Ексклузивни отстъпки 🔥

Вход

Как да се грижите за контактните си лещи

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 3. 5. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Грижата за контактните лещи е бърза и лесна, както и изключително важна за здравето на очите. Научете как да се грижите за контактните лещи, за да се чувствате удобно и да намалите риска от раздразнения инфекции. За да ви помогнем да започнете, нашите експерти по грижа за очите създадоха ръководство с някои полезни съвети за грижа за контактните лещи.

Разгледайте основната рутинна грижа за лещите, научете за най-често срещаните разтвори за почистване и техните предимства и научете повече какво трябва и не трябва да се прави за правилна грижа по-долу!

Защо трябва да почиствате контактните си лещи?

човек, който поставя контактна леща с пръст

Редовното почистване на вашите контактни лещи е съществена част от поддържането на добро здраве на очите. Без подходяща рутинна процедура за почистване и съхранение, бактерии и други отпадъци могат да се натрупат на повърхността на лещата. Това може да доведе до дразнене на очите, зачервяване, замъглено зрение и дори сериозни инфекции. Има различни причини, поради които може да не виждайте ясно с лещите си, но поддържането им чисти е лесен начин да запазите острото зрение.

Освен ако не носите дневни лещи за еднократна употреба, разтворът за почистване е необходима част от грижата за контактните лещи. Не забравяйте, че правилната рутина и разтвор се различават от човек на човек. Винаги е най-добре да се консултирате с вашия очен специалист и да спазвате препоръките на производителя на лещи, за да разберете правилния начин за почистване на вашите конкретни контактни лещи.

Как да почиствате и съхранявате вашите контактни лещи

измиване на сапунени ръце под крана на мивката

Необходимо е да имате правилния разтвор за контактни лещи, за да се грижите правилно за вашите лещи. Когато се съмнявате, вашият очен специалист може да ви насочи в правилната посока. Следвайте тези пет основни стъпки за почистване на вашите лещи:

  1. Измийте и подсушете ръцете си – Винаги измивайте и подсушавайте ръцете си, преди да свалите лещите си. Това помага за премахването на мръсотията и бактериите, които могат да причинят дразнене или инфекция.
  2. Напълнете кутията за лещи с разтвор – Използвайте пресен разтвор за контактни лещи всеки път, когато сваляте лещите си. Никога не използвайте повторно стар разтвор и не смесвайте стар разтвор с пресен.
  3. Свалете първата леща и почистетеСвалете контактната си леща и я поставете в дланта на ръката ви. Покрийте лещата с няколко капки разтвор и я разтрийте внимателно между дланта и пръста си, за да почистите повърхността.
  4. Изплакнете лещата повече и я поставете в кутийката – Изплакнете лещата с още разтвор и я поставете в кутийката за контактни лещи за съхранение.
  5. Повторете за другото око – Отстранете втората си леща и я почистете според стъпки три и четири. 

Полезен съвет: Стъпките за почистване са различни, когато използвате пероксиден разтвор. Уверете се, че следвате внимателно инструкциите на производителя.

Не забравяйте, че грижата за контактните лещи не е само грижа за вашите лещи. Уверете се, че сте почистили правилно и калъфа си. Използвайте само разтвор за контактни лещи, за да почистите калъфа си, никога вода, тъй като може да носи вредни бактерии и патогени.

Вижте този кратък видеоклип как да сваляте контактните си лещи по-долу, за да видите как се прави.

Какво трябва и какво не трябва да се прави при грижата за контактните лещи

Трябва

  • Следвайте рутина
  • Измийвайте и подсушавайте ръцете си, преди да боравите с контактните си лещи
  • Използвайте пресен разтвор всеки път, когато сваляте контактните си лещи
  • Сваляйте контактните си лещи преди къпане или плуване
  • Следвайте препоръките на производителя на вашите контактни лещи и специалиста по грижа за очите
  • Извършвайте редовни очни прегледи, за да проверявате зрението си и да наблюдавате за аномалии

Не трябва

  • Не носете контактни лещи след препоръчителния срок за носене
  • Не използвайте разтвор за контакт след изтичане на срока му на годност
  • Не използвайте вода или слюнка за почистване на лещи
  • Не носете контактни лещи, ако очите ви станат раздразнени, болезнени или зрението се замъгли
  • Не съхранявайте контактни лещи на екстремна топлина или студ

Искате ли да се погрижите за лещите си си?

Открийте многофункционални, пероксидни и физиологични разтвори още днес.

Разтвори за почистване на лещи

Кои са основните типове разтвори за контактни лещи?

ръка, държаща кутия за контактни лещи с разтвор

Има три основни типа разтвори за контактни лещи, които могат да се използват за повечето меки или твърди газопропускливи лещи. Разбира се, добра идея е да следвате съветите на вашия очен специалист, тъй като той ще знае какво решение да използвате въз основа на вашите специфични нужди. Основните видове са следните:

  • Многофункционалните разтвори са разтвори тип "всичко в едно", използвани за почистване, дезинфекция и съхранение лещи. Има широка гама от налични формули, които могат да се насочат към неща като сухи или чувствителни очи и други. Многофункционалните разтвори са удобни за почистване на месечни контактни лещи, двуседмични контактни лещи или лещи за продължително носене.
  • Пероксидните разтвори са силни почистващи и дезинфекциращи разтвори, които обикновено се препоръчват за чувствителни очи. Разтворът трябва да премине през етап на неутрализация, преди лещите да могат да влязат в контакт с очите. Това изисква по-дълъг процес на накисване в сравнение с многофункционалните разтвори. Винаги следвайте инструкциите на производителя, когато използвате пероксиден разтвор.
  • Физиологичните разтвори са балансирани разтвори, които се използват за изплакване на контактни лещи, преди да ги поставите в очите си. Солените разтвори не са същите като многофункционалните разтвори, тъй като не съдържат почистващи или дезинфекциращи агенти. Физиологичният разтвор не трябва да се използва вместо обикновен разтвор за почистване.

Кои контактни лещи трябва да се почистват?

Всички контактни лещи за многократна употреба трябва да се почистват веднага след премахването им от очите. Дневните лещи са изключение и трябва да се изхвърлят веднага след една употреба. Дневните лещи са чудесен вариант, ако се чудите как да съхранявате контактни лещи без разтвор.

В допълнение към почистването, има и други разлики между месечните и еднодневните лещи, които трябва да имате предвид. Вашият очен специалист може да препоръча лещи, които са подходящи за вашите очи и начин на живот.

Често задавани въпроси

Какво мога да направя, ако нямам разтвор за контактни лещи?

Ако нямате наличен разтвор, премахването и изхвърлянето на лещи е по-безопасно от използването на импровизирани алтернативи като вода или домашно приготвени физиологични разтвори. Винаги избирайте многофункционални или пероксидни разтвори, които са специално предназначени за почистване, дезинфекция и съхранение на контактни лещи.

Носете очилата си или резервен чифт лещи, в случай че се окажете без разтвор. Ако ви е омръзнало да използвате разтвори, еднодневните контактни лещи за еднократна употреба могат да бъдат чудесна алтернатива. Говорете с вашия очен специалист, за да научите повече за тази опция.

Колко често трябва да сменям разтвора в кутията си за лещи?

Ако носите контактни очила, които изискват ежедневно сваляне и съхранение, сменяйте разтвора в кутията за лещи всеки ден, за да предотвратите натрупването на бактерии и други микроорганизми, които могат да причинят инфекция. Винаги изхвърляйте напълно използвания разтвор и използвайте пресен разтвор, за да осигурите оптимални дезинфекционни и почистващи свойства.

Планирате да съхранявате лещите си за продължителен период от време? Добре е да сменяте разтвора поне веднъж седмично, докато лещите се съхраняват. Все пак не забравяйте винаги да следвате инструкциите на производителя на лещите или указанията от вашия очен специалист, тъй като препоръките могат да се различават за различните лещи и отделните хора.

Мога ли да използвам капки за очи вместо контактен разтвор?

Не, капките за очи и разтворите за контактни лещи са различни вещества, които служат за различни цели. Докато носещите лещи често използват и двете, те не са взаимозаменяеми. Разтворите за контактни лещи са специално формулирани за почистване и дезинфекция, докато капките за очи обикновено се използват за облекчаване на симптоми като сухота в очите или сърбеж и зачервяване.

Можете ли да почиствате контактни лещи без разтвор?

Properly caring for contact lenses is important for the lenses and your eyes. Lentiamo's Chief Optician Jakub has approved this guide to help you keep your eyes healthy and your vision clear.

За съжаление, няма подходящи алтернативи на разтвора за контактни лещи. Единственият начин за ефективно почистване и дезинфекция на вашите лещи е с разтвори от доверени производители. Използването на вода, слюнка или други течности може да внесе вредни бактерии и остатъци във вашите лещи и да причини дразнене или инфекции.

Заключителни мисли от Lentiamo

Правилната грижа за контактните лещи е важна за лещите и вашите очи. Главният оптик на Lentiamo Якуб одобри това ръководство, за да ви помогне да поддържате очите си здрави и зрението си ясно.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти