Лятна разпродажба на слънчеви очила!

Вход

Базова кривина на контактните лещи

След диоптъра, базовата кривина е вторият най-важен фактор при избора на контактни лещи. Посочена е като BC с уточнение на цифровата стойност (напр. 8.6 BC, BC 8.3). Тази стойност е отпечатана върху опаковката на лещите както и върху блистера, както е показано по-долу.

Кривината на контактната леща съответства на „извивката на окото“ и трябва да копира кривината на роговицата възможно най-точно. Това се измерна от оптометрист чрез кератометрия по време на преглед. Също така се проверява фундамента на лещата на роговицата с биомикроскоп.

Различава ли се кривината на лещата от кривината на роговицата? Неправилното огъване на контактните лещи може да предизвика различни здравословни проблеми – напрежение или възпаление на очите, замъглено виждане. Нека не забравяме, че роговицата е една от най-чувствителните части на човешкото тяло и всяка повреда в нея може да доведе до необратими промени в окото.

Нередностите в кривината на роговицата (като резултат от нараняване или възпаление) не могат да бъдат добре коригирани от сферични, цилиндрични или торични стъкла за очила, но е възможно да използвате лещи – и по-специално RGP – вижте роговични контактни лещи , които осигуряват оптимална оптична среда и слъзен филм между лещата и роговицата.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета