Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Можете ли да се къпете с контактни лещи?

Създадено от Lentiamo на 24. 5. 2023

Съдържание

Душът с контактни лещи крие редица потенциални рискове и трябва да се избягва. Водата може да въведе вредни бактерии в очите ви, което може да доведе до дразнене, инфекции и дори загуба на зрение.

Премахването на контактните ви контакти преди душ или къпане е най-добрият начин да избегнете потенциални проблеми. Дори ако държите очите си плътно затворени под душа, водата пак може да намери пътя си до лещите ви.

В тази статия ще обясним някои от причините, поради които душът с контактни лещи е лоша идея. Ще ви предложим и някои съвети, които да ви помогнат да поддържате здрави очи, докато носите контактни лещи. Нека се потопим!

Защо не можете да носите контактни лещи под душа?

изображение в близък план на човек, който поставя контактна леща

Просто казано, водата и контактите не се смесват добре. Тъй като меките контактни лещи са склонни да абсорбират вода, душът или плуването в контактните лещи ги кара да се подуват, изкривявайки цялостната форма на лещите. Това често води до замъглено зрение и дискомфорт.

Освен това водата може да носи вредни паразити и бактерии. Акантамебният кератит е сериозна инфекция, причинена от амебата Acanthamoeba. Тази инфекция може да бъде много вредна и потенциално да доведе до загуба на зрение. Симптомите на Acanthamoeba keratitis могат да включват:

  • Зачервени очи
  • Болка в очите след сваляне на контактните лещи
  • Прекомерно сълзене или сухота в очите
  • Светлинна чувствителност
  • Замъглено зрение
  • Усещане, че има чуждо тяло в очите ви

Правилната дезинфекция и почистване на контактните лещи е важна стъпка за поддържане на безопасността на очите ви.

Къде трябва да поставите контактните лещи, докато се къпете?

лице на човека под душ

Всички видове контактни лещи трябва да се свалят преди душ или къпане. Еднодневните лещи могат просто да се изхвърлят, без да е необходимо почистване и съхранение. Лещите за двуседмично, месечно и продължително носене трябва да се съхраняват с разтвор за контактни лещи.

Опитайте се да създадете рутина около поставянето и премахването на лещи, за да не забравяте по-лесно да премахвате контактните лещи всеки път, когато се къпете.

Професионален съвет: Свалете лещите си и ги съхранявайте в многофункционален разтвор. Ще можете да поставите лещите си, когато приключите с вземането на душ. Пероксидните разтвори отнемат повече време за почистване на лещи и могат да изгорят роговицата ви, ако разтворът не е правилно неутрализиран за продължителен период от време.

Какво се случва, ако се къпете с контактни лещи?

Водата може да доведе до промяна на формата на контактните лещи, подуване или залепване за окото. Това може да бъде неудобно и да доведе до дразнене и симптоми като зачервяване на очите. Лошо пасващата леща също може да увеличи риска от надраскване на роговицата, което прави окото по-податливо на инфекция.

Освен това водата може да накара контактните лещи да се движат или да се изместят, което води до дискомфорт или загуба на лещите в канала.

Искате по-чисти лещи?

Опитайте разтвор за контактни лещи всичко в едно днес.

Пазарувайте многофункционални разтвори

Какво трябва да правите след душ с контактни лещи?

Ако случайно сте се къпали с контактните си лещи, подсушете ръцете си и внимателно отстранете лещите. Не забравяйте, че водата може да е причинила лещите ви да се изкривят или да залепнат за очите ви. Опитайте се да не дърпате или отлепяте лещите от окото, ако са заседнали. Ако това се случи, използвайте капки за очи, одобрени за използване с контактни лещи, за да смажете лещата за по-лесно отстраняване.

Можете веднага да изхвърлите ежедневните лещи и да поставите нов чифт. Ако очите ви са раздразнени, изчакайте, докато дразненето отшуми, преди да сложите лещи. Лещите за двуседмично, месечно и продължително носене трябва да бъдат почистени и дезинфекцирани, преди да ги поставите обратно в очите си. Ако вашите контакти са се подули или са променили формата си, те вероятно няма да се върнат в първоначалното си състояние. Следователно изкривените лещи трябва да се изхвърлят и сменят, за да се предотврати дискомфорт или нараняване на очите.

Често задавани въпроси

Мога ли да мия лицето си с контактни лещи?

Обикновено не се препоръчва да миете лицето си с контактни лещи. Водата и лещите никога не трябва да влизат в контакт поради рисковете, свързани с микроби и инфекция. Освен това сапунът и други продукти могат да полепнат по лещите, причинявайки дразнене или дискомфорт.

Какво представлява Acanthamoeba keratitis?

Acanthamoeba keratitis е рядка, но сериозна инфекция на окото. Причинен от микроорганизъм, наречен Acanthamoeba (често срещан във водоизточници, като чешмяна вода, вода от кладенци, горещи вани и почва и канализационни системи), кератитът от Acanthamoeba може да доведе до трайна загуба на зрение или слепота. Симптомите на Acanthamoeba keratitis могат да включват червени очи, болка в очите, сълзене, чувствителност към светлина, замъглено зрение и усещане, че нещо има в окото ви.

Мога ли да се къпя с лещи за продължително носене?

Не, контактните лещи за продължително носене трябва да се свалят преди душ, за да се предотвратят потенциални усложнения и тежки инфекции. Въпреки че лещите за продължително носене осигуряват удобството да спите в контактните си очила, всеки тип лещи трябва да се свалят преди душ, къпане или плуване.

Заключителни мисли от Lentiamo

Не забравяйте, че смесването на вода и лещи може да доведе до дразнене и инфекции. Ето защо никога не се препоръчва вземане на душ при контактни лица. Разбираме, че може да има случаи, когато носещите лещи забравят да ги свалят, разбира се! Затова се надяваме, че това ръководство е полезно за поддържане на безопасността и здравето на очите ви.

Ако сте забравили да свалите лещите си, докато се къпете и симптоми като зачервяване или болезненост продължават, свържете се с вашия очен специалист за бързо лечение, за да изключите потенциални проблеми.

 

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти