Black Friday - До -70% на очила и лещи

Дистрофия на роговицата

Това е наследствено заболяване на роговицата.

Причина за дистрофията е намаленото прилепване на роговичния епител към основната мембрана. Пациентите често се събуждат с пробождаща болка в окото, която отшумява след няколко часа.

Дистрофията се отразява на роговичните ендотела. Тяхната функция постепенно намалява. Дистрофията обикновено се появява след 50 годишна възраст. Носенето на контактни лещи в някои случаи на дистрофия е абсолютно противопоказно.

Могат да се посочат няколко вида дистрофия на роговицата:

  • дистрофия на епителиалната базална мембрана- характеризира се с появата на много малки точици (микроцисти), сиви зони, които като цяло наподобяват очертанията на карта или пръстови отпечатъци. В повечето случаи протичат асимптомно, но понякога могат да се изявят с ерозии на роговицата, замъглено зрение, фоточувствителност и усещане за чуждо тяло в окото.
  • гранулозна дистрофия на роговицата- характеризира се с развитието на малки гранули, приличащи на галета и появяващи се най-често през второто или третото десетилетия от живота. Намаляването на зрителната острота настъпва обикновено след четвъртото или петото десетилетие. Други симптоми на заболяването са фоточувствителност, болки в очите и ерозия на роговицата.
  • петниста дистрофия на роговицата- индивидите с подобна форма на дистрофия на роговицата се раждат с ясна корнея, но в последствие могат да възникнат петна по нейната строма, обикновено на възраст между 3 и 9 години. Заболяването прогресира с намаляване на зрителната острота до загуба на зрението и поява на ерозии по роговицата.
  • Фукс дистрофия- характеризира се с дистрофия на ендотелния слой на роговицата, която засяга обикновено двете очи. Заболяването се среща по-често при индивиди от мъжки пол между 30–40 годишна възраст, макар че симптомите свързани с нарушение на зрението се появяват към 50–60 годишна възраст. Болните често се будят със замъглено зрение, което постепенно се подобрява през деня. Това се обяснява с фактът, че сутрин роговицата е по дебела, което се дължи на задържането на течности по време на сън. Тази течност се изпарява в слъзния филм в хода на деня. С прогресиране на заболяването, задържането на течности се увеличава и това води до нарушено зрение през целия ден.

Използвани материали от тук.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета