Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Как да разберете рецептата си за контактни лещи - Важни параметри!

Всеки, който иска да закупи контактни лещи, трябва да знае повече за необходимите параметри. Параметрите на контактните лещи могат да бъдат намерени в рецептата, предписана от очен лекар (оптик или офталмолог). Важно е да забележите, че предписанията за контактни лещи и предписанията за очила не са едни и същи.

Също така е важно да се отбележи, че предписаните параметри не трябва да са по-стари от една година, тъй като те се променят с възрастта.

Параметрите за контактни лещи, които трябва да знаете

Базова кривина (BC)

Базовата кривина на контактната леща описва изкривяването на лещата в милиметри, за да осигури най-висок комфорт при носенето на лещи, т.е. колко добре лещите се прикрепват към окото ви. Обикновено тези параметри са между 8.2–9.0 mm.


Диоптри / Сфера (D/dpt./S/SPH/PWR)

Сферата е всъщност оптичната мощност на лещата. Мярката за оптична мощност на сферата е диоптър или D. Като цяло, сферичната мощност на лещата се индикира със знак плюс (+) за хиперопия и знак минус (-)за миопия.


Диаметър (DIA)

Този параметър се нарича диаметър (или размер) на лещата. Меките контактни лещи имат по-голям диаметър от 13.00 до 15.00 mm, докато твърдите контактни лещи са с размер между 9 и 10 mm.


Цилиндър (CYL)

Стойността на параметърът цилиндър е необходим при производството на контактни лещи за астигматизъм. Стойността на цилиндъра е винаги отрицателна, което коригира изкривяването на роговицата.


Цилиндрични градуси (A/ACH/AXIS/AX)

Цилиндричните градуси са необходим параметър към цилиндричните стойности на контактните лещи за астигматизъм. Те определят точната позиция на изкривяването на роговицата и стойностите им варират между 0° – 180°.


Добавка (ADD)

ADD е разликата между диоптричната стойност на далечното виждане и диоптричната стойност на близкото виждане. Когато стойността на добавката е до 1.25 се счита за ниска, до 2.00 – за средна и до 3.00 – за висока.


Как да определим рецепта за контактни лещи?

Стойностите на контактните лещи се определят от оптик или офталмолог, като се използват различни тестове и методи за измерване. Благодарение на точното му предписание пациентът може да закупи правилните лещи.Важно е всички параметри да бъдат измервани точно на всеки 6–12 месеца. Зрението и очите могат да се променят с възрастта и времето, затова редовните прегледи са от изключителна важност. Ако чувствате, че има промяна в зрението ви, трябва незабавно да се консултирате с очен лекар за подмяна на рецептата и вида контактни лещи, ако е необходимо.

Разликата между рецепта за контактни лещи и рецепти за очила

Тези две рецепти са напълно различни, защото очилата се носят на около 12 милиметра разстояние от очите ви, докато контактните лещи се слагат директно на повърхността на очите. Необходимо е да се направят правилните измервания, за да се гарантира перфектно зрение.

 

Ако носите и очила, внимавайте да не объркате рецептите, когато купувате нови контактни лещи. Още повече, методът на измерване на параметрите за очила е различен от този за измерване на параметри за лещи, защото при очилата се измерва и разстоянието между очите. Именно поради тази причина, за да закупите контактни лещи, трябва да имате рецепта, която да е специално предписана с измерените параметри за контактни лещи.

Допълнителна информация върху опаковката с контактни лещи

Като допълнение към параметрите на очите ви, ще намерите и друга информация, която е от значение, а именно водно съдържание на контактните лещи, както и информация относно кислородната пропускливост. Колкото по-сухи са очите ви, толкова по-малко количество вода трябва да има в даден материал. Лещите с високо водно съдържание имат отрицателната способност да изпаряват влажността от очите при потребителите, които носят лещи дълго време. Кислородната пропускливост се измерва със стойността „Dk/t“. Колкото по-дълго стоят лещите в очите, с толкова по-висока кислородна пропускливост те трябва да бъдат. Ако стойността е твърде ниска, има риск от зачервяване на очите, възпаление, дразнене или чувство за парене при чувствителни очи.

Не всяка марка контактни лещи е подходяща за всеки човек.

Точно както при обувките и облеклото, мерните единици и състоянието на контактните лещи могат да варират в зависимост от производителя. Поради тази причина има вероятност да имате нужда от нов преглед, когато променяте марката контактни лещи, която искате да носите.

Обобщение

Параметри на контактни лещи Мерна единица Съкращение Повече информация
Диоптри диоптър PWR, D, SPH, dpt от –30.00 to +30.00
Базова кривина милиметър BC от 8.2 to 9.00
Диаметър милиметър DIA от 13.00 to 15.00
Цилиндър диоптър CYL, ZYL от –0.25 to –10.00, торични контактни лещи
Цилиндрични градуси градус A, AX, AXIS от 0 to 180, торични контактни лещи
Добавка диоптър ADD от 1.00 to 3.00, торични контактни лещи

 

Не се колебайте да се свържете с нас за съвет. Обадете ни се на 02/4928553, изпратете ни имейл, или ни пишете във Facebook. С радост ще ви отговорим възможно най-скоро!

 

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Захари А.

    Здравейте,офталмолог ли трябва да определи какви лещи да се изпишат,и дали да се изпишат?За дете става въпрос но е със страбизъм на ляво око навън,дали би могло да носи лещи понеже има лек диоптер и не си носи очилата постоянно,поздрави

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      Благодаря Ви за запитването. При всички
      случаи е задължителна консултация с очен
      специалист, който да Ви насочи и да измери
      всички необходими параметри. Той ще
      определи и дали е възможно в дадения случай
      да се използват контактни лещи, в
      зависимост от конкретното състояние на
      пациента.


      Оставам на разположение за съдействие,


      Хубав ден желая,


      Таня Ройдева


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти