4,9 Оценка

Вход

Кривогледство

Това е състояние, при което двете очи не са паралелни, а едното се отклонява от нормалната посока. Контактните лещи могат да коригират кривогледство, но е необходимо да се знае видът му. Пациентът трябва изключително прецизно да бъде прегледан и наблюдаван. Контактните лещи са подходящи само за по-големи деца и възрастни, когато кривогледството и рефракционните дефекти са вече стабилизирани.

Причините за кривогледство могат да бъдат много, но най-честите са много голям или различен диоптър на очите и нарушен баланс между действието на външните очни мускули (шест за всяко око). При почти половината от случаите кривогледството е вродено състояние. Има и наследствен елемент. Появява се при раждане или в по-късна детска възраст. Среща се и при възрастни хора като проява на друго заболяване или травма. При бебетата до 3 – 4 месечна възраст съществуват некоординирани очни движения (физиологично кривене). След тази възраст започват да фокусират малки предмети и очите се „изправят“. След 6-я месец не съществува физиологично кривогледство.

Отклонението на очите може да бъде постоянно или периодично. При малки деца кривенето може да е различно в няколко последователни дни или дори в различните часове на деня. Понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго сериозно очно заболяване (например очен тумор). Окото, което се изкривява може да остане „мързеливо“ т.е. да не фокусира добре предметите и детето впоследствие да не може да чете с него.

Използвана информация от тук.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета