Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Афакия

Афакията е рядко срещан дефект, при, който отсъства лещата на окото. Това състояние на окото може да бъде или вродено или вследствие на нараняване или операция на катаракта, при която лещата трябва да се отстрани от окото.

Засегнатото око е силно хиперопично (светлинните лъчи се срещат далеч зад ретината), поради което е необходимо използването на високи стойности на положителни диоптри. При афакията окото няма гъвкавост и поради това е необходимо да се използват контактни лещи за корекция на малки и средни разстояния. За лечение на това заболяване предимно се употребяват контактни лещи или вътреочни лещи.

Афакията е състояние, което се характеризира със следоперативно или травматично отстраняване на очната леща. Характерно е за пациенти с катаракта след нейното премахване. В някои случаи афакията е вродено състояние, което се диагностицира скоро след раждането. Лещата може да бъде отстранена или увредена след инфекция или травма. Пациентите с афакия имат хиперопия (далекогледство) и проблеми с акомодацията. Характерна е също така повишената чувствителност към светлината. Ето защо е препоръчително използването на слънчеви очила на ярка светлина. Неспазването на предпазните мерки може да доведе до тежко увреждане на ретината. Афакията може да се усложни с отлепване на стъкловидното тяло или ретината, и глаукома. При обективното изследване се установява дълбока предна камера, наличие на черна зеница и трептене на ириса при движение на окото. Пречупващата сила на лещата е около 17D. Тя може да се замести със сферично стъкло с +10 до +12D. При двустранна афакия се използват очила, контактни лещи или вътреочни лещи. Когато само едното око е с отстранена катаракта, се получава анизейкония – разлика в големината на образите върху двете ретини.

Корекция на афакията се извършва чрез:

  • използването на контактна леща и очила за афакичното око
  • използване на изкуствени вътреочни лещи

(източник)

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета