Вход

Зрителни увреждания: Какво е хиперметропия? Симптомите, причините и лечението

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 6. 12. 2019. Създадено от Lentiamo

Всички форми на зрително увреждане са неприятни и ограничаващи. С помощта на контактни лещи и очила обаче можете да управлявате по-голямата част от ежедневието си без никакви проблеми.

Като част от поредица за различните видове визуални състояния, Lentiamo иска да ви информира за увреждания като късогледство (миопия), пресбиопия и астигматизъм.

С този текст искаме да ви информираме за хиперметропията, известна още като далекогледство.

Какво е хиперметропия?

Хората с хиперметропия могат да имат зрителни затруднения на всички разстояния поради различни фактори, като възраст, диоптри и способност за възприемане.

Хиперметропията, наричана още далекогледство, е вродена рефракционна грешка. Ако сте под 30 години, далекоглед и имате ниска стойност на диоптъра, вероятно можете да виждате добре на всички разстояния. Ако далекогледството не бъде коригирано, можете да виждате добре, но пренапрягате мускулите в очите, което може да доведе до умора или други много често срещани астенопеични симптоми като главоболие, болка в очите, замъглено зрение или дори замаяност. С дълготрайната некорегирана хиперметропи,я способността да се вижда добре до определено разстояние с времето намалява значително.

Хората с по-висок диоптър виждат слабо както надалеч, така и наблизо. Помощ може да бъде оказана чрез носене на очила, контактни лещи и корекция на зрението с операция като LASIK.
 

Открийте контактни лещи за далекогледство

Какви са симптомите на далекогледството?

Ако очите ви имат далекогледство, може да страдате от:

 • проблеми с фокусирането върху обекти в близост
 • главоболие
 • замъглено зрение
 • напрежение в очите
 • умора след четене

Какво причинява далекогледството?

Когато очите ви имат хиперметропия, светлинните лъчи не се фокусират както трябва. От физическа гледна точка окото е по-късо от нормалното. Това предизвиква фокусиране на светлината зад ретината, което води до замъглено зрение.

Обикновено, роговицата, чистият външен слой на окото и фокусираните от лещата изображения попадат директно върху повърхността на вашатаретина и обединяват сили в задната част на окото.


 

Нормално зрение

Hyperopia

Хиперметропия

Hyperopia

Корекция

Hyperopia correction with contact lenses

Как можете да лекувате хиперметропия?

Всичко, което е необходимо за диагностициране на хиперметропия, е очен преглед, който лесно можете да направите при вашия очен лекар. Контактните лещи, очилата или рефрактивната хирургия могат да коригират зрението ви.

При далекогледство, предписанието, което ви дава очния лекар, е положително число, например +3.00. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е състоянието на очите и лещите.

Посетете вашия очен лекар, за да направите очен тест и поръчайте необходимите продукти на Lentiamo!

 

 

 

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета

  Най-продаваните продукти