването за легална слепота започва с очен преглед от квалифициран очен специалист. Обикновено специалистът ще вземе под внимание два основни фактора: зрителна острота и зрително поле. 

Зрителна острота

Зрителната острота е един от основните критерии, използвани за определяне на слепотата. Зрителната острота е пряко измерване на остротата на централното зрение на човека и способността му да вижда детайли. Обикновено се тества с помощта на стандартна очна диаграма на Snellen, показана на снимката по-долу.

snellen chart

Зрително поле

Зрителното поле е друг важен критерий, използван за определяне на правната слепота. Зрителното поле се отнася до това, което човек може да види в края на зрението си, когато гледа право напред, без да движи очите си. Тестът на зрителното поле измерва степента, до която човек може да вижда около себе си.

Извършването на онлайн очен тест може да бъде полезно за бърза проверка на зрителната ви острота. Само имайте предвид, че само квалифициран специалист може да определи дали вашето зрително увреждане отговаря на подходящите критерии като правно сляпо предписание. 

Какво означава да си сляп според закона?

Повечето хора, които са определени като слепи, имат някакво ниво на функционално зрение. Някои от тези хора хора могат да изпълняват задачи като четене и работа с помощта на адаптивни инструменти. Други може да са в състояние да възприемат главно сенки, цветове, форми и очертания.

Слепотата е дефинирана от закона в широк спектър и това зависи до голяма степен от индивида. Осветлението, времето на деня и факторите на околната среда също могат да повлияят на начина, по който човек вижда. В зависимост от индивида, ежедневният живот може да бъде повлиян по различни начини.

Каква е разликата между това да си напълно сляп и да си с увредено зрение?

Зрителното увреждане е широк термин, който се отнася до всякакъв вид загуба на зрение и може да варира от лека до тежка. Може да бъде причинено от различни състояния като рефракционни грешки, катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Едното или и двете очи могат да бъдат засегнати, което води до намалена яснота, замъглено зрение или загуба на периферно зрение.

От друга страна, слепотата е специфичен термин, използван от правителствата и агенциите. Това, че е дадено лице е сляпо, го квалифирцира лице за определен тип помощ от държавата.

четене на брайлов знак

 

Не забравяйте, че не всеки сляп човек ще има нужда или ще използва тактилни системи за писане, като брайл, както е показано по-долу. Зависи от индивида, неговите предпочитания и нужди.

Причини за слепота

Причините за слепота могат да включват медицински заболявания, инфекции и наранявания. Значително зрително увреждане може да присъства при раждането или да се прояви с течение на времето. Това са основните причини за слепота според СЗО3:

  • свързана с възрастта дегенерация на макулата.
  • катаракта
  • диабетна ретинопатия
  • глаукома
  • некоригирани рефрактивни грешки

Регистриране на слепотата

В много държави регистрирането като сляп според закона може да предостави на индивидите достъп до различни предимства. Те може да включват неща като финансова помощ или пенсии, достъп до услуги за поддръжка, ресурси и настаняване. Специални образователни програми, професионално обучение и помощни технологии, като екранни четци или лупи, могат да ви помогнат да се ориентирате в ежедневието си по-лесно.

Важно е да се отбележи, че само тъй като зрението на дадено лице може да достигне прага на слепота, разпознавана от закона, регистрацията е личен избор и е доброволна. Увеличаването на независимостта на дадено лице чрез осигуряване на достъп до услуги и продукти е основна полза от регистрацията като правно незрящ.

Често задавани въпроси

Как се дефинира слепотата според закона?

Зрителна острота от 6/60 (20/200) или по-лоша се счита за законно сляп в повечето страни. Някой със зрение 6/60 не може ясно да види обект на шест метра (20 фута), който някой със стандартно зрение може да види на 60 метра (200 фута). 

Кое е най-високото очно предписание?

По принцип максималните мощности, коригирани от контактни лещи са -12,00 за миопия (късогледство) и + 8.00 за хиперметропия (далекогледство). Предписанията за очила могат да варират от -20.00 до +12.00.

Заключителни мисли от Lentiamo

В заключение, правната слепота е термин, използван от медицинската общност и правителствата за определяне на определено ниво на зрително увреждане. Регистрирането като законно сляп може да е различно в различните държави и степента на загуба на зрението е различна от човек на човек.

Правната слепота също може да представлява уникални предизвикателства. Въпреки това напредъкът в технологиите, услугите за поддръжка и приобщаващите политики могат да подобрят възможностите и качеството на живот за хората със зрителни увреждания.

Прочетете повече

Искате ли да научите повече за често срещаните зрителни увреждания?


Източници

1, 2, & 3. World Health Organization, Blindness and vision impairment

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти