Лятна разпродажба на слънчеви очила!

Вход

Антирефлексно покритие: Какво представлява то и какви са основните му предимства

Ing. Petra Průchová

Медицински прегледано от Ing. Petra Průchová, Оптометрист, на 16. 5. 2024. Създадено от Lentiamo

Както може да се предположи от името, антирефлексното покритие е специализиран слой, предназначен да увеличи пропускането на светлина през дадена система, като намали отраженията. Но как всъщност работи то и защо АР покритието е важно в ежедневието ни?

Оптометристите в Lentiamo разясняват какво е антирефлексно покритие и как то може да помогне на много хора, носещи очила да се насладят на най-оптималното си зрение. За да разберете технологията, която стои зад това малко, но мощно допълнение към вашите очила вижте статията.

Какво е антирефлексно покритие?

Антирефлексното покритие е специализирана разработка, предназначена да сведе до минимум отраженията върху повърхности като очила, лещи на камери и други оптични устройства и системи. Чрез намаляване на разсеяните светлинни отражения това покритие позволява на повече светлина да премине през самите лещи, като повишават яснотата и подобряват цялостното визуално изживяване. когато гледате към лещата или през нея.

Независимо дали четете под ярка светлина, или улавяте момент с фотоапарата, антирефлексното покритие гарантира, че преживяването ви е оптимизирано за максимален визуален комфорт и прецизност.

Как работи антирефлексното покритие?

Антирефлексното покритие работи чрез запечатване на множество микроскопични слоеве от метални оксиди върху лещата. Частиците във всеки слой взаимодействат със светлинните вълни по различни начини, като пречупват и манипулират светлината за да се сведат до минимум отраженията и да се насочи повече светлина през обектива. Изображенията, гледани през лещи с АР покритие, се виждат ясно и категорично.

Знаете ли, че? Производителите използват различни формули или варианти в процеса на наслояване за създаване на антирефлекторни покрития. Това води до много фини разлики в цветовете на някои лещи. Когато се наблюдават от определени ъгли, покритията могат да отразяват слабо оттенъци на синьо, зелено или лилаво.

Едно и също ли е антирефлексното и антиотразяващото покритие?

"Антирефлексно покритие" и "анти-отблясъци" често се използват като взаимозаменяеми, но служат за различни цели.

  • Антирефлексното покритие – АР намалява отраженията върху очилата, лещите на фотоапаратите и екраните, като спомага за по-голямо пропускане на светлината и подобрена цялостна яснота на визуалното възприятие.
  • Очилата с покритие против отблясъци – По-точно  е да се опише като поляризиране на слънчевите очила. Слънчевите очила с поляризация филтрират отблясъците от ярки или светлоотразителни повърхности като вода или сняг, което допринася за по-добра видимост.

Предимства на антирефлексното покритие

човек с жълт пуловер, очила с телени рамки и сива раница се усмихва на екрана на телефона навън

Антирефлексните лещи могат да направят зрението ви по-ясно, да подобрят външния ви вид и да намалят напрежението в очите, което ги прави популярен избор за носещите очила. По-долу ще видите обобщение на основните предимства на AR покритието:

Подобрена яснота на изображението

Антирефлексните покрития на лещите ефективно свеждат до минимум отраженията както на предната, така и на задната повърхност на лещите, което води до по-малко зрителни смущения. Като предотвратява отразяването на светлината от лещата, повече светлина може да преминава през нея и да достига до окото..

Това подобрява цялостната яснота за потребителя, което води до по-удобно изживяване и по-добро осветяване на светлочувствителните клетки на ретината. В резултат на това се осигурява по- добро зрително възприятие.

Намалена умора на очите

Антирефлексните очила свеждат до минимум разсейващите отражения, като пропускат възможно най-много светлина през обектива.. Това може да повиши комфорт за очите и облекчаване на симптомите на умора на очите и подобни симптоми.

Те оптимизират видимостта в условия на слаба осветеност или в затъмнена среда, което прави антирефлексните очила особено полезни при дейности като нощно шофиране.

Подобрена естетика

Антирефлексното покритие гарантира, че няма да отвлича вниманието при снимки, видеоразговори и при ярка обстановка. Те предотвратяват това светкавиците и другите източници на светлина да създават разсейващи отражения., допринасяйки за естетически издържан и цялостен впечатляващ вид.

Търсите подходящите очила?

Добавете антирефлексно покритие към всички очила без допълнително заплащане.

Пазарувайте очила

Какви са недостатъците на антирефлексното покритие?

Надрасквания и износване

Без правилна грижа тънките слоеве антирефлексно покритие на лещите могат да бъдат податливи на надраскване и износване с течение на времето. Това износване не само намалява яснотата на зрението, но и може да направи лещите по-податливи на по-нататъшно увреждане.

Изисквания за почистване

Отпечатъци от пръсти, телесни масла и вода могат да нарушат антирефлекторните свойства чрез прекъсване на светлинните отражения. Това може да намали ефективността на самото покритие.

Знаете ли, че? При антирефлексните очила намаляването на отраженията означава, че мръсотията и другите замърсявания по лещите могат да станат по-видими. Това е така, защото източниците на светлина не предизвикват отражения, които отвличат вниманието от гледката на самата леща. Редовната поддръжка гарантира, че предимствата на стъклата ще се ползват неизменно през целия живот на вашите очила.

Замяна

Важно е да се отбележи, че след като антирефлексното покритие е повредено, няма ефективен начин за поправка. Това означава, че внимателното боравене с покритието, за да се запази неговата ефективност през целия живот на очилата, е от ключово значение.

Антирефлексно покритие и очила за синя светлина

човек с очила седи в кухнята и гледа лаптоп

Антирефлексното покритие и лещите, блокиращи синята светлина, са решения, предназначени за подобряване на зрителния комфорт, но са насочени към различни проблеми. Антирефлексното покритие е полезно при различни условия на осветеност, очилата със синя светлина са пригодени за намаляване специално на  синята светлина.

  • Антирефлексното покритие намалява до минимум отраженията, като подобрява яснотата и намаляване на напрежението в очите причинени от ярки светлини и екрани.
  • Филтърът за синя светлина е насочен към потенциалните отрицателни ефекти от продължителното излагане на синя светлина чрез филтриране на част от нея, излъчвана от екрани и други източници.

В зависимост от индивидуалните нужди може да се използва едното или комбинацията от двете решения.

Какви покрития на лещите предлага Lentiamo?

  • Антирефлексно покритие (стандартно)

  • Суперхидрофобно с антирефлексно покритие

  • За компютър - лещи с "Blue Cut" с хидрофобни и антирефлексни покрития

  • Оттенъци на слънчеви очила

Грижа за очила с антирефлексни лещи

Често срещано погрешно схващане е, че очилата с AR покритие се замърсяват по-бързо от стандартните лещи. Това само изглежда така тъй като антирефлексните покрития намаляват отразяването на светлината, поради което мазнините и мръсотията изглеждат по-видими върху лещата. Така че, въпреки че лещите с AР покритие не се замърсяват по-бързо, може да се наложи да ги почиствате повече.

Да знаете как се почистват очила качественоще гарантира, че лещите ви ще останат чисти. Редовно почиствайте очилата си с деликатен сапун или почистващ разтвор, предназначен за лещи за очила. Използвайте чисти кърпи от микрофибър за отстраняване на петна и пръстови отпечатъци. Винаги избягвайте използването на абразивни материали или агресивни химикали, които могат да повредят антирефлексното покритие. 

Професионален съвет: Не всички спрейове за очила са съвместими с антирефлексното покритие. Някои спрейове могат дори да го повредят! Проверете етикета на почистващите препарати за лещи, преди да напръскате очилата си.

Често задавани въпроси

Струва ли си антирефлексното покритие?

"Да, антирефлексното покритие винаги си струва", според оптометристката от Lentiamo инж.Петра Прухова, "Покритието AР намалява отраженията и подобрява яснотата, което повишава цялостния визуален комфорт и ви помага да виждате по-добре."

Тъй като лещите с висок индекс (по-тънки лещи за по-високи предписания) имат висока степен на отразяване, за тези потребители обикновено се препоръчват покрития AR.

Мога ли да добавя антирефлексно покритие към съществуващите си очила?

За съжаление не е възможно да се добави антирефлексно покритие към съществуващите вече  лещи за очила, когато лещите са вече в рамките. Доставчикът на лещи няма да направи това, освен ако лещите са закупени директно от него и все още не са поставени в избраните от вас рамки.

Имам ли нужда от антирефлексно покритие на очилата си?

Необходимостта от антирефлексно покритие на очилата зависи от вашите нужди и предпочитания. Покритието намалява отблясъците, повишава яснотата и осигурява един естествен вид. Макар да предоставят предимства, те могат да изискват повече почистване и добавяне на допълнителна  такса към цената на вашите очила. Консултирайте се с вашия очен лекар, за да прецените дали това отговаря на вашите нужди и бюджет.

Заключителни мисли от Lentiamo

В заключение, антирефлексното покритие предлага значителни предимства, като подобрява яснотата, комфорта и естетиката в различни условия на видимост.

В Lentiamo, AР покритие е стандартно и включено безплатно. Открийте любимите си очила или прочетете повече за намирането на идеалния чифт днес.

Вижте още

 

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти