4,9 Оценка

Вход

Страбизъм (кривогледство)

Squinting eyes

Страбизмът, наричан още кривогледство, описва състояние, при което зрителните оси не са успоредни и едното око се отклонява в някаква посока.

Контактните лещи и очилата могат да коригират страбизъм, но е необходимо да се знае какъв е типът страбизъм. Офталмолог или очен специалист може да определи коя форма на страбизъм имате при един цялостен очен преглед.

Прочетете нашия медицински текст за страбизма, обяснен от офталмологът д-р Мая Минева.

Медицинското обяснение на страбизма

Страбизмът е заболяване, при което зрителната ос на едно от очите се отклонява от неподвижния обект. При това състояние бинокулярното зрение е силно нарушено.

Движенията на очната ябълка са направени от шест торсионни мускула. За да координират правилно посоките на погледа, всички торсионни мускули трябва да работят в пълен синхрон. Различни фактори – генетични, рефракционни аномалии, анатомични промени в орбитите, промени в мускулите и връзките – всички те могат да причинят липса на хармонично действие между мускулите, движещи окото.

В зависимост от посоката на отклоняване на окото, страбизмът може да бъде:

  • Екзотропия – окото се отклонява навън.
  • Езотропия – окото се отклонява навътре и зрителните оси на двете очи се пресичат.

Алгоритъмът за диагностициране на деца със заподозрян страбизъм включва вземане на анамнеза от родителите им, изследване на зрителната острота, движенията на очните ябълки, непрозрачността на очите, измерване на ъгъла на отклонение, тестове на призмата и други. Лечението на страбизъм се развива и преминава през различни периоди.

Настоящите тенденции изискват цялостен подход, съчетаващ консервативни (оптично и плеопично лечение) и оперативни методи. Целта на оптичната корекция (очила или контактни лещи) е да подобри яснотата на възприеманите изображения.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета