Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Започваме с контактните лещи!

Започваме с контактните лещи

В случай, че сега започвате с използването на контактни лещи, искате да преминете към друг тип лещи или просто се завръщате след дълга пауза в употребата им, е необходимо да започнете с посещение при очен специалист (очен лекар, оптометрист, контактолог).

Какво представлява контактната леща?

Контактната леща е оптично помощно средство за корекция на очни заболявания. За разлика от очилата, контактните лещи се поставят в пряк контакт с повърхността на окото и не ограничават зрителното поле така, както го правят очилата. От пръв поглед не може да се забележи, че дадения човек използва някакво средство за корекция на зрението си.

В случаите, когато очилата не са достатъчни или не осигуряват корекцията и защитата, която е нужна,на помощ идват контактните лещи. Разбира се, при тяхното използване е задължително спазването на хигиенни правила и трябва да се спазват предписанията от производителите.

Видове контактни лещи

Контактните лещи могат да се разделят според няколко критерия:

  1. според целта на използване (за корекции, козметични, терапевтични)
  2. според използвания материал (хидрогел, силиконов хидрогел, твърди лещи)
  3. според времето на ползване (еднодневни, двуседмични, месечни, за продължително носене, годишни)

В настоящия момент предмет на най-голям интерес представляват контактните лещи за корекция и цветните такива, които са произведени от хидрогел или силиконов хидрогел. Определящи фактори при избора на подходящи контактни лещи са времето и начина на носенето им.

Примери на подхоящи видове контактни лещи според времето им за ползване

Време за ползване – 1 до 2 седмици
Идеалният избор са еднодневни контактни лещи.
Време за ползване повече от 3 пъти седмично или редуване с очила
Идеален избор са двуседмични контактни лещи или месечни контактни лещи.
Контактни лещи за продължително носене
Това са месечни контактни лещи, в определени случаи и двуседмични контактни лещи.
Така наречените контактни лещи с удължено носене – лещи, които може да се носят до 30 дни без да се вадят от окото, след консултация с очен специалист.

Кои контактни лещи са най-добри?

Уви, на този въпрос не съществува еднозначен отговор. Определящите фактори са много и зависят както от очните проблеми, така и от изискванията на потребителите.

За да изберете най-добрите за вас контактни лещи, трябва да се консултирате с контактолог. Той ще ви насочи към вида лещи, ще ви обясни как да ги поставяте и сваляте, кой материал е най-подходящ за очите ви и кои лещи имат най-високо водно съдържание и кислородна пропускливост. И за да ви помогнем още повече, специално за нашите потребители разработихме секция в нашия сайт, където можете да потърсите най-близкия до вас очен специалист. Вижте повече тук.

Как да вземем правилния избор

В случай, че сега започвате с използването на контактни лещи, искате да преминете към друг тип лещи или просто се завръщате след дълга пауза в употребата им, е необходимо да започнете с посещение при очен специалист (очен лекар, оптометрист, контактолог).

Очният специалист ще измери състояните на очите и зрението ви и ще определи точните параметри, които са необходими за закупуването на контактни лещи. Ще ви консултира как да изберете най-добрите за вас лещи според вашите изсиквания. Също така, очните специалисти би трябвало да ви поставят пробни контактни лещи и „микроскопично“ да измерят как пасват на очите ви. Ще ви покажат как точно да манипулирате с тях, как се почистват и съхраняват лещи, както и ще отговори на всички ваши въпроси. Също така, очния специалист ще се нуждае от малко информация за вас. Повече по темата тук.

Здравни рискове, които крие ползването на контактни лещи

Хубаво е да бъдете информирани за въможни компликации при ползването на контактни лещи, които могат да се разделят на три групи:

  1. Противопоказност – здравословен проблем, който е противопоказен за използването на контактни лещи (например патологично изменение на предния сегмент на окото).
  2. Усложнения – които могат да ограничат използването на контактни лещи (например алергии). Контактни лещи могат да се използват в съотвествие с предписанията за тези алергии.
  3. Здравословни проблеми – възникнали вследствие с неправилно ползване на контактни лещи (например инфекция, конюнктивит). В такива случаи е необходимо да се преустанови използването на контактни лещи.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти