Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Астигматизъм: Как се отразява на шофирането през нощта

Ing. Barbora Keřková

Медицински прегледано от Ing. Barbora Keřková, Заместник-управител на оптика, на 15. 12. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Много хора с астигматизъм изпитват затруднения при шофиране през нощта или в условия на слаба осветеност. Това състояние влияе на начина, по който светлината навлиза в окото, което може да доведе до замъглено или изкривено зрение. Влиянието му върху зрението може да бъде различно, като при някои хора симптомите са леки, а при други - по-силно изразени.

Оптометрия и наука за зрението заключиха, че пациентите с астигматични проблеми имат влошено качество на зрението, като 66% от тях изпитват затруднения при шофиране през нощта..1

Така че, как астигматизмът влияе на зрението, когато навън е тъмно и как можете да предотвратите тези проблеми? Оптиците на Lentiamo описват някои често срещани проблеми, свързани с некоригиран астигматизъм и светлини през нощта, обясняват как това се отразява на шофирането и предлагат съвети как да се справите с тези проблеми..

Какво представлява астигматизмът?

Астигматизмът е рефракционна грешка, причинена от неправилна форма на роговицата или лещата. В резултат на това окото не фокусира равномерно светлината върху ретината, което води до замъглено или изкривено зрение. То може да се появи заедно с късогледство (myopia) или далекогледство (hyperopia) и е свързано с допълнително визуално предизвикателство за хората.

Влошава ли се астигматизмът през нощта?

Замъгленото зрение, свързано с астигматизма, може да се влоши през нощта или при слабо осветление. Когато е тъмно, зениците се разширяват, за да пропускат повече светлина в очите. Това разширение подчертава ефектите на тази специфична рефракционна грешка, когато се приема повече светлина наведнъж. Контрастът между заобикалящата тъмнина и източника на светлина да засили изкривяванията или размазването.

Решаването на проблемите със зрението, свързани с астигматизма, е от ключово значение за подобряване на зрителния комфорт и осигуряване на безопасност.

Как хората с астигматизъм виждат светлините?

Хората с астигматизъм често изпитват затруднения да виждат ясно светлините, особено при слаба светлина. Фаровете, уличните светлини и други източници на осветление могат да се изкривят или пречупят по различни начини.

Обърнете внимание, че в горното изображение, задните светлини на задния автомобил са остри и ясни. Това представлява нормално или стандартно зрение. По-долу е показано сравнение на астигматизма през нощта вляво и нормалното зрение вдясно.

Често срещаните симптоми, свързани с астигматизъм и светлини, включват:

Замъглено или неясно зрение

Както се вижда вляво, зрителното поле и светлините могат да изглеждат размазани, размити или нефокусирани поради неправилното пречупване на светлината, причинено от астигматизма.

Ореоли

Около източника на светлина може да се появи ореол или пръстен, което затруднява различаването на истинската му форма, размер или яркост. Светлините могат да изглеждат по-ярки, ако ореолът се простира далеч отвъд центъра им, както е показано на снимката вляво.

Ивици

Светлините могат да изглеждат като лъчи, излизащи от противоположни краища, както се вижда вляво. Това създава ефекта на "ивици", при който светлините изглеждат разтеглени.

Звездовидни отблясъци

Подобно на ореолите, звездните отблясъци се появяват като звездообразни светлини около фаровете и уличните лампи. Тънки лъчи светлина се излъчват от центъра на светлината, както е показано на снимката вляво.

Изображенията по-горе са визуални примери за това как астигматизмът може да повлияе на зрението. Действителните последици за всеки човек могат да се различават. Ако имате някой от изброените по-горе симптоми или забележите, че зрението ви през нощта се е променило или влошило, свържете се с вашия очен лекар.

Астигматизъм и шофиране през нощта

Астигматизмът може да затрудни разпознаването на детайлите, преценяването на разстоянията и разграничаването на обектите от заобикалящата ги среда по време на шофиране през нощта или при лошо осветление.

Възможно е да е по-трудно да възприемате ясно фаровете, уличните светлини и пътните знаци, тъй като светлините могат да изглеждат разтеглени, удължени, разпръснати или с ореол. Това може да ви накара неволно да присвиете очи, опитвайки се да подобрите фокуса.

Некоригираният астигматизъм може да затрудни или дори да направи опасно шофирането през нощта. Има мерки, които можете да предприемете, за да предпазите себе си и другите, както и да запазите зрението си ясно.

Как да се справите със светлинните проблеми, свързани с астигматизма

Съществуват различни начини за справяне с проблемите, свързани с астигматизма, когато става въпрос за възприемането на светлината. Първата стъпка е да посетите специалист по очни болести. Той ще може да определи какво причинява симптомите ви. Оттам нататък ще препоръчват подходящи решения, като например коригиращи средства или други съвети за справяне с проблема.

Варианти за корекция на зрението

  • Специално разработените торични контактни лещи могат да коригират неправилната форма на роговицата и да осигурят по-ясно зрение. А най-добрите контактни лещи за астигматизъм осигуряват комфорт и корекция на зрението, за да улеснят ежедневните дейности като шофиране.
  • Диоптричните очила със стъкла, пригодени да намалят до минимум отблясъците и да подобрят яснотата на зрението, могат да бъдат много полезни при нощно шофиране. Поддържането на очилата чисти също е от решаващо значение за поддържането на оптимално зрение.
  • Съществуват различни хирургични процедури, които могат да коригират зрението на пациенти с астигматизъм, LASIK е една от най-разпространените.

Професионален съвет: Ако носите очила, антирефлексните покрития могат да бъдат полезни по всяко време на деня. Те са проектирани така, че да намаляват отблясъците, за да отвличат вниманието, да подобряват яснотата на зрението и да намаляват умората на очите. 

Изменения в околната среда

  • Правилни техники за осветление  По-мекото или разсеяно осветление у дома и на работното място може да подобри цялостния визуален комфорт.
  • Екрани и филтри против отблясъци  Използването на екрани и филтри против отблясъци за електронните устройства може да помогне за намаляване на напрежението и дискомфорта в очите..

Съвети за шофиране през нощта с астигматизъм

В допълнение към контактните лещи и очилата има и други мерки, които могат да подобрят зрението при нощно шофиране с астигматизъм:

  • Почистване на предното стъкло на автомобила, фаровете, огледалата и прозорците  Редовното почистване на тези повърхности може значително да подобри видимостта при шофиране през нощта. Зацапванията и петната могат да отразяват светлината, което задълбочава зрителните проблеми.
  • Долни светлинни индикатори на таблото – Намаляването на яркостта на светлините на таблото може да сведе до минимум разсейващите отражения върху предното стъкло.
  • Нощни настройки за огледалата – Някои огледала за кола имат нощна настройка за намаляване на отблясъците, което може да е от полза за хора с астигматизъм. at night.
  • Капки за очи – Понякога сухота в очите се възможно да се проявяви през нощта след целодневно носене на лещи. Капките за очи помагат за намаляване на сухотата и замъгляването.

Професионален съвет: Оптометристът на Lentiamo инж. Барбора Керкова пояснява, ""Не се страхувайте да потърсите опция за торични контактни лещи ако корекцията ви го изисква. При подходящо избран тип торични контактни лещи комфортът при носене не се влошава в сравнение със сферичните контактни лещи, но те осигуряват по-добро зрение. Торичните контактни лещи се превръщат в популярна опция за пациенти с астигматизъм, тъй като процентът на тези пациенти сред населението се увеличава, а материалите за контактни лещи непрекъснато се усъвършенстват.."

Как мога да разбера дали имам астигматизъм?

Ако подозирате, че проблемите ви са причинени от това състояние, можете да направите този да направитеонлайн тест за астигматизъм. С този тест в четири стъпки можете да отговорите на вашето вътрешно любопитство.

Важно е специалист по очни болести да ви направи очен преглед, включително тест за астигматизъм, за да се потвърди дали го имате наистина. След това те ще ви помогнат да изберете подходящия метод за корекция на зрението.

Заключителни мисли от Lentiamo

Решаването на проблемите със зрението, свързани с астигматизма, е от ключово значение за подобряване на зрителния комфорт и осигуряване на безопасност при шофиране през нощта. Търсенето на специалист по очни болести, който да ви помогне да се справите с проблемите със зрението, е чудесен начин за подобряване на цялостния визуален комфорт и осигуряване на безопасност.

Като прилагат подходящи решения, хората с астигматизъм могат уверено да се ориентират в заобикалящата ги среда и да се радват на по-ясно зрение по време на пътуванията си!


Източници

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти