До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Обмисляте да си направите очен тест? Направете го тук!

Световната здравна организация разкри нови данни за увреждане на зрението през октомври 2018 г. В световен мащаб, приблизително 1,3 милиарда души живеят с някаква форма на увреждане на зрението. По отношение на зрението, 188 милиона души имат леко увреждане на зрението, 217 милиона имат умерено до тежко увреждане на зрението, а 36 милиона души са слепи.1

Vision impairment worldwide
 

Този огромен брой хора зависи от контактни лещи или очила, за да подобрят зрителната си острота. Но как да разберете дали имате нужда от такава визуална помощ? Как измервате зрението си?

Диаграма на очите на Monoyer

Monoyer Eye Chart За да измерите зрението си, можете да използвате специален тест. Първият изобретател на десетичен очен тест е Фердинанд Монойер. Френският офталмолог създава своята известна диаграма на очите на Monoyer през 1872 и осигурява единица за измерване на оптичната сила на лещата, наречена диоптър. Всеки ред от букви в различни размери представлява различен диоптър – единицата, която все още се използва днес.

Диоптърът е единица за измерване на оптичната сила на леща или огънато огледало, която е равна на реципрочната стойност на фокусното разстояние, измерена в метри (т.е. 1 / метър). По този начин тя представлява единица с реципрочна дължина. Например, 3-диоптърна леща носи успоредни светлинни лъчи, за да се фокусира на 1.3 метра. Оптичната сила на човешкото око е 58 D.

Забавен факт: Monoyer е включил и името си в диаграмата. Четейки нагоре, пренебрегвайки последния ред, буквите от лявата страна, изписват „Monoyer“, буквите от дясната страна „Ferdinand“. Можете ли да го забележите?2

Какво ще кажете за таблицата за очи на Snellen?

Скоро след като Monoyer публикува своя очен тест, холандският очен лекар Херман Снелен разработи подобна таблица – Snellen Eye Chart. Първата версия използва абстрактни символи, които след това се заменят с букви. За разлика от предишния модел, той поставя най-големите букви в горната част.3

Графиката се състои от 10 реда с главни букви, започващи с големи букви в горния ред. Размерът на буквите постепенно намалява, което позволява повече букви на всеки следващ ред.4

Диаграмата на Snellen се използва и днес за измерване зрението на хората. По време на очен преглед, очния лекар ще ви помоли да намерите най-малката линия от букви, които можете да разберете, и ще ви помоли да я прочетете. Ако можете да прочетете долния ред на буквите, вашата зрителна острота е много добра.

Направете тест тук

Ако искате да разберете дали очите ви се нуждаят от корекция, трябва да посетите очния си лекар и да поискате измерване на зрението ви. Ако искате да останете у дома и въпреки това да откриете колко е добро зрението ви, можете лесно да направите теста за очи Snellen, преди да посетите вашия офталмолог.

Тестът, който предоставяме тук, може да бъде полезен за тестване на късогледството, което причинява размазано зрение надалеч. Това е особено полезно за скрининг за късогледство при деца.

Далекогледството, астигматизмът или други проблеми с очите не могат да бъдат измерени с нашия тест. Само цялостното изследване на очите от лицензиран очен специалист или офталмолог може да определи дали очите ви са здрави и дали можете да видите възможно най-ясно и удобно.
 

Как да използвате таблицата на Snellen

За най-добра точност, помолете някой да ви помогне, когато тествате зрението си с Snellen Eye Chart.

  • 1) Поставете таблицата на стена на разстояние от около шест метра.
  • 2) Закрийте едното си око и прочетете на глас буквите от таблицата.
  • 3) Започнете отгоре надолу.
  • 4) Повторете с другото око, а след това и с двете очи заедно.
  • 5) Най-малкият ред от буквите, който четете точно, определя остротата на зрението в откритото око.

Как да разчетете резултатите

Резултатите от четенето на таблицата ще определят качеството на зрението ви. Резултатите ще бъдат изобразени като фракция. Фракциите се показват вляво от всеки ред и определят колко добре можете да виждате. Ако можете да прочетете ясно петия ред, например, вашето зрение ще бъде изразено като 20/40. Ако можете да прочетете ясно седмия ред, вашето зрение ще бъде изразено като 20/25. Числата са дадени въф футове, американска мерна единица. Един фут е около 30 cm.

20/20: Резултат 20/20 означава, че виждате същата линия от букви на 20 фута / 6.09 метра и имайки предвид, че хората с нормално зрение виждат на 20 фута или 6.09 метра, означава, че имате перфектно зрение.

20/40: Резултат 20/40 означава, че виждате същата линия с букви на 20 фута / 6.09 метра, коите хората с нормално зрение виждат на 40 фута / 12.2 метра.

Monoyer Eye Chart
 

1World Health Organization 2Independent 3Express 4Very Well Health

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти