Разпродажба на слънчеви очила за края на лятото! До 50% отстъпка!

4,9 Оценка

Вход

Първата стъпка по пътя към новите ви очила: Очен преглед

Eye exam Lentiamo
 

Усещате ли, че напоследък нещо не е наред с очите ви? Зрението ви се замъглява или получавате главоболие? Ако да, тогава е дошъл момента за очен преглед!

Очен преглед при специалист може бързо и лесно да потвърди дали имате нужда от очила или не. Освен това, офталмолог може да изключи сериозни очни заболявания. Прочетете тук как се провежда очен тест и как лесно можете да поръчате любимите си очила онлайн
 

Защо е важен очният преглед?

Значението на годишните очни прегледи надхвърля гаранцията че зрението ви не е замъглено. Вашият очен лекар (офталмолог) може да гарантира, че нямате сериозно очно заболяване като глаукома, катаракта или рак на очите, като провежда задълбочен очен преглед.

Освен това, постоянното главоболие и опасността от лошо зрение по време на шофиране могат да бъдат предотвратени чрез очен преглед, който също ще ви даде подробности за предписанието за бъдещите ви очила.
 

Eye Exam
Eye Exam test

Колко често трябва да правя очен преглед?

Това отчасти зависи от възрастт, но също и от състоянието на очите ви и историята на заболяванията във вашето семейство. Ако сте по-млади от 40 г. и нямате никакви проблеми с очите, очният ви лекар може да ви препоръча да правите очен преглед на всеки 2 години.

Ако сте на 40 или повече години, трябва да преглеждате очите си на всеки 1 до 2 години.

Ако сте имали проблеми с очите в миналото или имате риск да развиете такива (ако някой от вашето семейство ги е имал), трябва да посещавате очен лекар поне веднъж годишно.

Какво представлява очния преглед?

Очният преглед включва поредица от тестове за проверка на зрението ви. Вашият очен лекар може да използва различни инструменти, ярки светлини директно в очите ви и да ви помоли да погледнете през няколко вида лещи. Всеки тест по време на очен преглед оценява различен аспект на вашето зрение или здравето на очите ви.
 

Преди очния преглед

Преди да започне реалният преглед, вашият лекар трябва да изясни няколко неща. Ако това е първият ви очен изпит, най-вероятно първо ще ви зададат въпроси относно историята на вашето зрение. Отговорите ви ще помогнат да се оцени риска от очни заболявания и проблеми със зрението. Въпросите, които ще ви бъдат зададени, могат да бъдат приблизително следните:

 • Тези въпроси ще ви подготвят за очния преглед:

 • Какви здравословни проблеми сте имали през последните години?
 • Страдате ли от някакви проблеми с очите?
 • Има ли някой от вашето семейство проблеми с очите, като дегенерация на макулата, глаукома или отделяне на ретината?
 • Имали ли сте някакви проблеми с очите в миналото?
 • Правили ли сте си операция на очите?
 • Имате ли алергия към лекарства, храна или други вещества?
 • Приемате ли някакви лекарства?

 
Вашият лекар ще ви зададе няколко въпроса преди очния преглед
 

По време на очния преглед

След това вашият лекар ще продължи с очния преглед. В случай, че ви преглежда офталмолог, процедурата обикновено включва следните стъпки:

 • Вашият очен лекар измерва вашата зрителна острота, за да види дали се нуждаете от очила или контактни лещи, за да подобрите зрението си.
 • След това ще измери очното налягане. За да е по-лесно за очния специалист да измери вътрешността на окото, най-вероятно ще разширят зениците ви със специални капки за очи.
 • След като започнат да действат капките за разширяване на зениците, вашият очен лекар ще направи проверка на очите ви, като е възможно да използва няколко светлини, за да оцени предната и вътрешната страна на всяко око.

След очния преглед

В края на вашия очен преглед ще обсъдите резултата от всички тестове с вашия лекар, включително оценка на зрението, риска от развитие на очни заболявания и превантивни действия, които можете да предприемете, за да защитите зрението си.
 

Какви тестове са включени в цялостен очен преглед?

По време на очния преглед могат да се извършват няколко различни теста. Тестовете са предназначени за проверка на зрението ви и за изследване на външния вид и функцията на всички части на очите ви. Някои от най-често извършваните и подходящи тестове са следните:

Visual aquity test
Eye cover test

Тест за зрителна острота

 

Най-често срещаният очен тест е тестът за зрителна острота. Той измерва колко е ясно зрението ви. По време на теста трябва да идентифицирате различни букви от азбуката, отпечатани на диаграма (диаграма на Snellen) или показани на екран. Линиите от типа намаляват, когато се движите надолу по диаграмата. Всяко око се тества отделно. Прочетете тук, за да разберете повече за този очен тест.
 

 

Рефракция

 

Прегледът рефракция е тестът, който вашият очен лекар прави, за да определи точното предписание за очила. По време на компютърно пречупване на рефрактор, лекарят поставя инструмента, наречен фороптер пред очите ви, и ви показва серия избор на лещи. Тогава ще ви попита коя от двете лещи изглежда по-ясно. Пречупването определя нивото на далекогледство, късогледство, астигматизъм и пресбиопия.

 

Тест за цветна слепота

 

При детайлен очен преглед се извършва скринингов тест, който проверява цветното ви зрение, за да се изключи цветна слепота. В допълнение към откриването на недостатъци на цветното зрение, тестовете за цветна слепота също могат да алармират за потенциални проблеми със здравето на очите, които могат да повлияят на цветното ви зрение.

 

Тест с покриване на очите

 

Тестът с покритие показва колко добре работят очите ви заедно. Вашият лекар ще ви помоли да погледнете малък предмет на известно разстояние и да покриете и разкриете всяко око, за да види как се движат очите ви. Той ще провери дали някое от очите ви се отклонява от целта. Това е състояние, наречено страбизъм. Тестът може да се повтори с поставянето на предмет наблизо.
 

 


 

Прочетете повече

Съвети за стил и съвети за избор на правилните слънчеви очила и диоптрични очила.

Все още не сте намерили това, което търсите??

Още множество модели ви очакват на Lentiamo!

Пазарувайте очила