Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Как трябва да стоят очилата ви?

Ing. Barbora Keřková

Медицински прегледано от Ing. Barbora Keřková, Заместник-управител на оптика, на 16. 1. 2024. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Трябва ли постоянно да връщате очилата на мястото им, след като се плъзнат по носа ви? Може би сте развили навик да ги сваляте, за да облекчите дискомфорта през целия ден, само за да откриете дразнещите зачервени петна.

За най-добра корекция на зрението и удовлетворение от носенето, очилата трябва да пасват сигурно, но удобно. Целта е почти да забравите, че ги носите!

От моста на носа до зад ушите ви, оптиците на Lentiamo обясняват как очилата трябва да пасват на всяка част от лицето ви за оптимален комфорт. Продължавайте да четете, за да видите дали спецификациите ви пасват.

Къде трябва да стоят очилата на лицето ви?

снимка на усмихнато лице, пробващо очила в оптик

Очилата винаги трябва да пасват удобно на носа ви. Те не трябва да се търкат по бузите, веждите или челото ви. Когато клатите глава, сбърчвате нос или присвивате очи, рамките трябва да останат неподвижни.

Ето как трябва да пасват на всяка част от лицето ви:

Как очилата трябва да пасват на очите ви?

Очилата ви трябва да пасват така, че зениците ви да са почти в центъра на стъклата. Това гарантира, че можете да виждате ясно без ненужни пречки пред зрението си.

Как очилата трябва да пасват на веждите ви?

Рамките на вашите очила трябва да са точно под линията на веждите. В идеалния случай веждите ви ще се виждат над горната част на рамките. Ще откриете, че ако веждите ви са напълно покрити или лещите се простират над тях, това ще изглежда малко неестествено.

Къде трябва да стоят очилата на носа ви?

Правилно стоящите очила трябва да стоят на моста (горната част) на носа ви. Те няма да прищипят, да се люлеят или да се плъзгат надолу, когато повдигате вежди, присвивате очи или мърдате носа си.

Те също не трябва да стоят на върха на носа ви. Това затруднява ясното виждане, когато гледате право напред.

Как трябва да стоят очилата зад ушите?

Рамената на рамката на очилата трябва да се навеждат леко надолу под ъгъл от 45 градуса, точно над горната част на ушите ви. Около 30 до 45 mm от рамената на рамката трябва да се простират отвъд тази извивка, прилягайки леко към контурите на главата ви.

Рамената на рамката не трябва да започват да се извиват, преди началото на ущите. Това ще причини триене и дискомфорт.

Как очилата трябва да стоят на бузите ви?

Очилата ви не трябва да лежат на бузите ви, а да стоят удобно над или пред тях. Ако рамките ви се повдигат, когато говорите, усмихвате се или дъвчете, това може да се дължи на факта, че са опряни на бузите ви.

Как очилата трябва да пасват на главата ви?

Очилата трябва да пасват сигурно, но удобно. Триене зад ушите, стягане или точки на натиск или хлъзгане от всякакъв вид означава, че трябва да коригирате рамките на очилата си.  

Рамките, които са твърде стегнати, ще бъдат неудобни, а тези, които са твърде хлабави, могат да бъдат направо досадни.

Какво влияе върху прилягането на очилата?

снимка на усмихнат човек с дълга коса, носещ черни рамки на очила

Размер и тегло на рамката

Размерът и теглото на вашите рамки могат да повлияят на това колко добре стоят на място и как се усещат на лицето ви. Твърде малките рамки може да прищипват или да причинят дискомфорт. Рамките, които са твърде големи или направени от по-тежки материали, постоянно ще се плъзгат надолу.

Освен това по-тежките очила могат да окажат ненужен натиск върху носа и ушите ви, което води до дискомфорт при продължително носене. Намирането на правилния размер очила и тегло е от съществено значение за плътно и удобно прилягане.

Професионален съвет: Материалите за рамка като титан или алуминий са леки и издръжливи. Лещите с висок индекс (тънки лещи) и модерните материали за лещи като поликарбонат са чудесни за постигане на цялостно леко и удобно прилягане.

Мост на носа

Горната част на носа ви и средната част на очилата ви се наричат мост на носа. Носът на очилата е основната точка на контакт между вашите рамки и лицето. Добре проектираният носов мост за очила ще пасва на контурите на носа ви и ще разпредели тежестта на очилата ви равномерно. Това ги предпазва от изплъзване или причиняване на дискомфорт.

Лошо напаснатият или лошо нагласеният мост на носа може да доведе до усещане за натиск, зачервяване и постоянни корекции през целия ден.

Знаете ли, че? Ширината на моста на носа варира между 14 и 24 милиметра. По-малкия размер, че вашият мост е по-тесен. Някои хора може да имат по-високи или по-плоски мостове на носа от други. Очилата с регулируеми подложки за нос са чудесен вариант за персонализирано прилягане.

Рамена

Рамената на очилата определят как очилата стоят на ушите ви. Те също влияят на общия баланс на рамките. Твърде късите рамена ще прищипват ушите ви. Твърде дългите ще карат очилата ви да се плъзгат надолу.

Правилната степен на извивка на рамената също е важна. Това определя удобното и стабилно прилягане.

Подравняване на рамката и позицията на очите

Правилното подравняване на рамката гарантира лещите са правилно позиционирани пред очите ви, оптимизирайки зрението. 

Освен това подравняването на рамката влияе върху естетиката на вашите очила, подобрявайки или влошавайки цялостния ви вид.

Професионален съвет: Когато обмисляте дали очилата ви са изкривени или не, можете също да обърнете внимание на това как са подравнени с дъното на очите ви. Веждите и ушите понякога са неравномерни, което може да бъде подвеждащо, когато се опитвате да решите дали рамките ви стоят правилно.

Зенично разстояние (PD)

Вашето зенично разстояние (PD) е разстоянието между вашите зеници. Това измерване определя къде трябва да бъде оптичният център на вашите лещи. Правилното PD е важна част от цялостното прилягане и усещане на вашите очила.

Форма на лицето

Формата на лицето на всеки е различна, като очите, носът и ушите са в различни позиции на всяко лице. Това, което работи за едно лице, може да не работи за друго.

Използването на виртуални инструменти за пробване и намирането на формата на вашето лице може да гарантира най-добрия вид и усещане.

Професионален съвет: Вижте най-добрите очила за овални лица или най-добрите очила за кръгли лица. Това може да ви даде представа как различните стилове стоят върху различните форми на лицето.

Други неща, които трябва да имате предвид

Възраст

Очила, които се търкат, прищипват или просто не пасват правилно, могат да причинят сериозно увреждане на кожата на по-възрастните хора. С напредване на възрастта изпитваме загуба на сензорни рецептори, които позволяват на тялото да усеща натиск, болка и температура, което прави възрастните хора по-малко способни да откриват промените в околната среда и следователно са по-податливи на нараняване.1

Леките, гъвкави материали като титан или метали с памет трябва да бъдат приоритетни.

Материали

Знаем, че по-тежките материали като метал и стъкло тежат повече и могат да дърпат очилата надолу. Чувствителността на кожата или алергиите към материали като никел също могат да бъдат дразнещи. Леките и хипоалергенни рамки са важни както за прилягането, така и за комфорта.

Разнообразни нужди

За някои носенето на очила може да бъде сензорен проблем. Други може да имат различни пропорции на лицето, което прави носенето на някои традиционни рамки неудобно.

Леки материали, модели без рамки, каишки за глава или верижки за очила, силиконови подложки за нос и други могат да направят носенето на очила по-удобно. Освен това регулируемите подложки за нос могат да осигурят персонализирано прилягане, което минимизира точките на натиск. Вашият очен специалист може дори да препоръча други решения, специфични за вашите зрителни нужди, като например контактни лещи.

Помощни устройства

Съвместимостта с помощни устройства, като слухови апарати зад ухото може да представлява предизвикателство. За да постигнете удобно прилягане, като същевременно гарантирате, че както очилата, така и слуховите апарати работят правилно, помислете за гъвкави или тънки метални рамена. Леките материали също могат да облекчат дискомфорта и напрежението, като същевременно гарантират подходящо качество на звука. 

Вижте какво работи най-добре за вас, като например поставяне на очила, преди да сложите слуховите си апарати. Говорете с вашия медицински специалист и той може да ви помогне да намерите решения, специфични за вашите нужди. 

Търсите правилните диоптрични очила?

Разгледайте нашата широка гама от стилни опции днес.

Пазаруване на очила

Какво могат да причинят неправилно поставените очила?

В допълнение към общия дискомфорт, ето кратко обобщение на това какво може да се случи, ако очилата ви не пасват правилно:

  • Плъзгане поради разхлабени рамки или тежки материали
  • Криви рамки от лошо регулирани рамки
  • Прищипване зад ушите или на носа, което води до дискомфорт
  • Обрив или зачервяване от дразнещи материали или триене
  • Белези по носа от стягане и щипане
  • Напрежение на очите от неправилно подравняване на рецепта
  • Главоболие от прищипване на моста на носа или слепоочията

Често задавани въпроси

Очилата трябва ли да са стегнати или разхлабени? 

Очилата не трябва да са прекалено стегнати или твърде разхлабени. Идеалното прилягане е плътно, но удобно, което гарантира, че очилата ви остават на място, без да причиняват дискомфорт или точки на натиск. Те не трябва да се движат, когато движите главата си или се навеждате.

Добре ли е да носите големи очила?

Няма проблем да носите очила с големи размери, стига лещите ви да са подравнени правилно с очите ви, рамките да не се плъзгат или да не се усещат неудобни и рамките да поемат вашата рецепта. Имайте предвид, че когато рамките стават по-големи, те също могат да станат по-тежки.

Как да разбера дали очилата ми са твърде малки?

Ако очилата ви са твърде малки, ще можете да ги усещате тесни или да оказват натиск върху ушите, слепоочията, бузите или носа ви. Може да забележите, че когато се погледнете в огледалото, очите ви не са центрирани в стъклата, а по-скоро са разположени по-близо до страните на рамките.

Как трябва да стоят слънчевите очила?

Слънчевите очила трябва да пасват удобно, като мостът на носа лежи сигурно върху носа ви, осигурявайки плътно (но не стегнато) прилягане. Рамките трябва да стоят равномерно на ушите ви, за да не се плъзгат надолу или да се усещат твърде разхлабени. Уверете се, че лещите покриват напълно очите ви за ефективна слънцезащита.

Заключителни мисли от Lentiamo

Лошо пасващите очила не само са досадни, те могат да повлияят на зрението и ежедневието ви. Гарантирането, че очилата ви пасват правилно, ви помага да се чувствате комфортно и запазва зрението ви ясно.

Надяваме се тази статия от оптиката Lentiamo да ви помогне да се възползвате максимално от вашите рамки!


Прочетете повече

Вижте как да закупите очила онлайн и се приближете с една стъпка по-близо до намирането на вашите идеални очила.

 

Източници

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти