Разпродажба на слънчеви очила за края на лятото! До 50% отстъпка!

4,9 Оценка

Вход

Стъкловидно тяло

Стъкловидното тяло представлява желеобразна прозрачна материя, която участва в оптичния апарат на окото и поддържа неговите форма и тонус. В предната м част се намира вдлъбнатината (fossa hyaloidea), в която се помества лещата.

Стъкловидното тяло заема 55 % от очната ябълка и тежи около 4 г.

В устройството на стъкловидното тяло се различават три части:

• Централно разположено стъкловидно тяло; • Периферна, по-кондензирана част с гъста мрежа от фибрили; • Канал на Cloquet.

Скелетът на стъкловидното тяло е съставен от фини колагенни влакна, които са свързани с хидрофилни кисели мукополизахариди и хиалуронова киселина. Всяко нарушение на тези връзки води до деструкция на стъкловидното тяло. Около 99 % от стъкловидното тяло се пада на водата, свързана с мукополизахариди и протеини. Само 1 % е сухо вещество. Поради липсата на кръвоносни съдове, обмяната на веществата в стъкловидното тяло е забавена. В него постъпват метаболити от камерната течност и отпадни продукти от съдовете и клетките на ретината.

Функцията на стъкловидното тяло е свързана с участието му в прупускането и отчасти в пречупването на светлинните лъчи. То поддържа тонуса на окото, има амортисьорна функция при движението му и участва в обмяната на веществата на очните тъкани.

Източник

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета