Вход

Най-добрите слънчеви очила за туризъм през 2024 г.

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на . Създадено от Lentiamo

Съдържание

Планирите и туристите се нуждаят от качествена защита на очите за дългите дни на открито. Независимо дали става въпрос за разходка през буйни гори или преходи по крайбрежни пътеки, надеждните слънчеви очила за туризъм са важен аксесоар за вашето пътуване. Слънчевите очила могат да подобрят зрението ви и да ви помогнат да видите всяка стъпка от пътеката с по-добри детайли.

Експертите от Lentiamo са създали за вас списък с осемте най-добри модела слънчеви очила за туризъм за следващото ви приключение. Прочетете за плюсовете и минусите на всеки модел, открийте задължителните функции и намерете отговори на някои често задавани въпроси по-долу!

Как избрахме най-добрите слънчеви очила за туризъм

  • Проучване – От дизайна на рамката, характеристиките на лещите и други, избрахме най-добрите модели и отбелязахме предимствата и недостатъците на всеки модел. Разгледахме популярни марки и модели, за да определим кои елементи могат да направят похода ви по-добър.
  • Клиентски отзиви – Разгледахме нашите най-продавани дизайни, за да видим какви марки и модели всъщност носят и използват потребителите.
  • Одобрени от оптометрист – оптометристите на Lentiamo предложиха своите експертни мнения относно най-добрите лещи, материали и дизайн за спортни слънчеви очила.

Най-добрите слънчеви очила за туризъм

8. Arnette Fastball

Слънчевите очила Arnette Fastball осигуряват превъзходна яснота и визуално подобрение за туризъм. Сините огледални лещи минимизират отраженията и увеличават контраста. Те са фантастичен избор за преходи в близост до големи водни тела като океани или блестящи езера.

Удобни и леки, тези слънчеви лъчи със сигурност ще ви харесат.

Плюсове

  • Гладки пластмасови рамки за по-голям комфорт
  • Включен здрав калъф за слънчеви очила и кърпа за почистване
  • Нежна обгръщаща рамка за удобно прилягане

Минуси

  • Огледалните лещи са по-податливи на надраскване

7. Esprit ET19673 538 57

За спокойни преходи през гората един основен чифт слънчеви очила за туризъм може да направи чудеса. Тези слънчеви очила Esprit предлагат качествена UV защита и визуално представяне на страхотна цена.

Кафявите лещи са невероятно флексибилни - те са подходящи както за силно слънце, така и при облачни условия. Те подобряват контраста и филтрират отраженията за по-ясно виждане. Ако искате да защитите очите си и да изглеждате страхотно, изпробвайте тези слънчеви очила от Esprit.

Плюсове

  • Висококачествени и леки пластмасови рамки
  • Стилен дизайн както за свободното време, така и за туризъм
  • Достъпна цена

Минуси

  • Няма регулируеми функции

6. Bollé Graphite

Със своя стилен дизайн и високоефективни характеристики, слънчевите очила Bollé Graphite ще пазят очите ви защитени и удобни по време на цялата ви експедиция.

Фотохромните лещи се адаптират към променящите се условия на осветление, което ги прави идеални за носене през целия ден. Ще оцените удобните странични щитове, които предлагат допълнителна защита от слънце и отломки. Тези уникални трекинг слънчеви очила могат да ви придружават от ранна сутрин до късна вечер.

Плюсове

  • Термогрип рамки за допълнителен комфорт при контакт с пот и вода
  • Фантомни фотохромни лещи за феноменална оптична яснота при всякаква светлина
  • Големи лещи за допълнителна защита от слънцето

Минуси

  • Уникален атлетичен дизайн

Знаете ли? Phantom е първата фотохромна технология на Bollé. Той е проектиран да осигурява най-добрата оптична яснота при променящите се метеорологични условия и светлинни условия.


5. Oakley Cables

Тези непретенциозни слънчеви очила Oakley могат да се похвалят с впечатляваща комбинация от характеристики на стъклата и технологии на рамката. Лещите Prizm подобряват зрението в различни среди и предлагат оптимално цветово възприятие. Освен това минималистичните черни рамки са направени от ултра лек материал O Matter за допълнителен комфорт.

Oakley Cables са най-добрите слънчеви очила за открито за следващия ви дневен преход или нощен преход.

Плюосве

  • HDO (оптика с висока разделителна способност) лещи премахват увеличението и изкривяването на изображението
  • Опростен и модерен дизайн за туризъм или ежедневно носене
  • Изцяло рамкиран, обгръщащ дизайн за защита и комфорт

Минуси

  • По-висока цена

4. Oakley Latch Beta

За тези, които търсят стил и функционалност, Oakley Latch Beta е добра опция. Рамките с двоен мост са направени от невероятно лекия материал O Matter на Oakley.

Latch Beta осигурява силно намаляване на отблясъците и прецизно предаване на светлина благодарение на покритията на лещите от иридий. Нека тези слънчеви очила осветяват заобикалящата ви среда и подчертаят вашия стил.

Плюсове

  • Триточкова система за прилягане за по-добър комфорт и нехлъзгащо прилягане
  • HDO Optics осигурява кристално ясно виждане и устойчивост на удар
  • Технология Prizm за подобрен контраст, цветове и детайли

Минуси

  • Висока цена

Знаете ли, че? Oakley разработва най-съвременната технология Prizm специално за максимална зрителна острота. Технологията подобрява цветовия контраст и яснота при различни светлинни и метеорологични условия, което води до подобрено зрение и възприятие за дълбочина.


3. Arnette Slickster

Ако се нуждаете от чист чифт слънчеви очила, които да свършат работата, Arnette Slickster е за вас. Сивите лещи предават цветовете естествено и са идеални за потъмняване на интензивна слънчева светлина.

Висококачествените пластмасови лещи са устойчиви на напукване, за да издържат на случайно изпускане или удар. С модерен wayfarer дизайн, тези слънчеви очила могат да ви придружават от провинцията до центъра на града и обратно.

Плюсове

  • Гъвкав стил за всеки повод
  • По-достъпни от другите слънчеви очила за туризъм на пазара
  • 100% UVA и UVB защита

Минуси

  • По-тесния дизайн намалява защитата около очите

2. Evil Eye Vizor

Evil Eye Vizor са истински слънчеви очила за туризъм по всякакви предизвикателни терени. Универсалните кафяви лещи предлагат страхотен цветен контраст при различни условия на осветеност, като ярка дневна светлина или облачно небе. 

Мостът на носа с двойно заключване осигурява плътно и удобно прилягане. За допълнителна сигурност уникалната структура на върха на арката предотвратява подхлъзване. Evil Eye е специализирана в качествена спортна екипировка и техните слънчеви очила със сигурност ще се представят добре по време на преходи за години напред.

Плюсове

  • Тристепенна настройка на рамката за изключително персонализирано прилягане
  • Нежният обгръщащ дизайн предпазва по-добре от слънце, вятър и отломки
  • Издръжливи поликарбонатни лещи с кристално чиста оптика

Минуси

  • Атлетичният дизайн може да не е за всеки

1. Oakley Flak 2.0 XL

Oakley Flak 2.0 XL са нашия топ избор за слънчеви очила за туризъм! Леката термопластична конструкция е издръжлива и може да издържи дълги дни на слънце, дъжд или сняг. Гумените подложки за нос Unobtainium на Oakley предотвратяват приплъзване дори когато са мокри. Благодарение на умните рамки с половин ръб ще имате безпрепятствена гледка към краката си и пътеката отдолу.

Въпреки че цената е по-висока, има налични резервни лещи за модела Flak 2.0 за всеки случай. Позволете на Oakley да ви придружава по пътя към неизследвани територии със стил.

Плюсове

  • Издръжливи и висококачествени плутонитни лещи за страхотна защита от слънцето
  • Prizm лещи за по-добра зрителна острота, за да видите детайлите на терена
  • HDO (High Definition Optics) лещи премахват увеличението на изображението и изкривяването на цвета

Минуси

  • Огледалните лещи могат значително да намалят пропускането на светлина

Какво трябва да предлага един добър чифт слънчеви очила за туризъм?

огледални слънчеви очила, поставени на скала

Поляризирани лещи

Поляризираните слънчеви очила могат да увеличат контраста и да подсилят цветовете по време на вашия преход, правейки живописните природни гледки по-богати и поглъщащи. Помислете за поляризирани или огледални слънчеви очила, които намаляват отблясъците и интензивната слънчева светлина, за да предпазят очите ви и да виждат ясно.

Потърсете материали за лещи за слънчеви очила, които също предлагат страхотно оптично изживяване. Леките материали като поликарбонат съчетават издръжливост и качества на отчетливо изображение, като същевременно са по-достъпни от други опции като стъкло.

Накрая, друг фактор, който трябва да имате предвид, са цветовете на стъклата на слънчевите очила

  • Кафяви лещи – Кафявите или кехлибарените лещи подобряват контраста и подобряват възприятието за дълбочина, което е идеално за туризъм в разнообразен терен. Кафявите поляризирани стъкла са популярни сред туристите поради способността им да карат детайлите да изпъкват.
  • Сивите лещи – Сивите лещи са многофункционални и работят добре при различни условия, като сянка или ярко слънце. Те намаляват отблясъците и осигуряват истинско цветово възприятие.
  • Зелени лещи – Зелените лещи подобряват зрението в сенчести и слънчеви места. Зеленото е полезно при пътуване с раница или туризъм в гористи райони с разсеяна светлина.
  • Червени лещи – Червените или розовите лещи предлагат страхотен цветови контраст за зелени гори.

Олекотена конструкция

Леките слънчеви очила са от съществено значение за комфорта на пътеката. Особено по време на по-дълги преходи, по-тежките слънчеви очила могат да натежат върху носа и ушите ви и да причинят дискомфорт. Материали като поликарбонатни рамки и лещи са изключително леки, както и издръжливи.

Не забравяйте, че носенето на допълнително тегло може да повлияе на цялостното ви изживяване в планината. Макар че можете внимателно да претегляте храна, палатки и други основни неща, не забравяйте да вземете предвид и теглото на вашите аксесоари!

Професионален съвет: Оптометристът на Lentiamo Eliška ни напомня, че спортните слънчеви очила трябва да са леки и удобни. Не забравяйте, че те също трябва да бъдат изработени от издръжливи материали, за да издържат на лоши метеорологични условия, силна слънчева светлина, пот, отломки и други.

UV защита

Независимо дали се разхождате високо в планините или се разхождате из сенчести гори, UV защитата е от съществено значение. Нефилтрираното излагане на ултравиолетово лъчение излага очите ни на риск от увреждане и заболяване, като повишен риск от катаракта.

Не само качествените лещи са важни, но и формата на рамката може да повлияе на количеството светлина, което достига до очите. Потърсете обгръщащи рамки или големи стъкла за допълнително покритие в горната и странична част на очите ви.

Високата UV защита също е изключително важна през зимните месеци. Снегът отразява 80% от UV лъчите от слънцето и може да причини състояние, известно като снежна слепота (фотокератит). Това е моментът, когато отблясъците могат да възпалят или дори да увредят роговицата, причинявайки болка, замъглено виждане и други неприятни симптоми.

Прилягане

Слънчевите очила с правилния размер трябва да са удобни и да стоят на мястото си. Те не трябва да се разместват по време на движение. Това не само отвлича вниманието от красотата на заобикалящата ви среда, но може бързо да причини раздразнение и дискомфорт. Туризмът включва чести погледи надолу към краката ви. Необходими са рамки, които няма да се плъзгат по моста на носа ви. Помислете за регулируеми функции като гъвкави подложки за нос или върхове на слепоочията.

Не е нужно да избирате между функционалност или естетика, когато става дума за слънчеви очила за туризъм. Намерете рамки, които пасват на формата на лицето ви и ще ви е удобно и ще изглеждате добре.

Издръжливост

Слънчевите очила за туризъм трябва да са издръжливи, за да понесат всичко, на което природните условия ги излагат. Понякога не можем да избегнем всеки клон на дърво и, за добро или лошо, нашите лещи поемат тежестта на удара. Лещите и рамките трябва да бъдат направени от леки и издръжливи материали като поликарбонат или други висококачествени пластмаси.

Все още не сте сигурни? Използвайте нашата функция за виртуално пробване на слънчеви очила, за да видите как изглежда любимият ви чифт .

Често задавани въпроси

Трябва ли да нося слънчеви очила по време на туризъм?

Носенето на слънчеви очила е от съществено значение при туризъм. Те предпазват очите ви от вредните ултравиолетови лъчи, намаляват отблясъците и подобряват видимостта, за да можете да видите точно това, което трябва да видите. Най-добрите слънчеви очила също могат да предотвратят напрежението и умората на очите, което може да бъде особено важно при по-дълги преходи. Не забравяйте, че UV радиацията се променя в зависимост от вашата надморска височина. С увеличаване на надморската височина нараства и излагането на ултравиолетови лъчи. Слънчевите очила действат като решаващ защитен филтър между вредните слънчеви лъчи и очите ви.

Какви слънчеви очила носят планинарите?

Планинарите обикновено носят ледникови очила или слънчеви очила за планинарство, които са специално проектирани да осигурят висока защита от силните отблясъци на слънцето, снега и леда на висока надморска височина. Като цяло, слънчевите очила за планинарство се отличават с форма на обгръщане или очила за максимално покритие. Те често са поляризирани, за да минимизират отблясъците и отраженията, и имат странични щитове, за да блокират периферната светлина.

Какви са недостатъците на поляризираните слънчеви очила?

Въпреки че поляризираните слънчеви очила ефективно намаляват отблясъците и повишават контраста, те могат да повлияят на възприятието за дълбочина или да изкривят изображенията. Това може да е недостатък на неравни пътеки, които имат много камъни, корени или опасности от спъване. Важно е да се отбележи, че не всеки ще забележи промяна, когато използва поляризирани лещи. Мнозина ги намират за полезни на пътеката. Освен това, ако използвате GPS или сателитни телефони с цифрови дисплеи, поляризираните слънчеви очила могат да изкривят изображението на LCD екраните.

Добри ли са Ray Bans за туризъм?

Много туристи се радват на слънчеви очила Ray-Ban заради оптичната яснота и издръжливост, които предлагат. Много модели са леки и имат добавени функции като поляризирани лещи. Ray-Ban има много стилни и надеждни опции. Не забравяйте винаги да избирате такива с достатъчно покритие за дълги дни на слънце.


Прочетете още

Интересувате ли се от други спортове? Вижте още слънчеви очила за колоездене и голф днес.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти