Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Увреждане на очите от слънцето: рискове и превенция

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 19. 10. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Директното или продължително излагане на слънчева светлина може да представлява значителен риск за вашето зрение и здравето на очите. Въпреки че сме добре запознати с важността на използването на слънцезащитни продукти за защита на кожата ни, е също толкова важно е да разберем, че нашите очи също се нуждаят от защита.

В тази статия оптиците в Lentiamo изследват различните начини, по които слънчевата светлина може да увреди очите ви, обсъждат очните заболявания, свързани с излагането на слънце и предоставят лесни мерки за защита на зрението ви.

Може ли слънцето да увреди очите ви?

Слънчевата светлина може да навреди на очите ви по много начини. Не само може да причини незабавен дискомфорт или напрежение в очите, но продължителното излагане може да доведе до сериозни очни заболявания, които се развиват с течение на времето.

Прочетете по-долу за различните очни състояния, свързани с излагането на слънце, като слънчеви изгаряния на роговицата, фотокератит и други.

Забележка: Следващите изображения са визуални представяния на това как определени очни заболявания могат да се проявят физически. Начинът, по който се появяват или как влияят на зрението, може да е различен от показания по-долу. Важно е да се свържете с вашия очен специалист, ако подозирате някакви проблеми с очите или зрението си след излагане на слънце.

Състояния на очите, свързани с излагане на слънце

Фотокератит

Фотокератитът е временно състояние на очите, причинено от излагане на ултравиолетови лъчи. Често сравняван със слънчево изгаряне, което засяга роговицата вместо кожата, обикновено се нарича още слънчево изгаряне на роговицата, ултравиолетов кератит, слънчево изгаряне на очите или снежна слепота.

Симптомите обикновено се появяват около 30 минути до 12 часа след излагане. След това фотокератитът може да продължи от няколко часа до няколко дни, в зависимост от увреждането. Симптомите му могат да варират от леко дразнене и зачервяване до замъглено зрение, временна загуба на зрение и силна болка.

Фотокератитът може да доведе до зачервени или кървясали очи (вляво). Въпреки че не винаги е така, може да доведе до замъглено зрение или симптоми като виждане на ореоли в зрителното поле (вдясно).

Фотокератитът може да доведе до червени или кървави очи (вляво). Въпреки че не винаги е така, може да доведе до замъглено зрение или симптоми като виждане на ореоли в зрителното поле (вдясно).

Катаракта

Катарактата е помътняване на лещата на окото ви, което обикновено се появява с напредване на възрастта. Хроничното излагане на слънчева светлина може да увеличи риска от катаракта поради увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.1

Операция на катаракта е често необходима за отстраняване на замъглената леща. След операцията светлината може да изглежда много ярка, тъй като очите ви свикват с безпрепятствено виждане. Вашият очен специалист вероятно ще препоръча слънчеви очила или друга защита за очите по време на възстановяването ви.

Катарактата може да изглежда като бял или мътен диск върху лещата (вляво). С течение на времето те могат да доведат до замъглено, замъглено или мъгливо зрение (вдясно).

Катарактата може да се появи като бял или мътен диск върху лещата (вляво). С течение на времето, може да доведе до замъглено или мъгливо виждане (вдясно).

Пингвекула и птеригиум

Пингвекулата и птеригиумът са необичайни израстъци, които се образуват върху конюнктивата - прозрачната мембрана, покриваща бялата част на окото. Те имат сходни причини, включително продължително излагане на слънчева светлина, вятър или прах.

Пингвекула

Пингвекула е жълтеникав или белезникав тъканен растеж, който обикновено причинява временно дразнене или сухота. Пингвекулата не се простира над роговицата.

Pinguecula изглежда като малък, повдигнат растеж на бялата част на окото (вляво). Самият растеж не засяга зрението, но може да причини сухота или дразнене, което може да доведе до замъглено зрение (вдясно).

Пингвекулата изглежда като малък, повдигнат израстък върху бялата част на окото (вляво). Самият растеж не засяга зрението, но може да причини сухота или дразнене, което може да доведе до замъглено зрение (вдясно).

Птеригиум

Птеригиумът, известен още като „око на сърфиста“, обикновено се наблюдава при сърфисти или хора, които прекарват много време на открито, изложени на природните стихии. Този розов, триъгълен растеж на васкуларизирана конюнктивална тъкан обикновено започва близо до носа и може да се разшири към областта на зеницата на роговицата, ако не се лекува, което води до симптоми като зачервяване, дискомфорт, дразнене и замъглено визия.

Птеригиумът е клиновидно израстване на конюнктивата, което се простира върху роговицата (вляво). В екстремни случаи, ако птеригиумът се разшири над зеницата, той може да възпрепятства или замъгли зрението (вдясно).

Птеригиумът е клиновидно израстване на конюнктивата, което се простира върху роговицата (вляво). В екстремни случаи, ако птеригиумът се разшири над зеницата, той може да възпрепятства или замъгли зрението (вдясно).

Рак на клепача

Stanford Medicine изброява излагането на UV радиация като рисков фактор за рак на клепачите. UV радиацията от слънцето, както и солариумите, могат да доведат до базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен рак на кожата и меланом.2

Клепачите имат най-тънката кожа на тялото, което го прави особено податлив на увреждане от слънцето. Симптомите на рак на клепачите могат да варират от промени във външния вид на кожата на клепачите до новообразувания и други промени. Следователно, всички необичайни симптоми трябва да бъдат разгледани от съответния специалист, за да се изключат ракови заболявания и да се постави правилна диагноза.

Ракът на клепача може да се прояви като малък възел на клепача . Ракът на клепачите сам по себе си не засяга зрението, което означава, че зрителното ви поле ще остане нормално. Ако обаче не се лекува, ракът може да се разпространи в околните структури, което може да повлияе на зрението.

Ракът на клепача може да се прояви като малък възел на клепача. Самият рак на клепачите не засяга зрението, което означава, че зрителното ви поле ще остане нормално. Ако обаче не се лекува, ракът може да се разпространи в околните структури, което може да повлияе на зрението.

Макулна дегенерация

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е очно заболяване, което може да замъгли централното ви зрение. Продължителното и незащитено излагане на (UV) лъчение може да допринесе за развитието и прогресирането на макулна дегенерация. Смята се, че UV лъчите могат да увредят макулата, която е централната част на ретината, отговорна за острото, детайлно зрение.

За тези с макулна дегенерация използването на тест на Amsler за проследяване на прогресията на заболяването е от съществено значение. Постоянната слънцезащита е изключително важна за всеки, независимо дали има заболяване или не.

Макулната дегенерация няма издайнически признаци отвън като други очни състояния. Въпреки това може да има дълбок ефект върху зрението, като празни петна в централното ви зрение.

Дегенерацията на макулата няма издайнически признаци отвън като други очни заболявания. Въпреки това може да има дълбок ефект върху зрението, като празни петна в централното ви зрение.

Симптоми на слънчево увреждане на очите

Най-честите симптоми на увреждане на очите от ярка светлина са:

  • Замъглено зрение
  • Усещане за надраскване или песъчинки
  • Сълзене или сълзене на очите
  • Зачервяване или болка
  • Чувствителност към светлина
  • Ореоли (ярки кръгове или пръстени около светлина)
  • Временна загуба на зрение (рядко)
  • Подуване
  • Потрепване на клепачите

Могат ли очите ви да се излекуват от увреждане от слънцето?

Очите имат способността да се лекуват от определени видове увреждания от слънцето. Състояния като фотокератит могат да причинят временно възпаление на роговицата. В повечето случаи очите могат да се излекуват в рамките на няколко дни със симптоми като зачервяване и отшумяване на болката.

Въпреки това, хроничното или повтарящо се излагане на слънце без защита може да доведе до постоянни или дългосрочни увреждания. Например катаракта и макулна дегенерация може да изискват медицинско лечение. Тези състояния могат да доведат до трайни проблеми със зрението или слепота, ако не се лекуват.

Винаги е важно да се консултирате с очен специалист, ако получите увреждане от слънцето на очите с постоянни симптоми.

Превенция: Как да защитите очите си от слънцето

държане на слънчеви очила към слънцето

Изключително важно е да предпазите очите си от слънцето, като носите слънчеви очила с UV защита. Аксесоари като например шапките са особено важни по време на пиковите слънчеви часове. Предприемането на правилните стъпки за защита на очите ви може да ги предпази от увреждане.

Кои са най-добрите практики за предпазване на очите ви от UV увреждане?

Носете слънчеви очила с висока UV защита

Слънчевите очила с подходяща UV защита са изключително важни за защита на очите ви от увреждане от слънцето. Търсете лещи, които блокират 100% UVA и UVB лъчи.

Слънчевите очила са от съществено значение дори и в облачни дни. Типичните индикатори за ярко слънце, като присвиване, може да не ни накарат да посегнем към слънчевите очила при тези условия. Не забравяйте, че ултравиолетовите лъчи присъстват през светлата част на деня, дори в по-мрачни дни.

Последните тенденции при слънчевите очила са повече от просто стилни аксесоари. Слънчевите очила са важни инструменти за предпазване на очите и кожата около тях от увреждане и преждевременно стареене.

Според проучване, публикувано от списание Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, излагането на ултравиолетови лъчи изглежда е отговорно за 80% от видимите признаци на стареене на лицето за определени групи. Слънчевите очила могат да предотвратят прекомерното присвиване на очите и да предпазят кожата от ултравиолетовите лъчи, като намаляват бръчките и предпазват от увреждания в следствие ултравиолетовите лъчи.3

Никога не се взирайте в слънцето

Важно е да се отбележи: Никога не гледайте директно към слънцето! Това не само може да причини дискомфорт и дразнене, UV светлината може да увреди ретината или роговицата и да доведе до сериозни очни заболявания. Дори когато носите слънчеви очила, гледането в слънцето може да има вредно въздействие върху здравето на очите ви.

Носете шапка

В допълнение към слънчевите очила, носете шапка, за да намалите още повече прякото излагане на слънчева светлина. Шапката с широка периферия може да защити лицето, главата, шията и ушите ви, в допълнение към очите ви. Експериментирайте с различни стилове, за да намерите шапка, която ви подхожда.

Използвайте SPF

Използвайте нежен слънцезащитен крем с висок защитен фактор, за да защитите деликатната зона около очите. Не само очите ви са изложени на риск от увреждане от слънцето, но и кожата около тях.

Ограничете времето си на слънце

Препоръчително е да ограничите времето си на пряка слънчева светлина, за да сведете до минимум риска от увреждане на очите ви от слънцето, особено в пиковите часове, когато слънчевите лъчи са най-силни. Ако трябва да сте на открито за продължителен период от време, търсете често сянка в допълнение към слънчевите очила и шапките.

Носете качествени спортни слънчеви очила за дейности на открито, които изискват да сте на слънце за продължителни периоди от време. За преходи на голяма надморска височина, каране на ски или планинско колоездене, където има сняг, слънчевите очила могат да помогнат за предотвратяване на снежна слепота. Слънчевите очила за други спортове като голф, риболов или колоездене могат да направят времето ви навън по-удобно и по-безопасно.

Носете контактни лещи с UV филтър

Контактните лещи с UV филтър предлагат допълнителна защита от слънчево увреждане на роговицата на окото ви. Конюнктивата, клепачите и крехката кожа около очите не са защитени. Така че не забравяйте, че UV-блокиращите контакти не понижават важността на носенето на слънчеви очила.

Носете слънчеви очила, за да предпазите по-добре очите и околната кожа от излагане на слънце, вятър, прах и други елементи.

Търсите стилна защита?

Разгледайте богат избор от висококачествени слънчеви очила от популярни марки днес.

Пазарувайте слънчеви очила

Заключителни мисли

Предприемайки необходимите предпазни мерки, можем значително да намалим риска от увреждане очите от слънцето. Комбинацията от слънчеви очила и допълнителни аксесоари е добър избор за предпазване на очите ни от пряка слънчева светлина.

Оптометрист на Lentiamo Eliška Malinová, Bc. предоставя своите експертни съвети за защита на очите ви от увреждане от слънцето. Не забравяйте, че ако имате някакви притеснения относно здравето на очите или зрението си, е добре да се консултирате се с вашия очен специалист. Той/ тя може да предостави персонализирани насоки и да гарантира, че очите ви ще останат щастливи и здрави.

Прочетете повече

Разгледайте други теми, свързани с тази тема


Източници

1. Национален очен институт, Ново изследване хвърля светлина върху това как UV лъчите могат да допринесат за катаракта
2. Станфордска медицина, Рискови фактори за рак на клепачите< /a>
3. Национална библиотека по медицина, 
Ефект на слънцето върху видимите клинични признаци на стареене на кавказката кожа

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти