Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Потрепване на очите: Причини и как да го спрете

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 19. 10. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Какво представлява потрепването на очите

Потрепването на окото е неволно мускулно свиване на мускулите на клепача в дясното или лявото око. Обикновено обхваща само едно от очите. Може да засегне както горния, така и долния клепач. Много рядко потрепването засяга и двете очи едновременно.

Това състояние е известно още като миокимия, блефароспазъм, фалшиви фибрилации или миоклонии на клепачите.

Продължете да четете, за да научите повече за различните видове потрепвания на очите, най-честите причини и получете съвет от експертите на Lentiamo.

Колко нормално е потрепването на очите?

През повечето време потрепването на клепачите не трябва да е причина за притеснение. Обикновено не е признак за нещо сериозно или медицински проблем. Потрепването на очите или леките спазми на клепачите са много чести и се случват на повечето хора в даден момент.

По принцип това е временен дискомфорт, който не налага медицинска намеса. В някои случаи обаче може да бъде свързано с очни заболявания като конюнктивит, блефарит, глаукома или абразии на роговицата. В редки случаи може да показва по-сериозни заболявания като множествена склероза, епилепсия, Паркинсон, Алцхаймер, вирусен енцефалит или излагане на токсични вещества. За щастие подобни събития са редки.

Видове потрепвания на очите

Миокимия — постоянни и фини спазми, които засягат предимно долния клепач. Това е най-често срещаният тип потрепване на очите. Обикновено е временно и изчезва без лечение.

Доброкачествен есенциален блефароспазъм — характеризиращ се с появата на необичайно мигане или спазми на клепачите. Обикновено това състояние се проявява двустранно. Това е рядко неврологично заболяване.

Хемифациален спазъм — невромускулно разстройство, което се проявява като повтарящи се и неволни контракции на лицевите мускули от едната страна на лицето. Това е по-сериозно състояние, което може да изисква медицинска помощ.

Симптоми, свързани с потрепването на очите

Честите симптоми са повтарящо се мигане, усещане за пулсираща зеница, потрепване или трептене на клепача на лявото или дясното око. Понякога дискомфортът е придружен и от замъглено зрение, усещане за чуждо тяло в окото, чувствителност към светлина и дразнене на очите.

човек с напрежение в очите

Често срещаните симптоми на потрепване на очите включват:

  • Усещане за чуждо тяло в окото
  • Умора на очите
  • Сълзене
  • Сухо око
  • Червени очи
  • Замъглено зрение
  • Намалена зрителна острота
  • Фотофобия
  • Очно напрежение или болка.

Защо окото ми потрепва?

Потрепването на очите и потрепването на клепачите обикновено са идиопатични, което означава, че са временни нарушения с неизвестен произход. Има обаче няколко обичайни причини, които доста често се свързват с потрепване на очите. Стресът е най-честата причина, тъй като тялото се стреми да управлява нервното напрежение. Дефицитът на витамин B12, калий и магнезий също често се свързва с потрепването на очите. Когато ни липсват тези вещества, е по-вероятно да изпитаме мускулни спазми, крампи в различни части на тялото и умора.

 

Често срещани причини за потрепване на очите:

  • Лошо управляван психофизически стрес
  • Зрителни увреждания, когато не са правилно коригирани
  • Прекомерна умора или напрежение на очите
  • Липса на сън или дълги периоди на безсъние
  • Продължителна употреба на определени лекарства
  • Замърсяване, вятър
  • Лоша диета и хранителни дефицити
  • Сухота в очите, понякога свързана с контактни лещи
  • Злоупотреба с кофеин, тютюнопушене, алкохол и други стимуланти
  • Дразнене на роговицата, скорошен конюнктивит, алергии

Как да спрете потрепването на очите?

Обикновено откриването и отстраняването на причините за потрепване на очите или отказването от някои лоши навици е достатъчно, за да се отървете от този досаден дискомфорт.

Почивка за окото

Напрежението на очите е основна причина за треперещи клепачи. Избягвайте да прекарвате твърде много време пред дигиталните екрани и правете почивки на всеки 20 минути, за да оставите очите си да починат. Носенето на очила за компютър също може да помогне за намаляване на напрежението в очите. Ако четенето отнема твърде много усилия, това може да се дължи на факта, че вашите диоптри трябва да бъдат актуализирани. Не на последно място, не забравяйте да носите слънчеви очила когато прекарвате време на открито, тъй като UV лъчите също могат да причинят напрежение на очите.

Управление на стреса и по-добър сън

Стресът и умората често са причина за потрепването на очите. Установено е, че подобряването на качеството и количеството на съня, забавянето на темпото на ежедневната ви рутина или практикуването на практики като медитация, йога и други техники за релаксация могат да бъдат ефективни.

По-здравословна диета

Консумирането на по-малко кофеин, алкохол и други стимуланти може да помогне срещу потрепването на очите. Тези вещества могат да превъзбудят нервната система и по този начин да предизвикат спазми на клепачите. Плодовете, ядките и зеленчуците са отлични източници на витамини и минерали. По-големият прием на витамин B12, магнезий, калий и омега-3 може да помогне за намаляване на възпалението и мускулното напрежение. Ако яденето на по-здравословни храни не е достатъчно, Вашият лекар може да Ви предпише подходящи добавки, които ще помогнат срещу възможните дефицити.

Очни упражнения и масаж

Тъй като потрепването на очите често се причинява от мускулно напрежение, добър метод е да отделяте няколко минути на ден за упражнения за очи и масажи. Можете да опитате следната рутина изцяло или само някои от стъпките, описани по-долу.

  1. Загрявка: Започнете, като търкате дланите си една в друга енергично, докато се затоплят. След това внимателно поставете топлите си длани върху затворените си очи, позволявайки на топлината да проникне. Тази техника за загряване помага за отпускане на очните мускули и ги подготвя за следващите упражнения.
  2. Мигане: Това помага за смазване на очите и намаляване на сухотата. Седнете удобно и мигайте бързо в продължение на 20 секунди, като се уверите, че очите ви се затварят напълно с всяко мигане. Следвайте това, като държите очите си затворени за 20 секунди, оставяйки ги да си починат.
  3. Въртене на очите: Подобрява гъвкавостта на очните мускули и засилва кръвообращението. Започнете, като гледате право напред и бавно завъртете очи по посока на часовниковата стрелка. Завършете пълен кръг, след това обърнете посоката и завъртете очи обратно на часовниковата стрелка.
  4. Промяна на фокуса: Помага за подобряване на координацията и гъвкавостта на очите. Изберете обект на една ръка разстояние и се фокусирайте върху него за няколко секунди. След това преместете погледа си към обект в далечината, позволявайки на очите ви да се адаптират. Редувайте близки и далечни обекти, като се фокусирате върху всеки за няколко секунди.
  5. Масаж: Полезен за освобождаване на мускулното напрежение, подобряване на кръвообращението и насърчаване на релаксацията. Масажирайте слепоочията с кръгови движения или използвайте върховете на пръстите си, за да масажирате деликатно от страните на носа към слепоочията.

Хидратация за очите и тялото

Поддържането на подходяща хидратация също може да облекчи потрепването на очите. Лубрикиращите капки за очи могат да се прилагат за облекчаване на сухота в очите. Има и специфични капки за очи, които можете да използвате с контактни лещи. И не забравяйте, че пиенето на повече вода през деня ще помогне както срещу сухота в очите, така и срещу потрепване на очите.

Кога да посетите лекар

Потрепването на очите рядко може да се превърне в сериозен проблем. Ако се чудите кога трябва да започнете да се тревожите при потрепване на очите си, няма категоричен отговор. Лекарите са съгласни, че може да си струва да отидете на преглед, ако дискомфортът продължава повече от един месец или ако засяга и двете очи едновременно.

Други симптоми, които трябва да наблюдавате, са: ако редовните леки спазми често са придружени от други признаци, като треперене в други части на лицето или тялото. Увиснал клепач или пълно затваряне на клепача, както и постоянно подуване или необичайни секрети.

Изпитването на тези симптоми не означава непременно, че има сериозен проблем, но е препоръчително да се консултирате с очен лекар за подходящо изследване и диагностика. Специалист може да постави диагноза по време на очен преглед.

Заключителни мисли от оптометриста на Lentiamo

Специалистът на Lentiamo Eliška Malinová, Bc. споделя своите наблюдения по този проблем:

В моята практика като оптометрист разбрах, че очната миокимия или потрепване на очите е споделено преживяване, което надхвърля произхода и възрастта. Това е напомняне, че очите ни могат да отразяват стреса и напрежението в живота ни. Моят съвет към пациентите с този проблем е: уверете се, че получавате достатъчно качествен сън, спазвайте режим на пиене, допълвайте тялото си с основни витамини и минерали и се опитайте да намалите нивата на стрес. В случай, че работите цял ден с компютър или мобилни устройства, вземете защитни очила за компютър. Обикновено този проблем ще изчезне от само себе си след няколко дни до седмици. Ако проблемът продължава повече от 1 месец, посетете очен лекар.

Източници

1. Brigham and Women’s Hospital, Потрепване на очите
2. Национална библиотека по медицина, Миокимия на клепачите

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти