Уикенд с големи отстъпки - до 25% намаление на избрани продукти!

Вход

Какво се случва, когато заспите с контактни лещи в очите си?

Не е тайна сред всички носещи контактни лещи, че е препоръчително те да се свалят преди лягане … Пазете се от рязко пробуждане, защото според австралийски учени има 6.5 пъти по-висок риск от възпаление на роговицата при хора, които спят, докато носят контактни лещи.1

4 факта, за които няма да повярвате, че са истина

 • Учени, интервюирали 1,618 потребители на контактни лещи на възраст между 12–17 години, открили, че 85% от тях имат поне по един опасен навик
 • 44% посещават очния си лекар по-малко от веднъж годишно
 • 30% спят с контактните лещи въпреки че това носи до 6 пъти по-висок риск от инфекция
 • 27% носят лещите си докато плуват, въпреки, че са податливи на бактерии и замърсявания2

Какво ще се случи, ако заспя с лещите?

Всъщност изцяло зависи от това, колко дълго сте спали. Ако, например, редовно задрямвате в автобуса за кратко (15–45 минути), не рискувате нищо. Като резултат може да имате само замъглено виждано и сухи очи за кратко време.

Ако заспите вечерта с лещите в очите си и останете така за през нощта, могат да възникнат проблеми. Затова, видът на контактните лещи, които носите, са от изключително значение.

Силикон-хидрогеловите лещи позволяват преминаването на по-голямо количество кислород към роговицата, така че очите ви вероятно няма да бъдат прекалено болезнени и сухи. Но ако носите хидрогелови лещи, очите ви най-вероятно ще бъдат зачервени и парещи, когато се събудите; възможно е дори и да повредите роговицата си.

Заспиването с контактни лещи увеличава риска от инфекция на очите с 6 пъти.

Състоянието на вашите очи, преди да заспите, може да ви въздейства по различни начини. Ако използвате контактните лещи само за няколко часа преди лягане, раздразнението на следващия ден ще бъде по-малко, отколкото ако ги носите през целия ден. Контактните лещи са натрупали замърсявания в продължение на многото часове употреба (като прах, бактерии, депозити), а замърсените контактни лещи са истински рай за микроорганизми и алергени. Защитете очите си от възпаление, защото може да рискувате конюнктивит.


Source: introwellness.com

Какво трябва да направя, ако съм заспал/а с лещите си за през нощта?

Разбира се, това не бива да се случва, особено за през цялата нощ, но ако все пак се случи, ето нашите съвети:

 • Не сваляйте контактните лещи веднага след събуждане, дори и да се чувствате неудобно с тях.
 • Опитайте се да мигате достатъчно често, за да хидратирате лещата и да я направите мека чрез слъзната течност.
 • Ако лещата все още не се отлепя лесно, сложете малко капки за очи върху нея. Като алтернатива, можете да опитате с разтвор за лещи или с чиста вода, за да навлажните окото.
 • Ако контактните лещи вече са достатъчно меки, можете да ги извадите внимателно.
 • Опитайте се да забавите слагането на нови контактни лещи колкото е възможно повече. Ако имате очила, използвайте тях през този ден.
 • Ако все още не се чувствате добре дори след няколко часа, незабавно се свържете с офталмолог.
 • Често ли ви се случва? Ако да, тогава може би е по-добре да преминете към лещи, които са подходящи за тези ваши навици.

Спете по-добре с ТЕЗИ контактни лещи

Ако сте от типа хора, които обичат да гледат телевизия или да четат хубава книга в леглото и понякога просто задрямвате, то лещите за продължително носене за лещите на вашите мечти! Както предполага името им, тези лещи за продължително носене са специално проектирани да бъдат носени през цялото време – дори по време на сън. Те са направени от специален силикон-хидрогелов материал и позволяват на чувствителните очи да получават достатъчно кислород докато спите.

Контактните лещи за продължително носене са налични като двуседмични- или месечни лещи. След изтичане на този срок за носене, лещите трябва да се изхвърлят. Този тип лещи, като например Biofinity from от нашия онлайн магазин със сигурност ще ви допаднат. Не забравяйте винаги да полагате достатъчно грижи за контактните си лещи!

Истински примери: Вашите истории

Заспивали ли сте с лещи в очите си? Какво се случи? Напишете ни историята си в коментар. Споделеният проблем е половин проблем!


1: American Academy of Ophthalmology

2: AAP News

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета

  Най-продаваните продукти