Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Какво представлява пресбиопията: Причини, лечение и профилактика

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 7. 3. 2024. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Представете си следното: седите в любимото си уютно кресло, погълнати от вълнуващ роман, когато изведнъж думите на страницата се размазват. Разочароващо, нали? Добре дошли в света на пресбиопията, където очите ни си играят с нас, докато естествено остаряваме.

Какво е пресбиопията?

Пресбиопията е състояние, което засяга очите ни с напредването на възрастта. То постепенно намалява способността ни да виждаме предметите отблизо, което прави задачи като четене или използване на телефони по-трудни. Като цяло това се отнася за образи, които се намират на разстояние приблизително 30 см, или по-далеч от 30 см за възрастните хора.

Естественият процес на замъгляване на зрението за близко разстояние обикновено се забелязва в началото до средата на 40-те години и продължава да се влошава до около 65-годишна възраст. Около тази възраст пресбиопията обикновено се стабилизира и не се влошава повече.

Какви са причините за пресбиопия?

Основната причина за появата на пресбиопия е загубата на еластичност на очите, което затруднява фокусирането върху близките обекти. По-конкретно, това се случва, когато централната част на кристалната леща на окото се втвърди поради физиологичното намаляване на водата в организма, което е характерно за остаряването.

Това втвърдяване намалява гъвкавостта на лещата, което я прави неспособна да променя формата си, за да се фокусира върху близки обекти. Вследствие на това, при намалената приспособителна способност на окото, изображенията изглеждат размазани.

image of focal point in normal eye and in eye with presbyopia

Пресбиопия в сравнение с късогледство и с далекогледство

Пресбиопия, миопия, и хиперметропия са три различни увреждания на зрението, които могат да причинят трудности при ясното виждане на обекти. Докато пресбиопията обикновено се появява, когато навършим 40 години, далекогледството (хиперметропия) и късогледството (миопия) могат да ни засегнат на всяка възраст, понякога дори от раждането. Пресбиопията не е така наречената рефракционна грешка като астигматизмът, късогледството и далекогледството.

Сравнително лесно е да се разграничат късогледството и пресбиопията, тъй като първото се отнася главно до зрението надалеч, а второто - до зрението наблизо. От друга страна, далекогледството оказва влияние върху способността ни да виждаме ясно предмети и на близко разстояние, поради което хората понякога ги бъркат. Далекогледството нарушава добрата зрителна функция на различни разстояния, но позволява сравнително добро зрение надалеч, докато пресбиопията постепенно влошава само зрението наблизо.

Възможно е също така да сте едновременно късогледи и пресбиопични или хиперметропични и пресбиопични, но не можете да имате едновременно късогледство и далекогледство (поне не в едно и също око).

Рискови фактори

Тъй като пресбиопията е физиологично състояние, тя е много вероятно да ни засегне независимо от начина ни на живот. Въпреки това фактори като генетична предразположеност и навици могат да доведат до появата ѝ по-рано, или до по-съществени форми..

Ето списък с факторите, които могат да допринесат за появата ѝ или да ускорят нейното настъпване.

  • Остаряване
  • Медицински състояния като диабет, множествена склероза, сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания
  • Високо кръвно налягане
  • Силно натоварване в очите
  • Антидепресанти, антихистамини, кортикостероиди, диуретици
  • Злоупотреба с алкохол

Симптоми на пресбиопия

  • Трудности при разчитане на малки символи, шиене и други дейности в близък план
  • Двойно виждане по време на четене
  • Трябва да примижавате, за да виждате по-добре
  • Необходимо е да държите обекта, върху който се опитвате да фокусирате, на по-голямо разстояние
  • Замаяност и умора след четене
  • Дискомфорт или болки в окото
  • Главоболие и болки във врата
  • Усилие на очите
  • Нужда от по-ярко осветление

Как се диагностицира пресбиопията?

Пресбиопията се диагностицира по време на цялостен очен преглед от специалист по очни болести. Прегледът включва различни тестове и процедури за оценка на зрението и цялостното здраве на очите ви.

По време на прегледа специалистът вероятно ще ви попита за всички симптоми, които изпитвате, като например затруднения при четене на дребен шрифт или напрежение в очите. Той също така ще се поинтересува от медицинската Ви история и ще извърши тест за зрителна острота, за да измери способността Ви да виждате ясно на различни разстояния. Този тест обикновено включва четене на букви или цифри от таблица, поставена на определено разстояние.

Други изследвания, които вашият очен лекар може да извърши:

  • Тест за рефракция, при който се гледа през различни лещи, за да се определи точната рецепта, която ще ви осигури най-ясно зрение.
  • Изследване с процепна лампа, за да се прегледат подробно структурите на очите ви. Това изследване включва използването на специален инструмент, подобен на микроскоп, който осигурява увеличен изглед на очите Ви.
  • Изследване на очите с разширение на зениците, като се използват специални капки, които разширяват зеницата ви, за да се види по-добре вътрешната структура на очите ви. Това им позволява да проверят за евентуални признаци на очни заболявания или състояния, като например глаукома, която може да допринесе за пресбиопията ви.

Първата ни препоръка е да си направите очен преглед веднага щом забележите промени в зрението си. Важно е да потърсите професионален съвет от специалист по очни болести, за да определите най-добрия начин на действие и да намерите подходящи решения за справяне с тези предизвикателства, свързани със зрението.

Как може да се коригира или лекува пресбиопията?

Съществуват няколко възможности, които да ви помогнат да виждате ясно и комфортно дори при пресбиопия. Коригирането на зрението еволюира, за да отговори на нуждите ни и да предложи няколко вида лечение на пресбиопия - от стилни очила за четене през иновативни контактни лещи до хирургическа намеса.

Съветът на експерта: Ако постоянно слагате и сваляте очилата си през деня поради проблема с размазаното зрение на различни разстояния, не се колебайте да посетите специалист по очни болести, за да обсъдите възможността за мултифокални очила или контактни лещи. Те могат да бъдат стилен избор, който да поддържа младежкия ви вид.

Очила

Диоптричните очила за близко виждане бифокалните или мултифокалните очила все още са най-типичното зрително помощно средство, избирано от хората, засегнати от пресбиопия. Тези очила са специално създадени, за да подобрят зрението наблизо, което позволява на хората да се занимават удобно с дейности като четене, писане и използване на цифрови устройства. Те са съобразени с рецептата на потребителя, за да осигурят оптимална яснота и фокус, като гарантират безпроблемно зрение.

how people with presbyopia see with and without glasses

Готовите за носене очила за четене са също възможност. Обикновено се произвеждат с корекция +1,00 диоптъра, подходяща за леки нарушения, корекция +2,00 диоптъра, подходяща за зрели хора, и корекция +3,00 диоптъра, препоръчвана за хора в напреднал стадий на пресбиопия.

Контактни лещи

Контактните лещи специално разработени за пресбиопия, вече се предлагат в различни варианти на материали и срокове за подмяна. Мултифокалните лещи осигуряват удобно и ефективно решение, позволяващо ясно виждане на различни разстояния. Благодарение на усъвършенстваните технологии и прецизния дизайн тези контактни лещи предлагат оптимална острота на зрението и комфорт и по този начин представляват практична алтернатива на традиционните очила.

Операция

Съществуват два основни вида хирургични интервенции за борба с пресбиопията:

Лазерна рефракционна хирургия, като например PRK (Photorefractive Keratectomy) или LASIK (laser in-situ keratomileusis), се използва широко за корекция на рефракционни дефекти чрез промяна на кривината на роговицата чрез отстраняване на тъканни фрагменти.

Вътреочна хирургия включва имплантиране на постоянна изкуствена леща, по-специално мултифокална акомодативна леща. Периодът на възстановяване след тези процедури може да варира при различните хора, а пригодността на лечението зависи от фактори като възрастта на пациента и неговата история.

Търсите мултифокални контактни лещи?

Не търсете повече! В Lentiamo се предлагат много модели от най-съвременните технологии!

Пазарувайте мултифокални контактни лещи

Как да забавим пресбиопията

Важно е да се отбележи, че в действителност не е възможно да се предотврати пресбиопията, тъй като тя е нещо естествено, което се появява с напредването на възрастта. Тя обаче може да бъде забавена чрез възприемането на някои полезни навици, които насърчават здравето на очите.

Упражнения

Поддържането на здравословен начин на живот, включващ редовна физическа активност, прием на основни витамини и въздържане от злоупотреба с наркотици, тютюнопушене и алкохол, може да допринесе за цялостното здраве на очите. Упражненията подпомагат кръвоснабдяването и насищането на организма с кислород.

Носете слънчеви очила

Защитата на очите от вредните ултравиолетови лъчи е от решаващо значение. Носенето на слънчеви очила, които осигуряват подходяща защита от UV лъчите, може да помогне за предотвратяване на увреждането на очите.

Редовни очни прегледи

Важно е да планирате рутинни очни прегледи, за да следите за промени в зрението и да откривате потенциални проблеми на ранен етап. Хората с хронични заболявания, които могат да повлияят на зрението, като диабет или хипертония, също трябва да следят внимателно здравето си, за да сведат до минимум риска от зрителни проблеми.

Здравословна диета

Витамините А, С, D и Е поддържат здравето на очите. Витамин А е полезен за роговицата и ретината. Витамин С намалява риска от катаракта и забавя прогресирането на свързаната с възрастта макулна дегенерация, както и витамин Е. Витамин D намалява риска от макулна дегенерация, катаракта и глаукома, а също така подобрява слъзната функция. Освен това има и други добавки като магнезий и цинк, които действат като защитен щит, предпазвайки очите от потенциални проблеми със зрението.

С други думи: диета, богата на риба, плодове, зеленчуци и много вода.

Като включим тези навици в ежедневието си, можем да насърчим доброто състояние на очите си и потенциално да забавим появата на пресбиопия.

Заключителни мисли от Lentiamo

Пресбиопията може да е досадно зрително увреждане, което ни влияе в ежедневните ни дейности, но също така ни напомня за невероятното пътешествие, което са изминали очите ни, и за това колко много са способни да ни покажат. Благодарение на съвременната грижа за очите е и доста лесно да се справим с пресбиопията, да виждаме по-добре и да се чувстваме по-добре. Така че нека ценим очите си, да не забравяме да планираме редовни очни прегледи и да посрещнем елегантно предизвикателствата на остаряването.

Източници:

1.Progress in Retinal and Eye Research, Presbyopia: Effectiveness of correction strategies

2.Ophthalmic & Physiological Optics, Developments in the correction of presbyopia I: spectacle and contact lenses

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Проданова

    Здравейте,
    Има ли алтернативно лечение на дистрофия на роговица/Фухс/?
    Поздрави

    Отговори
    • Gergana-Ekaterina
      Lentiamo.bg

      Здравейте,

      Благодаря за коментара.

      За съжаление не бих могла да предоставя препоръки по този въпрос.
      Моля, свържете се с офтамолог, за да дискутирате различните опции за лечение.

      Поздрави.

      Отговори
  • Veselin B.

    Не вярно, че няма лечение на очните проблеми. Има, но те не се предлагат от конвенционалната медицина, защото не се изучават в медицинските университети. Няма изгода от това пациентите да се излекуват. Видове лечения са упражненията на Норбеков, звуково лечение, изчистване на черния дроб, лечебен пост.

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      Благодаря Ви за информацията. Веднага ще
      потърся информация за посочените от Вас
      алтернативни методи на лечение.


      Поздрави


      Отговори
    • Т

      и помага ли

      Отговори
  • Солун

    Здравейте.
    Нося контактни лещи за късогледство (-3 диоптъра и на двете очи) от много години, в последно време забелязвам, че все по-трудно ми става да разчета написаното по етикетите на стоките , когато пазарувам , също написаното на касовата бележка. Ако светлината е силна мога да разчета горе-долу какво пише, но при по-слаба светлина изпитвам труднос. Обаче ако сложа очилата на жена ми, а те са +1 диоптър , така както съм с лещите на очите си, то вече виждам написаното с дребни шрифтове много по-добре. Питането ми е , могали да си нося контактните лещи и когато ми се налага нещо да прочета, да си поставя очила така както съм с лещите в този момент или не е препоръчително? И другото питане, ако има вариант да сменя лещите с такива дето да виждам на далече (както до сега с сегашните ми лещи) и на близо едновременно , за да избегна неудобството да нося със себе си и очила. Нося лещи на Johnson and Johnson Acuvue Oasys -3/кривина 8.8/диаметър 14. Благодаря предварително.

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      Благодаря Ви за оставения коментар.


      Бих Ви посъветвала да се консултирате с
      очния си специалист, който да Ви предпише
      точни параметри и за близко и за далечно
      виждане. Можете да си поръчате контактни
      лещи, които са мултифокални и ще Ви помогнат
      да виждате добре и на близо и на далеч.


      Поздрави


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти