До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Какво се случва, когато заспите с контактни лещи в очите си?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 16. 12. 2020. Създадено от Lentiamo

Всеизвестен факт е, че е важно да сваляте контактните си лещи преди лягане, за да намалите вероятността от инфекции.

Според австралийски учени хората, които спят с контактните лещи, имат 6,5 пъти по-голяма вероятност да развият възпаление на роговицата.

За да се предпазите от неприятно събуждане, прочетете нашето ръководство и научете повече за лещите, подходящи за продължително носене!

4 факта, за които няма да повярвате, че са истина

  • Учени, интервюирали 1,618 потребители на контактни лещи на възраст между 12–17 години, открили, че 85% от тях имат поне по един опасен навик
  • 44% посещават очния си лекар по-малко от веднъж годишно
  • 30% спят с контактните лещи, въпреки че това носи до 6 пъти по-висок риск от инфекция
  • 27% носят лещите си докато плуват, въпреки че те са податливи на бактерии и замърсявания2

Какво ще се случи, ако заспя с лещите?

Всъщност изцяло зависи от това, колко дълго сте спали. Ако, например, редовно задрямвате в автобуса за кратко (15–45 минути), не рискувате нищо. Като резултат може да имате само замъглено виждано и сухи очи за кратко време.

Ако заспите вечерта с лещите в очите си и останете така за през нощта, могат да възникнат проблеми. Затова, видът на контактните лещи, които носите, са от изключително значение.

Силикон-хидрогеловите лещи позволяват преминаването на по-голямо количество кислород към роговицата, така че очите ви вероятно няма да бъдат прекалено болезнени и сухи. Но ако носите хидрогелови лещи, очите ви най-вероятно ще бъдат зачервени и парещи, когато се събудите; възможно е дори и да повредите роговицата си.

Заспиването с контактни лещи увеличава риска от инфекция на очите с 6 пъти.

Състоянието на вашите очи, преди да заспите, може да ви въздейства по различни начини. Ако използвате контактните лещи само за няколко часа преди лягане, раздразнението на следващия ден ще бъде по-малко, отколкото ако ги носите през целия ден. Контактните лещи са натрупали замърсявания в продължение на многото часове употреба (като прах, бактерии, депозити), а замърсените контактни лещи са истински рай за микроорганизми и алергени. Защитете очите си от възпаление, защото може да рискувате конюнктивит. 

Какво трябва да направя, ако съм заспал/а с лещите си за през нощта?

Разбира се, това не бива да се случва, особено за през цялата нощ, но ако все пак се случи, ето нашите съвети:

  • Не сваляйте контактните лещи веднага след събуждане, дори и да се чувствате неудобно с тях.
  • Опитайте се да мигате достатъчно често, за да хидратирате лещата и да я направите мека чрез слъзната течност.
  • Ако лещата все още не се отлепя лесно, сложете малко капки за очи върху нея. Като алтернатива, можете да опитате с разтвор за лещи или с чиста вода, за да навлажните окото.
  • Ако контактните лещи вече са достатъчно меки, можете да ги извадите внимателно.
  • Опитайте се да забавите слагането на нови контактни лещи колкото е възможно повече. Ако имате очила, използвайте тях през този ден.
  • Ако все още не се чувствате добре дори след няколко часа, незабавно се свържете с офталмолог.
  • Често ли ви се случва? Ако да, тогава може би е по-добре да преминете към лещи, които са подходящи за тези ваши навици.

Спете по-добре с лещи за продължително носене

Ако сте от типа хора, които обичат да гледат телевизия или да четат хубава книга в леглото и понякога просто задрямвате, то лещите за продължително носене за лещите на вашите мечти! Както предполага името им, тези лещи за продължително носене са специално проектирани да бъдат носени през цялото време – дори по време на сън. Те са направени от специален силикон-хидрогелов материал и позволяват на чувствителните очи да получават достатъчно кислород докато спите.

Контактните лещи за продължително носене са налични като двуседмични- или месечни лещи. След изтичане на този срок за носене, лещите трябва да се изхвърлят. Този тип лещи, като например Lenjoy от нашия онлайн магазин със сигурност ще ви допаднат. Не забравяйте винаги да полагате достатъчно грижи за контактните си лещи!

И сега – най-важните факти

  1. Мога ли да спя с лещи?

    Можете да спите с контактни лещи, стига те да са подходящи за продължително носене. Те осигуряват увлажняване и кислород и по този начин противодействат на изсушаването на очите.

  2. Колко дълго мога да оставя контактните си лещи в очите докато спя?

    Кратка дрямка от един час не вреди на никого. Ако обаче си лягате през нощта, трябва да махнете контактните си лещи.
  3. Кой не трябва да спи с контактни лещи?

    Ако страдате от чувствителни или сухи очи, винаги трябва да премахвате лещите си преди лягане (дори и да са за продължително носене). Ако държите лещите ви да останат в очите ви и през нощта, препоръчваме консултация с офталмолог.
  4. Какво да направите, ако не усещате лещата върху окото ви след сън?

    Контактните лещи не могат да се изплъзнат зад окото, това е анатомично невъзможно. Ако не можете да намерите контактната си леща, просто застанете пред огледалото и внимателно потърсете в окото. Вероятно е просто се преместила малко встрани.
  5. Кога най-късно трябва да премахна контактните си лещи?

    Необходимо е да премахнете контактните лещи най-късно след събуждане.

Заспивали ли сте някога с контактни лещи? Споделете в коментарите какъв е вашият опит!


1: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22521083
2: http://www.aappublications.org/…ntacts081717

Търсите подходящите контактни лещи за вас?

На Lentiamo ви очаква богата селекция от най-модерните лещи на пазара!

Най-добрите производители ви предлагат ежедневни и месечни лещи от силиконов хидрогел, лещи за продължително носене и такива с филтър за UV и синя светлина.

Пазарувайте контактни лещи

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти