Black Friday - До -70% на очила и лещи

Как да почиствате диоптрични и слънчеви очила

how to clean glasses and sunglasses

Очилата ви са видели всичко. Прах, мръсотия, мазни петна и други. Знаем, че едно малко петънце върху очилата ви може да окаже голямо влияние върху зрението ви. Въпреки че няма безотказен начин да се отървете от мръсотията завинаги, ние сме подготвили няколко експертни трика, за да поддържате очилата си чисти и зрението си ясно.

Важно е да запомните, че редовната и правилна грижа за очилата и слънчевите очила не само ви помага да виждате по-добре, но и може да удължи живота на рамките и лещите ви. Следвайте нашето ръководство стъпка по стъпка, за да разберете как се прави това.

Най-добрият начин как да почистите очилата си

  1. Измийте ръцете си! Важно е да използвате сапун и вода, за да се отървете от естествените мазнини и мръсотия по ръцете си, които могат да размажат или надраскат стъклата ви. Това също така гарантира, че бактериите или вирусите няма да се пренесат от ръцете ви върху очилата (и лицето!) в процеса на почистване.

  2. Внимателно отстранете праха и замърсяванията. По време на почистването не забравяйте да държите очилата или слънчевите си очила за рамката. По-големите частици, като пясък или мръсотия, могат да попаднат между лещата и рамката и да бъдат отстранени по-трудно. Преди да продължите, изплакнете по-големите частици с вода. Между рамките и пантите може да се използва и четка за зъби с мек косъм.

  3. Използвайте сапун и вода. Пуснете чешмата и изплакнете чашите с хладка вода. Използвайте само щадящи течни сапуни или спрейове, специално предназначени за почистване на стъкла - избягвайте хидратиращи сапуни или такива с лосиони, тъй като те могат да допринесат за още повече досадни мазнини. 

  4. Подсушете и пробвайте! Внимателно подсушете лещите и рамките си с чиста микрофибърна кърпичка или друга кърпа, специално предназначена за очила. Никога не използвайте груби или замърсени тъкани, тъй като те може да надраскат повърхността на лещите. След като изсъхнат, ги пробвайте и вижте как изглеждат! Запомнете: ризите, панталоните, хартиените кърпи и тоалетното руло не са подходящи аксесоари за почистване, тъй като могат да надраскат лещите ви.

Как да почиствате лещите на очилата си

Почистването на лещите е деликатен процес. Очевидно е, че големите парчета мръсотия могат да надраскат покритията на лещите, но по-малките частици, като прах, могат да нанесат също толкова големи щети. Изплакването с вода е най-добрият начин да се отървете от тези проблемни частици. Под течаща вода внимателно разтрийте лещите със сапун между пръстите си, за да отстраните маслата и замърсяванията. Изплакнете и подсушете добре, за да предотвратите появата на ивици по лещите.

Как да почиствате рамките на очилата си

Докато се фокусирате върху почистването на лещите, не забравяйте рамките! Ако очилата ви са с пластмасова рамка, можете да ги почистите с обикновен сапун и вода. Важно е да почиствате и подложките за нос и покрай стъклата - мръсотията и отлаганията обичат да се крият в тези лесни за пропускане цепнатини.

Често задавани въпроси 

Най-доброто средство за почистване на очила често е най-елементарното. Избягвайте тези често срещани грешки, за да запазите очилата си като нови за по-дълго време и да избегнете повреди.  

Можете ли да използвате кърпички с дезинфектант за почистване на очилата си?

Отговорът e не! Въпреки че може да изглежда като бързo решение, алкохолът или агресивните почистващи препарати, съдържащи ацетон, метанол, амоняк или други разтворители, могат да повредят рамките и деликатните покрития на лещите. 

Каква кърпа за почистване на очила трябва да използвам?

Най-добрата кърпа за почистване на очила е чиста кърпа от микрофибър. С нея можете да отстраните нежеланите мърсотии и други частици за миг. Микрофибърните кърпи са най-доброто нещо за подсушаване на очилата след измиване.

Как да почистите очилата си без спрей

Може би ви е свършил спреят за очила или просто сте го забравили у дома? Не се притеснявайте - щадящ сапун и малко вода могат да ви помогнат да премахнете тези петна от очилата си. Внимавайте: използвайте вода, ако нямате спрей! Без влага микрофибърната кърпа може да разпредели мазнината по лещите ви. Не използвате слюнка, тъй като тя няма да почисти очилата ви и може да ги направи още по-мръсни. 

Колко често трябва да почиствате очилата си?

Почиствайте очилата си при необходимост. Пот, пръстови отпечатъци, сълзи, остатъци от грим и други замърсявания могат да се натрупат бързо. Правилното почистване на очилата ще ви помогне да виждате по-ясно и да запазите си очила по-дълго време. 

Трябва ли да почиствате калъфа на очилата си?  

Използването на калъф за очила е най-добрият начин да запазите очилата и слънчевите си очила чисти и без повреди. Винаги поставяйте очилата с лещите нагоре в калъфа и се уверете, че вътре няма замърсявания. Никога да не поставяйте стъклата върху твърди повърхности, тъй като това може да доведе до надраскване.

 

Ако това ръководство ви е било полезно, може би ще харесате и тези: