Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Колобома на ириса

Колобома на ириса е наследствен дефект на увеята. Ирисът има неправилна форма – на ключалка например.

Колобома на ириса представлява вроден дефект, изразяващ се в наличие на дупка в ириса. Дефектът може да се установи унилатерално или билатерално (засяга съответно едното или двете очи). Колобомата на ириса е много по-честа, в сравнение с тези, засягащи останалите структури на предния сегмент на окото. Новородените с колобома на ириса може да имат зрителни смущения или слепота, в зависимост от големината и локализацията на дефекта. Например ако липсва само малка част от ириса зрението може да бъде нормално, докато при големи дефекти, засягащи и други структури на окото може да се получи голямо сляпо петно, което ако засяга долната част от зрителното поле може да доведе и до затруднения при движение. Колобомата може да се асоциира и с някои други състояния, като микрофталмия, глаукома, нистагъм, скотома, страбизъм. Смята се, че причината за възникване на колобома на ириса е мутация в гена PAX2. Честотата на аномалията е 0.5 до 0.7 на 10 000 раждания, което я прави относително рядко срещана. На този етап не е разработено специфично лечение на колобома на ириса. При възможност зрението се коригира със специални контактни лещи или очила в по-късна възраст.

Ако само ирисът е афектиран, няма да има проблем в зрителното поле; ако е засегната ретината, тогава афектирана зона е „сляпа“.

В случай на колобома на ириса се прилагат контактни лещи с козметични и простетични функции, които помагат да се намали фотофобията.

използвана информация от тук

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета