Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Имам ли нужда от очила? 8 знака, че може да имате нужда от очила

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 20. 12. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Много хора може да не осъзнаят, че имат проблеми със зрението, докато не изпитат значителни затруднения, като присвиване на очите, трудности при четене на дребен шрифт или чести главоболия. Запитвали ли сте се дали може да имате нужда от диоптрични очила?

„В света на очните грижи, признаците, че може да имате нужда от очила, могат да варират значително. Някои пациенти започват да се затрудняват да разчитат уличните знаци от разстояние, докато други забелязват, че детайлите на пейзажа не са толкова остри, колкото са били преди“, казва оптометристът от Lentiamo Елишка Малинова, Bc.

Прочетете, за да научите повече от Елишка и експертите от Lentiamo за осем често срещани признака, които биха могли да показват нуждата от очила. Научете за зрителни увреждания, които изискват коригиращи лещи, плюс получете експертни съвети кога е важно да прегледате очите си.

Влияние на проблемите със зрението върху ежедневието ви

Предизвикателствата, причинени от проблеми със зрението, обхващат различни аспекти от ежедневния живот, като шофирането, четенето, спорта или използването на компютър. Затрудненото зрение може значително да попречи на тези дейности, което подчертава необходимостта проблемите със зрението да бъдат решени бързо и ефективно.

Прозрения на оптометриста

„В нашия оптометристки стол виждаме и начините, по които некоригираното зрение може да повлияе на живота на хората. Например може да е ученик, който се затруднява да чете написаното на дъската, професионален шофьор с проблеми със зрението на знаците около пътя или баба, която вече не може да чете любимите си книги, тъй като старите й очила не са достатъчно силни. Това са ежедневни предизвикателства, в които очилата могат да се превърнат много по-удобни преживявания и подобряване на качеството на живот.

"Проблемите със зрението може да изглеждат като кривогледство по време на разговори, чести главоболия след часове престой пред екрана или дори бъркането на приятели за непознати. За щастие, очилата са чудесно решение за това."

Eliška Malinová, Bc.

Признаци, че имате нужда от очила

човек, примижаващ от напрежение на очите на бюрото с очила

Световната здравна организация изчислява, че 2,2 милиарда хора по света имат увреждане на зрението на близо или надалеч. Смята се, че приблизително един милиард от тях имат предотвратими или нерешени проблеми със зрението. За да определите дали сте сред тези, които може да имат увреждане на зрението, помислете за тези осем общи признака, които може да означават, че имате нужда от очила.

Замъглено зрение

Продължителното замъглено зрение е основен индикатор, че може да имате нужда от очила. Ако обектите (близки или далечни) изглеждат мъгляви, замъглени или неясни, зрението ви може да се възползва от някакъв вид корекция. Трудното виждане на пътните знаци или държането на материали за четене по-далеч са само няколко признака, че очилата могат да помогнат за избистряне на зрението ви.

Замаяност

Некоригирани рефракционни грешки или носенето на неподходящи диоптрични очила може да причини замаяност или гадене. Ако смятате, че симптомите ви може да се дължат това, свържете се с очен специалист, за да си уговорите среща. 

Напрежение и умора на очите

Прекарването на продължителни периоди в четене или използване на дигитални устройства без подходяща корекция на зрението, като например по време на училище или работа, може да доведе до напрежение на очите и умора. Честите чувства на дискомфорт или умора в очите ви трябва да ви накарат да помислите за очила като опция за облекчение.

Освен това, ако не използвате правилната корекция за продължителен период от време (години наред), тъкънта на вътреочната леща може да се умори. Това може да причини допълнителни проблеми, свързани с очите.

Двойно виждане

Виждането на двойни изображения на един обект може да означава състояние, известно като диплопия или двойно виждане. Има различни видове двойно виждане, които могат да означават проблеми със самото око или да сочат към по-сериозно основно заболяване. В зависимост от причината, в някои случаи двойното виждане може да бъде коригирано с правилната рецепта за очила.

Винаги се консултирайте веднага с вашия очен лекар, ако получите внезапно двойно виждане. Въпреки че обикновено не е причина за безпокойство, внезапната поява на двойно виждане може да е признак за сериозен здравословен проблем.

Затруднено виждане през нощта

Ако изпитвате предизвикателства, докато шофирате през нощта, като намалена видимост или чувствителност към отблясъци, зрението ви може да се нуждае от корекция. Очилата могат да подобрят способността ви да се ориентирате в условия на слаба светлина, като се справят с основния проблем със зрението. Това е особено важно за осигуряване на безопасно шофиране през нощта.

Търкане на очите

Проблемите със зрението могат да причинят умора на очите, което води до често търкане на очите през целия ден. Очилата могат да предотвратят напрежението и умората на очите, като намалят необходимостта очите ви да работят повече от необходимото.

Тези навици може също да допринесат за дългосрочни проблеми със здравето на очите или дори нараняване, ако не бъдат решени.1

Кривогледство и накланяне на главата

Ако присвиването, за да се фокусирате върху предметите, се е превърнало в обичайна реакция, е време да посетите очен лекар. Редовното присвиване или накланяне на главата оказва влияние върху количеството светлина, навлизащо в окото, което може направи детайлите по-ясни. Кривогледството обаче също може да доведе до дискомфорт и напрежение.

Главоболие

Продължителното главоболие след четене или използване на екрана, особено започващо около обяд, може да бъде свързано с некоригирани проблеми със зрението. Очилата могат да облекчат дискомфорта, ако причината за главоболието ви е проблем със зрението. Главоболието може да бъде свързано и с други здравословни проблеми, така че е важно да се свържете с медицински специалист за правилна диагноза.

Сълзящи очи

Изненадващо, трудността да виждате ясно може да предизвика прекомерно сълзене на очите. Сълзенето на очите може също да е резултат от алергии или други здравословни проблеми, така че е важно медицински специалист да определи причината за вашите симптоми.

Често срещани проблеми със зрението, които изискват очила

човек, който носи очила и примижава към лаптоп

Различни зрителни състояния може да се нуждаят от корекция за оптимална визуална яснота и комфорт. Някои от основните проблеми включват:

Късогледство

Късогледство (късогледство) е, когато отдалечените обекти изглеждат замъглени, докато много близките обекти остават ясни. Минус (-) лещи се използват за коригиране на късогледство. В световен мащаб некоригираната миопия е водещата причина за увреждане на зрението на разстояние.2

Далекогледство

Хиперметропия (далекогледство) е, когато основно имате затруднения с фокусирането върху близки обекти, но отдалечени обекти също могат изглеждат не толкова остри, колкото би трябвало да бъдат. Плюс (+) лещи се използват за коригиране на далекогледство.

Астигматизъм

Астигматизмът води до изкривено или замъглено зрение най-вече поради неправилна форма на роговицата. Коригиращи очила или торични контактни лещи често се използват за коригиране на астигматизма.

Пресбиопия

Пресбиопията е свързано с възрастта състояние, което засяга зрението в близък план. Лещата на окото губи гъвкавост, което затруднява четенето или гледането на близки обекти. Очила за четене или мултифокални лещи облекчават този проблем.

Как мога да проверя зрението си у дома?

Ако изпитвате някой от симптомите по-горе и подозирате, че може да се наложи да прегледате очите си, има различни налични онлайн тестове за проверка на зрението ви у дома. Опитайте едно от тези, докато чакате срещата си с очен специалист.

  • Опитайте общ очен тест използвайки диаграма на Snellen, за да тествате зрителната си острота.
  • Използвайте тест с решетка на Amsler ако се интересувате от тестване за и наблюдение на дегенерация на макулата.
  • Тестовете за астигматизъм са лесен инструмент, ако смятате, че може да имате астигматизъм.

Забележка: Очните тестове у дома трябва да се използват за допълване, не замяна, на изчерпателни оценки от специалист. Те са инструменти, предназначени да задоволят любопитството или да наблюдават промените във вашето зрение. Винаги планирайте очен преглед при вашия очен специалист, ако имате притеснения или търсите диагноза.

Кога да посетите очен специалист?

Трябва да посетите вашия очен специалист, ако получите някой от изброените по-горе симптоми. Дори и да носите очила от години, редовните очни прегледи са важни. Предписанията могат да се променят с времето, което може да повлияе на визуалната ви яснота. 

По време на очен преглед професионалист може да идентифицира промените във вашето зрение и да актуализира вашата рецепта, ако е необходимо. Очният преглед измерва различни аспекти на зрението, включително зрителна острота, рефрактивни грешки и, най-важното - здравето на очите.

Свързаните с възрастта промени, заболявания, съществуващи състояния и други могат да определят честотата на посещенията. Специалистът също така ще препоръча колко често трябва да проверявате очите си, като обикновено съветва веднъж на една до две години в зависимост от вашата ситуация.

Какво ще стане, ако не нося очилата си?

Въпреки че ако не носите диоптричните си очила, няма да навредите на очите си, това може да причини дискомфорт и предизвикателства. 

За възрастни неносенето на очила може да натовари очите, което може да доведе до главоболие или някой от изброените по-горе симптоми. В някои случаи зрението при възрастни може да се влоши, ако очилата не се носят според указанията. Децата трябва да носят очила според указанията на техния очен специалист, за да поддържат правилното зрително развитие.

Помислете за въздействието на неносенето на очила като цяло. Неспособността да участвате в дейности или способността ви да сте в безопасност на пътя също е от изключителна важност.

Предимства на очилата

Очилата с диоптри правят повече от просто подобряване на зрението, те обогатяват цялостното ви качество на живот. Те осигуряват по-ясно зрение, което увеличава комфорта и лекотата при ежедневните задачи и дейности като шофиране, четене и използване на дигитални устройства.

Очилата предлагат и допълнителна защита от вредните ултравиолетови лъчи, намаляват напрежението на очите и могат да бъдат като стилен аксесоар.

Заключителни мисли от Lentiamo

Независимо дали търсите очила за четене или търсите очила с рецепта за специфични проблеми със зрението, очен специалист ще ви помогне да постигнете по-ясно и по-удобно зрение.

Зрението и здравето на очите влияят върху цялостното благосъстояние. Ако забележите някой от признаците, обсъждани тук, насрочете очен преглед при вашия доставчик.

Прочетете повече

Искате ли да знаете повече за здравето на очите и очилата? Разгледайте нашето ръководство за очила, за да научите повече за очните прегледи, материали за очила и още.


Източници
1. Национална библиотека по медицина, Връзката между кератоконус и триене на очите: преглед
2. Американска академия по офталмология, Глобално разпространение на късогледство и високо Миопия и временни тенденции от 2000 г. до 2050 г.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти