4,8 Оценка

Вход

Язва на роговицата

Язва на роговицата често води началото си от травма, която в последствие се инфектира с бактерии (Pseudomonas), гъби, протозоа. Вирусните язви обикновено са в резултат на инфекция с херпес вирус или варицела вирус. Язви могат да се получат под влияние на чуждо тяло или при носене на контактни лещи, когато не се дезинфекцират правилно или не се свалят по време на сън. Макар и рядко, роговичната язва може да се дължи на дефицит на витамин А. Когато клепачите не затварят плътно окото, то изсъхва и може да доведе до развитие на язва.

Други причини могат да бъдат:

  • враснали мигли, ентропион или блефарит.
  • малки разрези и цепнатини, които се получават при директни травми – например удар на метални, дървени, стъклени частици в роговицата, и след това се инфектират
  • химически изгаряния на роговицата
  • при пациенти с ревматоиден артрит, лупус еритематозус, имуносупресия, язвите могат да се развият като усложнение на тяхното заболяване.

Роговичната язва е сиво – белезникаво петно, което се разполага централно или маргинално – в близост до външния ръб на роговицата. Язвите могат да бъдат единични или множествени, и да засегнат както само едното, така и двете очи.

При благоприятен изход се наблюдава намаляване размерите на язвата и епителизация. Покритата с епител язва има равна повърхност и се нарича фасетка. При изпълването й със съединителна тъкан тя придобива извивката на роговицата.

При неблагоприятен изход, язвата може да се разпространи в дълбочина и да достигне Десцеметовата мембрана. Под въздействие на вътреочното налягане в зоната на язвата, тя се издува напред и се образува десцеметоцеле. Десцеметовата мембрана може да се спука, при което роговицата се отваря и през получения отвор излиза преднокамерна течност и част от ириса. При срастване между ириса и роговицата се образува предна синехия. Ако отворът на роговицата е по – голям, се получава пролапс на ириса. Зеницата се деформира и придобива крушовидна форма с връх, сочещ към отвърстието. Язвите предизвикват болка и усещане за наличие на чуждо тяло. Повишена е чувствителността към светлината, характерно е повишеното сълзотечение и размазано виждане. Колкото по – дълбоки са язвите, толкова по – тежки са симптомите и усложненията. Конюнктивата е зачервена с отделяне на белезникав секрет. Клепачите са подути. Зарастването на язвите е придружено от формирането на белег, който нарушава зрението. Най – честите усложнения са инфекция, перфорация на корнеята, разместване на ириса и др.

Диагнозата се доказва като в окото се поставят капки, които съдържат флуоресцеин – багрило, което временно оцветява язвата и позволява да бъде визуализирана под микроскоп. От язвата се вземат проби, за да се установи причинителят ако се подозира инфекция. Допълнителни изследвания са кератометрия, измерване на зрителната острота

Лечението на язва на роговицата се състои в лечение на основното заболяване или отстраняване на причината за образуване на язва, прилагане на кортикостероиди – за намаляване на възпалението и отока, антибиотици, антивирусни, антигъбични средства или трансплантация на роговица. Повечето пациенти се възстановяват напълно. Понякога може да се стигне до дълготрайни увреждания на роговицата с влошаване на зрението.

Източник

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета