До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Сухи очи и контактни лещи: Често срещани причини и начини за облекчаване

Всеки, който страда от сухота в очите, е силно ограничен в ежедневието си: клепачите са подути, а очите сърбят, парят или са много зачервени – чувство на песъчинки в очите. Често очите са чувствителни и към светлината. Дори сълзящите очи парадоксално могат да бъдат знак за сухота в тях.

Контактните лещи понякога могат да предизвикат или засилят симптомите – например, ако не са подходящи за вашите очи. Но не трябва да губите вяра и да се връщате към очилата веднага. Ето връзката между контактните лещи и сухите очи.

Причини за сухота в очите

Синдром на сухото око (DES), още позна и като keratoconjunctivitis sicca (KCS), е многофакторно заболяване на сълзите и очната повърхност. Когато окото е здраво, сълзите произвеждат сълзотворен филм, който покрива и предпазва роговицата и ириса. В случай на сухи очи, този сълзотворен филм е с нарушен баланс, защото или не се получава достатъчно количество течност (количествен дефект), или защото съставът се е променил (качествен дефект).

Причините могат да бъдат много:

  • хормонални промени (напр. дефицит на тестостерон с напредване на възрастта, менопауза, бременност)
  • взимане на медикаменти (напр. бета блокери, антидепресанти, различни антихистамини, противозачатъчни, сънотворни, антиандрогени)
  • външни фактори (напри. ниска влажност на въздуха поради климатик в помещението или отоплителни уреди, цигарен дим, вятър или прах, или непрекъсната работа на компютър.
  • заболявания (напр. възпаление на клепачите, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, ревматоиден артрит, автоимунни заболявания, алергии, операция на очите или дефицит на витамин А.
  • неподходящи контактни лещи

Чрез изследване на роговицата, конюнктивата и други предни участъци на окото, офталмологът може да определи качеството и количеството на слъзната течност. Преглед при офталмолог е необходим, защото тези, които игнорират симптомите, рискуват хронични червени очи, увреждане на роговицата и повишен риск от очни инфекции.

Контактни лещи и сухи очи

Контактните лещи обикновено се поставят върху сълзотворен филм над роговицата и ириса. Въпреки това, ако лещите не са правилно предписани според зрителната острота и кривината на очите, или има наличие на остри ръбове при производствен дефект, слъзният филм ще се наруши и контактните лещи ще дразнят очната повърхност. Още повече, че контактните лещи с високо съдържание на вода, взимат течността от слъзния филм. Поради външни влияния, като например вятър или топлина, контактните лещи губят вода. За да поддържат формата си, те издърпват изгубената течност директно от слъзния филм. Ето защо, когато купувате лещи, трябва да обърнете внимание на подходящите материали: Хидрогеловите лещи имат по-високо водно съдържание, който се изпарява по-бързо и по този начин се изисква повече течност от слъзния филм. Вследствие на това очите изсъхват по-бързо. Контактните лещи с хиалуронова киселина (ендогенно вещество, свързващо водата), и по-специално силикон хидрогеловите лещи от друга страна, имат добра кислородна пропускливост и по този начин изискват 20% по-малко вода.

Помощни средства при сухи очи и контактни лещи

Капки за очи, наричани още изкуствени сълзи, могат да възстановят липсващата хидратация за кратко време. Но се уверете, че капките са подходящи за използване заедно с контактните ви лещи. Избягвайте да използвате капки с консерванти, защото те могат да възпалят очите още повече.

Офталмологът може да предпише и мехлем, който да се приложи под клепача преди сън. Мехлемът възстановява слъзния филм през нощта. В тежки случаи може да е необходима хирургична намеса, за да се предотврати изтичането на слъзната течност, което позволява повече сълзи да се съхраняват на повърхността на окото.

Ако страдате от сухота в очите, се препоръчва да не носите контактните лещи за продължителни периоди от време. За да избегнете натоварването на очите, преминете към очила, когато работите на компютъра или гледате телевизия. Дори един цял ден без лещи облекчава очите ви значително. В случай, че сте настинали или болни, трябва да избягвате носенето на лещи, за да не пренесете бактерии в очите си.

Бъдете особено внимателни, когато почиствате контактните лещи. Почиствайте внимателно лещите след всяка употреба с подходящ разтвор за контактни лещи. На всеки няколко седмици трябва също така да сменяте или стерилизирате контейнерите за контактни лещи, така че да не се образуват патогени.


Source: Zacks London eye clinic

Въпреки това, капките за очи, както и краткосрочното отказване от контактни лещи, лекуват само симптомите на сухота в очите. Опитайте се да премахнете причините, ако е възможно. Например, вижте дали е възможно да спрете или промените лекарството за налично заболяване или дали можете да носите специални контактни лещи за сухи очи. Еднодневните контактни лещи например са подходщи за целта. Дори твърдите контактни лещи често са по-добър избор за сухи очи, отколкото меките лещи, тъй като водното им съдържание е много ниско и окото почтине е лишено от хидратация.

Като последно, обърнете внимание на източникът на въздух в стаята, в която работите или стоите дълго време. Проветрявайте няколко пъти на ден и сменяйте редовно филтърът на климатика си. Пийте поне два литра вода на ден, стремете се към богата на витамини храна и спете достатъчно. Ако работите дълго време на компютър, мигайте често на чести интервали, за да разпределяте слъзния филм правилно.

Sources: blickcheck, hylo, deraugenarzt

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Елизабет Е.

    Здравейте! Има ли лещи, които да предпазват от синята светлина и без диоптър, като очилата за компютър

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      За предпазване от синята светлина е
      необходимо да ползвате очила със съотвения
      предпазен слой. Контактните лещи не
      предпазват от синя светлина.


      Поздрави


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти