Вход

Категории на слънчевите филтри

Слънчевите очила могат да бъдат разделени на 5 категории в зависимост от UV филтъра. Всяко число съответства на светлинно предаване. Колкото по-голямо е числото, толкова по-малко светлинно предаване се получава и толкова по-тъмни са лещите. Обикновено категорията се посочва на рамото на очилата или на стикер върху лещата.

Категория 0 – светлинно предаване 80–100% • Безцветен или много лек филтър. Обикновено за спортни или защитни очила, предназначени да предпазват от вятър, прах или отломки, но не и от слънцето.

Категория 1 – светлинно предаване 43 – 80% • Много леко оцветени лещи, обикновено жълти или оранжеви, подходящи за по-слабо слънчево излъчване или за защита от вятър и прах.

Категория 2 – светлинно предаване 18 – 43% • Средно тъмен филтър, подходящ за средно слънчево излъчване и за ежедневно носене. Техният оттенък е леко по-светъл от нормалният. Може да се използва за пролетни и есенни разходки в слънчеви дни. Очилата с такъв филтър помагат докато шофирате или често се движите между сянка и слънце.

Категория 3 – светлинно предаване 8 – 18% • Тъмният филтър е подходящ за интензивно слънчево излъчване на плажа или в града. Тази категория е типична за повечето видове слънчеви очила. Той е идеален за лятото, защото осигурява по-висока степен на защита срещу слънчевата радиация в сравнение с предишната категория.

Категория 4 – светлинно предаване 3 – 8% • Много тъмен филтър за много интензивно слънчево излъчване. Слънчеви очила за планини или пустини и навсякъде, където слънцето е не просто изключително силно, но и отразява много. Тези слънчеви очила не могат да се използват за шофиране.

Коментари Задайте въпрос

  • Теодора

    ЗДРАВЕЙТЕ, ПРИ ГЛАУКОМА КОЯ КАТЕГОРИЯ НА ЗАТЪМНЯВАНЕ НА ФИЛТЪРА СЕ ПРЕПОРЪЧВА?

    Отговори

*Задължителни полета