Слънчеви очила - с отстъпки до 40%

Дехидратация на контактните лещи

Дехидратацията на контактните лещи (изсушаване) възниква най-често при високи температури и висок процент сух въздух, при непълно или нередовно мигане, с напредване на възрастта както и с използването на неподходящи и стари контактни лещи.

По време на дехидратация, геометричните параметри на материала се променят – контактните лещи стават по-тънки, радиуса и диаметъра на кривината стават по-малки. Слъзният филм изтънява. апликацията става по-трудна и краищата на лещата може да предизвикат възпаление на повърхността на окото. Дехидратацията намалява и еластичността на лещата, вследствие на което тя става по-твърда и трудна за поставяне. С намаленото водно съдържание се намалява и кислородната пропускливост, влажността на повърхността на лещата и се увеличава рефракционния индекс.

Като резултат от дехидратацията на контактните лещи се счита и т.нар. синдром „сухо око“. Синдрома се появява по-често при лещи с по-ниско водно съдържание и съответно по-малка кислородна пропускливост. Смята се, че хидрогелните лещи са по-склонни към дехидратацият в сравнение със силикон – хидрогеловите. Разбира се, като фактори, който обясняват тази дехидратация, се посочват водното съдържание на контактната леща, околната среда, периода на ползване на лещата и други.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета