Разпродажба на слънчеви очила за края на лятото! До 50% отстъпка!

4,9 Оценка

Вход

Диабетна ретинопатия

Diabetic Retinopathy


Диабетна ретинопатия е форма на диабет, която засяга очите. Причинява се от увреждане на кръвоносните съдове на светлочувствителната тъкан в задната част на окото (ретина). Диабетната ретинопатия може първоначално да причини видими зрителни нарушения, но с течение на времето може да се развие в много сериозно заболяване.

Попитахме офталмологът д-р Мая Минева да ни обясни диабетичното усложнение и да илюстрира как можем да лекуваме това сериозно очно заболяване.Какво са диабет и диабетна ретинопатия?

Д-р Минева обяснява по-долу медицинското състояние на диабета:

Диабетът е нарушение на ендокринния обмен, което засяга няколко метаболизма – основна характеристика е постоянната хипергликемия с високо патогенно ниво, абсолютна или относителна недостатъчност на инсулин, с увреждане на съдовете, водещо до висока заболеваемост и смърт.

Освен това тя споменава няколко причини за широко разпространеното заболяване: неправилното хранене, липсата на физическа активност, стресът и наследствените фактори са основните причини за диабет, при които човешкото тяло не е в състояние да произвежда инсулин.

Засягайки всички кръвоносни съдове, диабетът причинява увреждане на множество органи, включително влошаване на очите. Най-сериозното зрително заболяване, генерирано от диабет, е диабетна ретинопатия, която е една от основните причини за слепота. Развива се на различни нива и уврежда зрението необратимо, по различни начини.

Може ли диабетна ретинопатия да бъде излекувана?

В по-леката си форма, известна като непролиферативна диабетна ретинопатия, може да се излекува с лазерна терапия и лечение с лекарства, в амбулаторни условия.

Възможността за действие при възникване на усложнения, причинени отпо-сериозна пролиферативна форма на диабетна ретинопатия е чрез операция на стъкловидното тяло.

Какво можем да направим, за да се предпазим от диабетна ретинопатия?

Увреждането на фундуса на окото не се вижда или разпознава от пациента.За да се предотвратят сериозни усложнения, е необходимо офталмологично посещение поне веднъж годишно. Диагнозата диабетна ретинопатия изисква флуоресцеин ангиография (FA) и оптична кохерентна томография (OCT), в допълнение към стандартния очен преглед – зрителна острота, биомикроскопия на предния сегмент и изследване на разширените зеници.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета