Разпродажба на слънчеви очила за края на лятото! До 50% отстъпка!

4,9 Оценка

Вход

Имуноглобулин

Функцията на антитела в организма се извършва от гликопротеини, познати като имуноглобулини. Имуноглобулините като част от имунната система, могат да идентифицират и неутрализират чужди обекти като бактерии и вируси.

Течният компонент слъзен филм съдържа вода с разтворени соли. Това е Na + , K – , Cl – , урея, глюкоза, кислород, протеини – албумин, лактоферин, лизозим и имуноглобулини.

Петте главни типа антитела (имуноглобулини) са:

  • Имуноглобулин IgA. IgA антителата се откриват най-често в носа, дихателните пътища, храносмилателния тракт, ушите, очите и влагалището. IgA антителата защитават повърхностите на тялото от чужди субстанции. Този тип антела се откриват в слюнката, сълзите, кръвта. Около 10% до 15% от антителата в тялото са IgA антитела.
  • Имуноглобулин IgG. IgG антитела се откриват в тъканните течности. Те са най-малките по размер, но най-много като количество -  75% до 80% от антителата в организма. IgG антителата имат много важна роля за борба с вирусни и бактериална инфекция. IgG антителата са единствените антитела, които могат да преминават през плацентата и да осигуряват защита на бебето.
  • Имуноглобулин IgM. IgM антителата са най-големите по размер антитела. Те могат да се открият в кръвта и в лимфата. Това са първите антитела, които се образуват в отговор на инфекция. Също така тези антитела могат да подпомогнат унищожаването на чуждите субстанции от други клетки на имунната система. IgM антителата са от 5% до 10% от всички антитела в организма.
  • Имуноглобулин IgE. IgE антителата се откриват в белия дроб, кожата, лигавиците. Те водят до реакция на организма към субстанции като полени, животински материи, спори на гъбички. Те могат да възникнат като алергична реакция към млякото, някои медикаменти, отрови. IgE антителата са с висок титър при хора с алергии.
  • Имуноглобулин IgD. IgD антителата се откриват в малки количества в тъканите в областта на корема и гърдите. Тяхната функция не е изяснена.

Вижте повече информация тук.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета