Вход

Решетка на Амслер: Домашен тест за макулна дегенерация

Lucie Macháčková

Медицински прегледано от Lucie Macháčková, Мениджър на оптиката в Бърно, на 13. 6. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Решетъчният тест на Амслер обикновено се използва за откриване и наблюдение на макулна дегенерация, водеща причина за загуба на зрението при по-възрастни хора.1 Ранното откриване и внимателното наблюдение могат потенциално да забавят прогресирането на загубата на зрение.

Както всеки онлайн очен тест, решетките на Амслер са най-ефективни, когато се извършват заедно с редовни очни прегледи и професионални медицински съвети. Не забравяйте да се консултирате с вашия очен специалист, за да насрочите преглед или да обсъдите всички притеснения, които може да имате.

За да ви запознаем с основите на макулната дегенерация и тестовете на Амслер, нашите експерти по грижа за очите отговориха на някои често срещани въпроси. Ще намерите инструкции стъпка по стъпка за това как да използвате решетка на Амслер и информация за тълкуване на резултатите.

Прочетете повече по-долу и разберете дали трябва да си правите тест на Амслер и ако да, колко често трябва да го правите. Или преминете направо към инструкциите за използване на мрежата Амслер.

Какво представлява очния тест на Амслер?

Тестът на Амслер е прост и ефективен зрителен тест, използван за откриване и наблюдение на промени в централното зрение на индивида. Използва се от хора, които може да имат или са изложени на риск от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD).

Самата диаграма на Амслер се състои от бял фон с черни линии, които образуват квадратна мрежа. В центъра на решетката има една точка, която действа като фокусна точка.

Самотестването с решетка на Амслер е важно за вашето зрително здраве. Моля, имайте предвид обаче, че обучен очен специалист може по-точно да интерпретира вашите резултати и да осигури подходящи последващи грижи. Винаги се консултирайте с вашия очен лекар за всякакви промени или необичайни и двусмислени резултати от теста.

Как да използвате мрежовата диаграма на Амслер

Решетката на Амслер е неинвазивен и безболезнен тест. Може да се направи бързо и лесно у дома или по време на рутинен очен преглед. Следвайте тези инструкции стъпка по стъпка за това как сами да извършите теста с решетка на Амслер.

  1. Дръжте решетката на 12 до 15 инча от лицето си на добре осветено място.
  2. Покрийте едното око.
  3. Фокусирайте се върху централната точка за приблизително 10 секунди с непокрито око. Обърнете внимание, ако някои линии или области изглеждат замъглени, вълнообразни, тъмни или липсват.
  4. Повторете с другото око.

Решетка на Амслер

 

DИскате ли да имате свое копие? Изтеглете безплатен PDF файл с решетка на Amsler за печат.

 

Изтеглете PDF

Съвети за точни резултати

За най-точни резултати носете своите очила за четене, включително бифокални очила, които обикновено използвате за четене. Повтаряйте теста веднъж седмично или според препоръките на вашия очен специалист. Също така е важно да документирате резултатите си, за да проследите правилно заболяването. Ако забележите някакви промени в зрението си, незабавно се свържете с вашия очен специалист.

Професионален съвет: Знаете ли, че решетките на Амслер могат да бъдат отпечатани или използвани на екран на компютър или таблет? Не забравяйте да поставите хартиената решетка или екрана на нивото на очите, за да си осигурите най-точни резултати.

Как да тълкуваме теста на Амслер

За здравите очи без дегенерация на макулата всички области на мрежата на Амслер трябва да изглеждат ясни и еднакви. Всяка линия и квадрат могат да се видят ясно и ярко през отвореното око. Освен това не се появяват прекъснати линии и трябва да присъстват всички квадрати.

Анормалните находки или изкривяването на Амслер могат да показват възможна промяна на зрението или проблем. Ако имате дегенерация на макулата или друг проблем с централното зрение, линиите на решетката на Амслер може да изглеждат вълнообразни, извити или изкривени като на решетката, показана по-долу. Може също да забележите празна или тъмна област в средата на решетката.

изкривени линии на мрежата на Амслер

Наложително е да потърсите незабавна медицинска помощ от очен специалист, ако бъдат открити промени или изкривявания по време на теста с решетка на Амслер. Ранното откриване и лечение на AMD може да помогне за предотвратяване на по-нататъшна загуба на зрение и да подобри шансовете за запазване на централното зрение.

Моля, имайте предвид, че решетките на Амслер могат да бъдат полезен и много точен инструмент при наблюдението на промените във вашето зрение, те не са предназначени за диагностициране или лечение на каквото и да е медицинско състояние. Не забравяйте, че те също не са заместител на редовни очни прегледи или професионални медицински съвети. Ако забележите някакви промени в зрението си или имате някакви притеснения относно здравето на очите си, консултирайте се с вашия очен специалист.

Какво е дегенерация на макулата?

Макулната дегенерация, известна още като свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), е медицинско състояние, което засяга централната част на ретината, наречена макула. Макулата е отговорна за острото централно зрение, необходимо за задачи като четене и шофиране. Заболяването най-често се наблюдава при хора над 60-годишна възраст. С течение на времето макулната дегенерация може да причини постепенна загуба на централно зрение.

Признаците на макулна дегенерация могат да варират, но някои често срещани симптоми включват замъглено или изкривено зрение, тъмна или празна област в центъра на зрителното поле и затруднено виждане на фини детайли. Има два вида макулна дегенерация: суха и мокра.

  • Сухата дегенерация на макулата е по-честа и прогресира бавно. Отлагания от липиди, протеини и клетъчни остатъци се натрупват под ретината, изтънявайки макулата.
  • Влажната макулна дегенерация е по-рядко срещана, но може да прогресира бързо и да причини по-тежка загуба на зрението. Това се случва, когато неправилните кръвоносни съдове започнат да растат под макулата и изтичат течност в ретината.

Кой трябва да си направи теста на решетката на Амслер?

Въпреки че точната причина за сухата макулна дегенерация не е ясна, изследванията показват, че възрастта и факторите на околната среда може да са фактори, допринасящи за това. Разгледайте някои общи фактори, които могат да определят кой е изложен на риск от дегенерация на макулата:

  • Възраст – Макулната дегенерация е по-честа при възрастни над 60-годишна възраст.
  • Семейна история – Доказано е, че генетиката и болестта имат връзка.
  • Сърдечно-съдови заболявания – Болестите на сърдечните заболявания могат да показват по-висок риск от дегенерация на макулата.
  • Пушене – Пушенето на цигари или редовното излагане на пасивно пушене значително увеличава очните и други заболявания.
  • Затлъстяване – Изследванията показват, че затлъстяването може да повлияе на прогресията на макулната дегенерация до по-тежката форма на заболяването.

Едно от основните предимства на тестването с решетка на Амслер е ранното откриване на потенциални проблеми със зрението. Резултатите могат да ви предупредят за появата на влажна дегенерация на макулата на по-ранен, по-лечим етап, което позволява бързо лечение и възможно предотвратяване на по-нататъшна загуба на централно зрение.

Въпреки че няма лек за дегенерация на макулата, има възможности за лечението на влажна AMD. Вашият очен специалист може да лекува вашето AMD заболяване с лекарство, наречено анти-VEGF. Освен това те могат да препоръчат съвети за подобряване на зрението и намаляване на риска от дегенерация на макулата, като промени в диетата. Филтрирането на синята светлина да бъде полезно освен за предотвратяването на напрежението на очите - то може да намали и риска от дегенерация на макулата.

Знаете ли? Мократа дегенерация на макулата се причинява само от сухата форма на заболяването. За щастие, сухата дегенерация на макулата не винаги се превръща в по-сериозен мокър тип.

Колко често трябва да правите теста на Амслер?

Очен специалист може да препоръча тестване между веднъж на ден и веднъж седмично. Винаги се консултирайте с вашия очен лекар, за да определите честотата, подходяща за вашето ниво на риск или прогресия на заболяването.

За разлика от тестовете като онлайн тестовете за астигматизъм, които могат да бъдат направени веднъж, решетките на Амслер трябва да се използват редовно, за да бъдат ефективни.

Може ли решетката на Амслер да открие глаукома?

Мрежите на Амслер се използват предимно за откриване на заболявания на макулата. Те най-често се използват като диаграма на макулна дегенерация за откриване и проследяване на заболяването. Въпреки че резултатите от теста на Амслер могат да предупредят хората за аномалии в тяхното зрение, свързани с глаукома, остава уместно да се подложите на подробен очен преглед за точно диагностициране и изключване на други заболявания.

Заключителни мисли от Lentiamo

Превенцията е ключова, когато става въпрос за здравето на очите. За да се грижите за очите и зрението си, е важно да планирате редовни срещи с вашия очен специалист.

Експертите от Lentiamo се надяват, че тази информация за решетките на Амслер и макулната дегенерация да ви е била полезна. Говорете с вашия очен лекар, ако смятате, че може да сте изложени на риск от макулна дегенерация. Той/ тя могат да извърши цялостен преглед и да ви посъветва относно спецификата на вашите очи и зрително здраве.


Източници

1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти