До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Имате ли астигматизъм? Изпробвайте нашия онлайн тест, за да разберете

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 19. 5. 2021. Създадено от Maria Chiara Tarsia

Знаете ли, че близо 70% от всички потребители на очила са астигматици? Може би вие сте един от тях? Тествайте зрението си сега с нашия тест за астигматизъм от уюта на вашия дом!

Какво е астигматизъм?

Астигматизмът е често срещан дефект на зрението, който причинява затруднения във виждането наблизо и надалеч, главоболие и замъглено зрение. Причината за това нарушение се крие в нехомогенната кривина на астигматичната роговица. То може да засегне хора на всякаква възраст и често страдащите са също късогледи или далекогледи. В тези случаи то приема наименованието миопичен астигматизъм или хиперметропичен астигматизъм.

Погледнете нашата инфографика по-долу, за да видите разликата между типичната роговица и роговицата, засегната от астигматизъм:

типична роговица и роговица с астигматизъм

Нормалната роговицата трябва да изглежда сферична, с форма, която наподобява футболна топка. Когато се появи астигматизъм, тя изглежда по-смачкана, като топка за ръгби.

Какви са симптомите на астигматизма?

Описаната по-горе деформация на роговицата води до неправилно пречупване на светлината. Кръгли предмети например могат да изглеждат овални поради изкривяването. Но не само това. Непрекъснатото неправилно пречупване на светлината подлага очите и мозъка ни на напрежение.

Понякога - тъй като мозъкът ни е такава прекрасна машина - може дори да не регистрираме това напрежение, но по някакъв начин да се чувстваме по-уморени от обикновено. Или поне докато не намерим перфектната рецепта. Вземайки това предвид, не е учудващо защо толкова много хора неса наясно, че са астигматици, докато не се изследват за това.

Ето кои са най-често срещаните симптоми на астигматизъм. Ако сте астигматик, може да страдате от всички или само част от тях:

  • Изкривени или размити изображения
  • Умора на очите и/или зрителен дискомфорт
  • Често примигване
  • Замъглено зрение както надалеч, така и отблизо
  • Главоболие
  • Сълзене
  • Влошено зрение през нощта

Може ли астигматизмът да се влоши?

Да, особено ако не се коригира адекватно. Други причини за влошаване биха могли да бъдат вродените или вследствие на травма, синдром на сухото око или лошите навици, като прекомерно примигване и неправилно използване на зрителни помощни средства. Понякога обаче може да се случи да се влоши без каквато и да е причина. Поради това очните прегледи са от основно значение и трябва да се повтарят периодично. Най-често астигматизмът остава същият или се променя постепенно с напредването на възрастта (например когато роговицата придобива все по-странна форма поради естественото отслабване на мускулния ни тонус). Когато настъпят тези промени, вероятно е рецептата ни да се нуждае от корекции.

Накратко, според специалистите, обикновено астигматизмът остава относително стабилен до 50-годишна възраст, като след 60-годишна възраст се увеличава прогресивно по-бързо.

Мога ли да се тествам за астигматизъм?

Достатъчно е да се направи очен тест от оптик. След прегледа вашият оптик/очен лекар ще може да каже със сигурност дали очите ви действително са засегнати от астигматизъм.

Онлайн тест за астигматизъм в домашни условия

Любопитни ли сте да разберете дали имате астигматизъм? Докато чакате да ви назначат очен тест, можете да опитате този прост автоматичен тест за астигматизъм.

Онлайн тест за астигматизъм в домашни условия

  • Застанете на около 35-40 см разстояние от картината
  • Гледайте изображението, закривайки едното от очите си
  • .
  • След това погледнете отново изображението с двете очи
  • Ако носите очила, повторете теста както с тях, така и без тях

Резултат:Ако лъчите изглеждат размазани или неясни в една или повече посоки, това може да означава, че имате астигматизъм. Ако откриете разлики в линиите дори когато носите очилата си, трябва да проверите отново очилата и очите си, защото предписаните ви диоптри може да са неправилни или остарели. И в двата случая трябва да посетите своя оптик или офталмолог.

реална медицинска диагноза.

 

Съществуват ли очила за астигматизъм?

Да, астигматизмът може лесно да се коригира с очила, в които се монтират торични лещи. Торични лещи се предлагат както за очила, така и за контактни лещи. Те се са различни от лещите за обикновено късогледство и далекогледство.

На Lentiamo можете да намерите различни видове опции за лещи и специални покрития, които да отговарят на вашите нужди. Необходима ви е само актуална рецепта за очила. Просто изберете любимата си рамка от нашата широка селекция, попълнете параметрите си (можете да ги намерите в рецепта си) и изчакайте доставката!

Кои са най-добрите контактни лещи за астигматизъм?

Торичните лещи могат да коригират едновременно миопия и хиперопия, както и астигматизъм. Тези лещи за астигматизъм имат три различни параметъра, създадени с различни ъглови извивки.

Лещата Диоптър коригира късогледството или далекогледството, а другите два - Цилиндър и Ос - коригират астигматизма. Тези лещи имат специални характеристики, които им позволяват да се задържат на мястото си и да се избегне преместване или завъртане вътре в окото, като по този начин имат по-добра стабилност, за да повлияят на погрешно отклонените меридиани да попаднат правилно върху ретината.

Искате подходящите за вас торични контактни лещи?

В Lentiamo ви очаква богат избор от лещи за астигматизъм!

Най-добрите производители ви предлагат ежедневни и месечни лещи от силиконов хидрогел, лещи за удължено носене и UV филтри.

Покупка на торични контактни лещи за астигматизъм

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти