Разгледайте ръководството за слънчеви очила 😎

4,9 Оценка

Вход

LASIK: Какво трябва да знаете за операцията за корекция на зрението

Хората, които страдат от очни заболявания обикновено използват очила или контактни лещи, за да коригират зрението си. Въпреки това има голям брой хора, които искат да си направят лазерна корекция на зрението – и се насочват към LASIK. Вижте тук какво точно представлява тази процедура и за какво трябва да внимавате. Съдържание

Какво е LASIK?

Терминът LASIK означава лазерна in-situ кератомилеза. Тази популярна хирургия за корекция на зрението е използвана от 90-те години. Корекцията се постига със специален лазер, който преоформя роговицата с цел промяна на силата на фокусиране.1

При късогледството (миопия), далекогледството (хиперметропия) или астигматизъм , околната среда обикновено изглежда замъглена и нефокусирана. При тези форми на аметропия рефракционната сила на окото не е оптимална. Обектите не могат да бъдат ясно изобразени върху ретината. Техниката на LASIK променя рефрактивната сила на роговицата по такъв начин, че да се коригира замъгленото зрение. По този начин светлината, която преминава през роговицата, може правилно да достигне ретината, разположена в задната част на окото. В резултат на това ясното зрение е отново възможно без очила или контактни лещи.2

Хирургичните процедури, насочени към подобряване на фокусиращата сила на окото, се наричат рефракционна хирургия.

Как точно работи LASIK?

С добро зрение изображенията се фокусират върху ретината в задната част на окото. Със зрителни увреждания изображенията се концентрират на друго място, което води до замъглено виждане.

Тук виждате как светлината се изобразява неправилно върху предната част на ретината при късогледство. Source: Fashion Eye Center

Източник: >Fashion Eye Center

LASIK лазерите влизат в употреба при такива визуални дефекти. Те променят роговицата до степен, в която светлината се фокусира върху ретината, както би трябвало. Промяната на роговицата се постига с помощта на лазер. В роговицата се създава клапа, при която лазерът се фокусира върху окото.3

LASIK лазерите влизат в игра за тези визуални дефекти. Те променят роговицата до степен, че светлината се фокусира върху ретината, както би трябвало, когато това е здравословно. Промяната на роговицата се постига с помощта на лазер. В роговицата се създава клапа, при която лазерът се фокусира върху окото.3

Етапи на операцията:4

Както при всички други лазерни методи за корекция на зрението, остротата на зрението трябва да остане стабилна поне една година преди операцията LASIK. Не трябва да има очни заболявания (например катаракта или заболявания на ретината).

Лазерната операция на очите може да продължи от 15 до 30 минути, в зависимост от вида на операцията и индивидуалното предписание на пациента.

Lasik, step 1
Преди лекаря да започне да използва лазера, очите ви се упояват с местна упойка, за да не усетите нищо по време на операция.Lasik, step 2
Използвайки специален хирургичен инструмент, хирургът първо отрязва тънък резен от роговицата. След това лекарят преобръща този „клап“ встрани като корица на книгата.Lasik, step 3
След това по-дълбоките слоеве на роговицата се сплескват (за късогледи пациенти) или се завиват (за пациенти с далекогледство) с помощта на лазерен лъч. Лъчът на ултравиолетовата светлина премахва тези микроскопични количества тъкан от роговицата, така че да фокусира светлината по-точно върху ретината. Късогледството и далекогледството не са единствените проблеми, които могат да бъдат лекувани с лазер. Така наречените ексимерни лазери могат да коригират астигматизъм, като връщат неправилна роговица в нормална форма.Lasik, step 4
След операцията този „капак“ се сгъва отново. То ще расте отново самостоятелно. Въпреки това, роговицата губи своята механична устойчивост. Това не може да бъде променено с модерни методи.
Добрите новини: Лазерът е много нежен метод за подобряване на зрението. Не са необходими бинтове или шевове.

Колко време отнема възстановяването след LASIK?

В повечето, нормалното зрение се връща няколко часа след операцията. 

С течение на времето очите ви ще се подобряват постоянно. Така че е възможно да се върнете на работа няколко дни след операцията и да следвате ежедневието си. Това, което трябва да правите за определен период от време, е внимателно да почиствате очите си всеки ден и да избягвате спортни дейности.

Много хора се оплакват от сухота в очите и усещане за чуждо тяло в очите след операцията. Освен това през нощта има ефекти на отблясъци, които могат да ви повлияят голяма степен. Смущаващи светлинни явления, т.нар. ореоли, често се появяват и след LASIK операции. Тези симптоми обикновено изчезват през първите три месеца. Въпреки това, когато корекциите надхвърлят пет диоптъра, ефектите на заслепяване и ореолите могат да продължат малко по-дълго.

Последващи симптоми след LASIK:

 • Дискомфорт през първите няколко дни като леко дразнене и лека чувствителност
 • Ореоли и отблясъци в среда с ниска осветеност
 • Сухота в очите
 • Замъглено зрение
 • Намалена острота на зрението

В по-голямата част от случаите тези проблеми са временни и изчезват напълно в рамките на три до шест месеца. 

Безопасна ли е операцията LASIK?

Можем да отговорим на този въпрос с категорично да. Това се дължи на изключително ниския риск от усложнения от операцията.6

Съществуват анализирани резултати от модерната LASIK хирургия, измерена по отношение на зрителната острота, рефракционните резултати и удовлетвореността на пациентите. Екип от изследователи от центрове за рефракционна хирургия в САЩ и Германия проучиха 97 проучвания на LASIK, публикувани между 2008 и 2015 г. Така бяха оценени резултатите от почти 68 000 очни операции.

Оценката е последователно положителна.

 • 98.6 процента от очите са били с диоптър в рамките на +/- 1.0 на целевия рефракционен резултат.
 • И най-важното е, че 98.8% от пациентите съобщават, че са удовлетворени от резултатите на LASIK.7

Какви са недостатъците на операцията LASIK?

Една операция никога не може да бъде безрискова. Колкото по-голям е зрителният дефект, толкова по-вероятна е появата на странични ефекти. Като цяло, лазерното лечение се използва при пациенти с ниска, средна и висока степен на късогледство / миопия (виж по-долу), с ниско далекогледство (до + 4 диоптъра) и с астигматизъм. Все пак, имайте предвид, че високата миопия е така нареченото прогресивно увреждане, т.е. късогледството ще се върне след няколко години, дори след успешна лазерна операция. 

Три форми на късогледство (миопия):

 • Myopia simplex (до –3 диоптър)
 • Myopia modica (-3,25 до –6,0 диоптър)
 • Myopia gravis (над –6 диоптър) = прогресивна

Освен това има и други ограничения, например, ако роговицата е много тънка и следователно не трябва да се оперира. След като очите са оперирани, роговицата се разрежда и не може да се подложи на втора операция.

По този начин, хирургични решения могат да бъдат препоръчани особено когато очите ви не понасят контактни лещи или отказвате да носите очила.

Едно нещо, което трябва да имате предвид е, че всички офталмолози носят очила и не използват корекции на зрението като LASIK. Това е така, защото операциите винаги носят определени рискове. Освен това , няма възможност за връщане на времето назад.

Загрижеността за безопасността на операцията и последствията от нея върху зрението ви е разбираема. Ако имате въпроси или съмнения, най-добре е да се консултирате с офталмолог, който ще отговори на всеки въпрос, който имате за LASIK.

Колко струва LASIK?

Перспективата за подобряване на зрението и отстраняването на очила или контактни лещи прави LASIK много привлекателен за много хора. Операцията обаче не е много евтина. В зависимост от това колко тежко е зрителното увреждане, кой хирург сте избрали и коя технология той или тя използват, трябва да платите между 800 и 1000 евро на око. Често в цената са включени действителната операция, грижи преди и след операцията, както и последваща процедура, ако първата LASIK операция на око изисква фина настройка.9

Фактори, влияещи върху цената:10

 • Степента на корекция на зрението: LASIK операцията обикновено е по-скъпа за хора с изключително лошо зрение. Това означава, че колкото по-лошо е зрението ви, толкова по-скъпо ще е лечението ви.
 • Видът на лазерната технология: Друг компонент на разходите за операция LASIK е вида на използваната технология. Новите технологии често струват повече от по-старите. Преди да вземете решение за технологията, не забравяйте да поискате цената на предложената процедура на LASIK, така че да знаете точно какво да очаквате.
 • Експертизата на лекаря и репутацията на клиниката: Цената на LASIK също може да се повлияе от хирургичното умение на лекаря. Опитни хирурзи, които работят в известни практики и клиники, са склонни да таксуват повече, тъй като внасят по-високо ниво на умения в процедурата.

LASIK vs. PRK: Коя лазерна операция е по-добра?

Не на последно място, трябва да знаете за друга популярна операция за корекция на зрението, която често се сравнява с LASIK. Фоторефрактивна кератектомия, PRK, за първи път е извършена през 1987 г. и се счита за предшественик на LASIK. Точно като LASIK, PRK е форма на рефрактивна хирургия за коригиране на миопия, хиперопия и астигматизъм. PRK също действа чрез преоформяне на роговицата с ексимерен лазер, така че светлината, която влиза в окото, е правилно фокусирана върху ретината за ясно виждане. Има обаче няколко различия, които бихме искали да ви посочим.

 • Основната разлика между PRK и LASIK е първата стъпка от процедурата. PRK е предназначен за коригиране на дефектите на зрението чрез използване на ексимерен лазер за преоформяне на роговицата, без да се създава клапа. Първо, при PRK тънкият външен слой на роговицата, тъканта на роговичния епител, се избутва или отстранява механично. За разлика от LASIK, който произвежда пълен клап на роговицата, PRK оставя тънък слой от роговичен епител.
LASIK vs. PRK
 • В следващата стъпка ексимерният лазер изтрива роговицата с определена дебелина въз основа на стойностите, измерени по време на предварителното изследване. Рефракционната сила на роговицата се променя по такъв начин, че входящите светлинни лъчи се фокусират върху ретината правилно – създава се ясен визуален образ.
 • Накрая, роговичният епител се изтласква назад и се покрива с терапевтична контактна леща. Контактната леща предпазва епитела през първите 3 до 5 дни, т.е. докато повърхността се заздрави и впоследствие се отстрани. Въпреки това може да са необходими два до три месеца, за да се стабилизира визията.11

Вижте сравнението на функциите на PRK и LASIK:

PRK LASIK
Цена от 750 € на око от 895 € на око
Извършва се от 1987 1990
С клапа в роговицата Не Да
Продължителност на лечението 15 – 30 мин 15 – 30 мин
Време за лечение Възможност за чувстване на болка: 4 дни – Време за възстановяване: 8 до 12 седмици Възможност за чувстване на болка: 1 до 2 дни – Време за възстановяване: 2 седмици
Други функции Идеален за тънки, плоски или твърде стръмни роговици Подходяща процедура за нормална роговица

Този текст е създаден с опита на нашия оптик Jakub Odchazel.

References:

1FDA 2webmd 3Laser Surgery Hub 4Der Spiegel 5Der Spiegel 6American Refractive Surgery Council 7All about vision

9VSP 10VSP 11Augen Lasern Vergleich

Коментари Задайте въпрос

 • Методи К.

  Здравейте,

  Дали диоптър 1.8 не виждам на делече (предполагам късогледство), бихте препоръчали лазерно лечение или е твърде малък диоптър и е напълно излишо? Аз съм на възраст 30 години ако има значение.

  Поздрави,
  Методи.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за оставения коментар.


   Моля да се обърнете към очен лекар, който
   би отговорил правилно на Вашия въпрос. За
   съжаление не съм очен лекар и не бих могла
   да потвърдя дали диоптъра Ви е твърде малък
   за лазерна корекция на зрението.


   Благодаря Ви за разбирането.


   Поздрави


   Отговори

*Задължителни полета