Слънчеви очила - с отстъпки до 40%

Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Акантамоеба

Акантамоеба е широко разпространен в околната среда едноклетъчен организъм (протозои), който може да причини сериозно възпаление на очите и увреждане на зрението. Чести са случаите на кератит, усложнен с бактериална инфекция. Симптомите на инфекция с акантамоеба може да включват зачервяване и болезненост на очите, усещане за чуждо тяло в окото, чувствителност към светлина, сълзене, замъглено зрение и други. Рискови фактори за настъпване на инфекцията са употреба на вода от чешмата за почистване на контактни лещи, плуване с контактни лещи в сладководни басейни (реки, езера) и други.

Акантамоеба организмите са разпространени по целия свят, и са били изолирани от почвата, въздуха, отпадъчни води, морска вода, хлорирани басейни, вътрешен чешмяна вода, бутилирана вода, както и от човешка кожа, носните кухини, гърлото и червата, растения и други бозайници.

Акантамоеба кератит е един от резултатите, които този организъм предизвиква. В Съединените щати например, тя е почти винаги свързана с използване на контактни лещи, понеже Acanthamoeba може да оцелее в пространството между лещата и окото. Въпреки това е установено, че е имало много случаи на Acanthamoeba и в хора, които не носят контактни лещи. За да се предотврати състоянието, контактни лещи, трябва да се дезинфекцират преди носене и да се спазват всички хигиенни правила при употребата им. Едно от тях е контактните лещи да бъдат сваляни при плуване или сърфиране.

Още полезни съвети, които е добре да се спазват, за да се предотвратите Акантамоеба кератит:

 • Винаги измивайте ръцете си преди да поставите контактни лещи.
 • Разтрийте и изплакнете повърхността на контактната леща преди съхранение.
 • Използвайте само стерилни продукти, препоръчани от вашия очен лекар за почистване и дезинфекция на вашите лещи. Физиологичен разтвор и овлажняващи капки не са предназначени за дезинфекция на контактни лещи.
 • Никога не използвайте чешмяна вода за третиране на контактни лещи.
 • Използвайте нов разтвор при всяко почистване и съхранение на контакните лещи.
 • Смяната на лещите трябва да бъде съгласувана с очен специалист.
 • Не се препоръчва спане с контактни лещи, които не са създанени за това.
 • Никога не слагайте чужди лещи и не предоставяйте своите на други лица.
 • Никога не поставяйте контактни лещи в устата си.
 • Консултирайте се с очен специалист поне веднъж годишно.

(източник)

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета