Разгледайте ръководството за слънчеви очила 😎

Вход

Зрителни увреждания: Какво е късогледство и как се лекува?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 10. 12. 2019. Създадено от Lentiamo

Всички форми на зрително увреждане са неприятни и ограничаващи. С помощта на контактни лещи и очила обаче можете да управлявате по-голямата част от ежедневието си без никакви проблеми.

Като част от поредица за различните видове визуални състояния, Lentiamo иска да ви информира за увреждания като далекогледство (хиперметропия), пресбиопия и астигматизъм.

Днес се фокусираме върху миопията, позната още като късогледство


Какво е миопия?

Ако виждате близки предмети добре и нямате проблеми с четенето на дребен шрифт, но виждате неясни неща в далечината, вероятно сте късогледи. Това означава, че очите ви страдат от състояние, наречено късогледство.

Миопията е най-честата причина за проблеми със зрението при хора под 40 години.

Това е често срещано зрително увреждане, при което обектите в близост могат да се виждат ясно, но обектите в далечината са замъглени. То възниква, когато формата на окото ви е причина светлинни лъчи да се огъват (пречупват) неправилно и да фокусират изображенията пред ретината вместо това да се случва върху ретината.

Миопията може да се развие постепенно или бързо и често се влошава в детството и юношеството. Има склонност да се появява в семейството.

Нормално зрение

Myopia

Миопия

Myopia

Корекция

Myopia correction with contact lenses


Какви са симптомите на миопия?

Симптомите могат да включват замъглено зрение при гледане на далечни предмети, необходимост да присвивате или частично да затваряте клепачите, за да видите ясно, и главоболие, причинено от напрежението в очите.

Миопията обаче често първо се открива в детството. Ако се чудите дали вашето дете страда от късогледство, обърнете внимание на симптомите по-долу.

Ако детето ви:

  • упорито присвива очи
  • трябва да седи по-близо до телевизора или в предната част на класната стая
  • не може да различи отдалечени обекти
  • мига по-често
  • търка очите си често

тя или той вероятно има късогледство.

Важно: Ако откриете някой от тези симптоми у вашето дете, моля, посетете очен лекар или оптометрист и направете очен тест. Те ще намерят подходящи контактни лещи или очила за детето ви.

Какво причинява миопия?

Миопията се появява, когато очната ябълка е твърде дълга в сравнение с фокусиращата сила на роговицата и лещата. Така светлинните лъчи се фокусират в точка пред ретината, а не директно върху нейната повърхност.

Миопията може да бъде причинена и от това, че роговицата и/или лещата са твърде извити за дължината на очната ябълка. В някои случаи късогледството се причинява от комбинация от тези фактори.

Намерете подходящи контактни лещи за късогледство



Как се лекува късогледство?

Можете да коригирате късогледството с контактни лещи, очила или операция за корекция на зрението като LASIK.

Контактните лещи осигуряват оптимална зрителна острота дори при тежко късогледство. След измерване на пречупващата сила на окото и на роговичната ви повърхност, вашият очен лекар или оптометрист избира подходящата контактна леща за вашето око от различни типове контактни лещи. Ако следвате инструкциите за грижа и редовни прегледи, можете да носите контактни лещи дълго време без никакви проблеми.

Вдлъбнатите контактни лещи са най-добрият начин за лечение на късогледство. Те работят, като огъват светлинните лъчи леко навън, така че да могат да се концентрират по-нататък върху ретината. Предписанията за вдлъбнати контактни лещи имат знак минус пред номера. Колкото по-далече е числото от нула, толкова повече корекции се изискват.

Посетете вашия очен лекар, за да направите очен тест и поръчайте необходимите продукти на Lentiamo!



Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти