4,9 Оценка

Вход

Лазерни технологии: как да имаме добро зрение без очила или контактни лещи

Laser eye surgery


В днешно време доброто зрение без визуални помощни средства може да бъде възможно благодарение на най-новите лазерни технологии.

Д-р Giorgio Mattana е офталмохирург с дългогодишен опит в ексимерната лазерна хирургия, който коригира успешно късогледство, далекогледство и астигматизъм от всякакъв вид.

Попитахме офталмолога за различните възможности на лазерната операция на очите, разходите и рисковете от подобни процедури.


Д-р Матана, бихте ли могли да класифицирате накратко най-често срещаните зрителни дефекти и да ни кажете как могат да бъдат лекувани?

При здраво око пътуването на светлинните лъчи се променя от роговицата и лещата, така че лъчите да могат да се съберат върху ретината.

 • При късогледото око, което е по-дълго от здравото око, светлинните лъчи се събират пред ретината.
 • При далекогледото око, което е по-късо здравото око, светлинните лъчи се събират зад ретината.
 • Астигматичното око има аномална кривина на роговицата.

Всички тези зрителни дефекти водят до нефокусирано зрение и единственият начин пациентът да може да вижда правилно е да носи очила, или контактни лещи. Терапевтичната алтернатива на носенето на очила или контактни лещи е операцията на роговицата, която се извършва с помощта на ексимерна лазерна технология.

Какво може да насърчи пациента да се подложи на лазерно лечение?

Рефрактивната ексимерна лазерна хирургия може да се предложи на пациенти, които имат прекомерна рефракционна разлика между очите (анизометропия) или които не понасят необходимата корекция на зрението. Методът е подходящ и за тези, които не понасят контактни лещи или които трябва да работят в среда, където визуалните помагала не са разрешени.

Как се използва лазерът в очната хирургия?

Лазерният лъч успява да премахне тъканите с максимална точност. Този вид операция не е възможно да се извърши на ръка. Говорим за ¼ микрона (1000-и от милиметър) всеки път, когато лазерът докосне повърхността на окото. В момента няма друг метод, който да гарантира този резултат. Ето как хирурзите могат да елиминират или поне да намалят дефектите, причинени от късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Какви са различните техники за лазерна хирургия?

 • Фоторефрактивна кератиктомия (PRK) – изважда микроскопични части от тъкан от повърхността на роговицата (фотоаблация) след предишното отстраняване на тънък слой тъкан (епител).
 • При лазерно подпомаган епителен кератомилеузис (LASEK), епителът не се отстранява, както при PRK, а вместо това се повдига и поставя отново след лазерната интервенция.
 • При лазерно подпомагана situ кератомилеза (LASIK) се повдига клап на повърхността на роговицата и се отстранява тънък слой от подлежащата тъкан с помощта на допълнителен лазер, наречен фемтосекунда. Този тип лазер използва по-ниска енергия, излъчва изключително къси импулси и е в състояние да работи хирургично в по-дълбоката част на роговицата (строма), без да уврежда никой от висшите слоеве.
 • Техниката SMILE е разработена през последните години. С помощта на фемтосекундния лазер се създава мъничка, оформена във вид на леща част от роговицата, в роговицата. След това със същия лазер се прави малка дъгообразна цепка в повърхността на роговицата, след което хирургът може да извади лещата през този разрез и да я изхвърли. SMILE позволява на хирурга да коригира екстремно късогледство, до 10 диоптъра, при пациенти с много малка дебелина на роговицата.

Колко дълго траят операциите, колко са болезнени и каква упойка се използва?

При използване на тематична анестезия (капки за очи) операцията е безболезнена. Всички споменати по-горе техники дават много сходни резултати, но фемтосекундният лазер може да гарантира оптимален резултат по-бързо и с по-малко дразнене. Говорим за 30–40 секунди лазерно лечение.

Бихте ли ни казали как да се държим като пациент след операцията?

След операцията е важно да се следва терапията, предложена от лекаря. Обикновено на пациента са необходими 7 до 10 дни, за да има задоволително ниво на зрение и около месец, за да постигне оптимално. Само един месец след операцията можете да спортувате и да ходите на сауна или басейн, да нанасяте грим на очите и да боядисвате косата си. Пренебрегването в следоперативната терапия и сроковете на специализираните проверки могат да повлияят на крайния рефракционен резултат и да причинят усложнения, рядко дори сериозни. Ето защо е от съществено значение да следвате предписанията на хирурга.

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета