Вход

Зрителни увреждания: Какво е пресбиопия? Как се лекува?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 27. 11. 2019. Създадено от Lentiamo

Всички форми на зрително увреждане са неприятни и причиняват ограничения на свободата на движение на засегнатите от нея. Само с помощта на контактни лещи и очила, хората със зрителни увреждания могат да владеят по-голямата част от ежедневието си без проблеми.

Като част от поредица за различните видове визуални състояния, Lentiamo иска да ви информира за увреждания като късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и астигматизъм.

Днес ще се съсредоточим върху пресбиопията, позната още като увреждане на зрението, което е свързано с напредването на възрастта.


Какво е пресбиопия?

Пресбиопията е състояние на очите, свързано с възрастта, което затруднява виждането на близки предмети. Обикновено се появява след 40-годишна възраст.

Причината за това е, че окото губи своята еластичност, което затруднява фокусирането на близки разстояния.

За съжаление, няма лечение за пресбиопия. Въпреки това, с прости помощни средства като мултифокални контактни лещи, пресбиопията може да се овладее без проблеми.

Открийте мултифокални контактни лещи тук


Какви са симптомите на пресбиопията?

Първият симптом, който се появява, е необходимостта от поставяне на материала за четене далеч от очите чрез разтягане на ръцете и преместването им възможно най-далеч от очите. Работата отблизо, като шиене или четене на дребен шрифт, може да доведе до напрежение в очите, което, ако продължи за дълъг период от време, може да доведе до главоболие. Други често срещани симптоми са виене на свят и умора след четене или след каквато и да е активност, при която се изисква концентрация.

Presbyopia

Какво предизвиква пресбиопията?

Пресбиопията обикновено се свързва с напредване на възрастта и често е с постепенно развитие, чиято тежест се влошава с времето.

Пресбиопията не се причинява от формата на очната ябълка, което е причина за други увреждания като късогледство и далекогледство.

Причинява се от удебеляването и намалената гъвкавост на лещата, така че тя вече не може да се концентрира ясно върху близки предмети. Светлината, получена от роговицата, не се отклонява към ретината, а зад нея, което води до замъглени изображения и усещане за напрежение в очите, тъй като лещата се опитва да се фокусира по-ефективно. Промените в мускулите около лещата също могат да допринесат за това състояние.

Как да се справим с пресбиопията?

Просто посетете очния си лекар или оптик, за да направите очен тест. След като сте диагностицирани с пресбиопия, те ще ви предложат различни възможности за лечение.

Мултифокалните контактни лещи са най-добрият избор за компенсиране на загубата на зрение, свързано с възрастта.

Забележка:

Пресбиопията може да е придружена от други зрителни дефекти, като късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) или астигматизъм.

Не се колебайте да посетите очния си лекар, за да направите очен тест!

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

 • Проданова

  Здравейте,
  Има ли алтернативно лечение на дистрофия на роговица/Фухс/?
  Поздрави

  Отговори
  • Gergana-Ekaterina
   Lentiamo.bg

   Здравейте,

   Благодаря за коментара.

   За съжаление не бих могла да предоставя препоръки по този въпрос.
   Моля, свържете се с офтамолог, за да дискутирате различните опции за лечение.

   Поздрави.

   Отговори
 • Veselin B.

  Не вярно, че няма лечение на очните проблеми. Има, но те не се предлагат от конвенционалната медицина, защото не се изучават в медицинските университети. Няма изгода от това пациентите да се излекуват. Видове лечения са упражненията на Норбеков, звуково лечение, изчистване на черния дроб, лечебен пост.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за информацията. Веднага ще
   потърся информация за посочените от Вас
   алтернативни методи на лечение.


   Поздрави


   Отговори
  • Т

   и помага ли

   Отговори
 • Солун

  Здравейте.
  Нося контактни лещи за късогледство (-3 диоптъра и на двете очи) от много години, в последно време забелязвам, че все по-трудно ми става да разчета написаното по етикетите на стоките , когато пазарувам , също написаното на касовата бележка. Ако светлината е силна мога да разчета горе-долу какво пише, но при по-слаба светлина изпитвам труднос. Обаче ако сложа очилата на жена ми, а те са +1 диоптър , така както съм с лещите на очите си, то вече виждам написаното с дребни шрифтове много по-добре. Питането ми е , могали да си нося контактните лещи и когато ми се налага нещо да прочета, да си поставя очила така както съм с лещите в този момент или не е препоръчително? И другото питане, ако има вариант да сменя лещите с такива дето да виждам на далече (както до сега с сегашните ми лещи) и на близо едновременно , за да избегна неудобството да нося със себе си и очила. Нося лещи на Johnson and Johnson Acuvue Oasys -3/кривина 8.8/диаметър 14. Благодаря предварително.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за оставения коментар.


   Бих Ви посъветвала да се консултирате с
   очния си специалист, който да Ви предпише
   точни параметри и за близко и за далечно
   виждане. Можете да си поръчате контактни
   лещи, които са мултифокални и ще Ви помогнат
   да виждате добре и на близо и на далеч.


   Поздрави


   Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти