Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

7-те мита за контактните лещи, които може би мислите, че са верни

Всички знаем, че няма да порасне дърво в стомаха ни, ако случайно погълнем костилка на череша. Но може би не всеки знае колко фалшиви митове съществуват по отношение на употребата на контактни лещи.

Кой може да ги носи и кой не може … Има ли очни заболявания или други заболявания, които правят носенето на контактни лещи невъзможно? Daniel Szarvas, професионален контактолог, който си сътрудничи с Lentiamo, е готов да опровергае най-често срещаните митове, които чуваме за света на „контактните лещи“.

1.Може ли контактните лещи да се носят само от тези, които трябва да коригират ниски диоптри?

Lenti a contatto e ameropie gravi
 

Обикновено дезинформацията е изключително отговорна за много хора, които никога не правят опит да се възползват от носенето на контактни лещи, което е истинско съжаление.

Контактните лещи могат да се носят от 90% от хората, които страдат от някакво увреждане на зрението.

Може да се каже, че почти всички от познатите зрителни патологии са били третирани чрез съответни видове контактни лещи. Най-честите визуални дефекти, които могат да бъдат коригирани са: миопия/късогледство, хиперметропия /далекогледство, пресбиопия, и астигматизъм

Когато говорим за диоптри, контактните лещи покриват огромна част от тях, като дори стойности от 18 диоптъра могат да бъдат коригирани.

2. Може ли да се използва чешмяна вода за почистване на лещите?

Mai utilizzare l'acqua per pulire le lenti
 

Някои хора вярват, че разтворите за контактни лещи са измама, организирана от фармацевтичните компании, за да ги накарат да харчат повече пари. Това е напълно погрешно вярване.

Инструкции за избягването на чешмяна вода за почистване на лещи и кутийки за лещи, трябва по закон за бъдат принтирани върху листовките, казва Daniel Szarvas.

Защо? Защото „чешмяната вода съдържа множество микроорганизми”. Някои от тях са безвредни, докато други могат да се превърнат в сериозен риск за здравето на очите. Най-опасни за очите ни са амебите, които процъфтяват в бойлери и нагреватели за вода. След като достигнат лещата или кутийката за лещи, те могат да допринесат за инфекции и, в по-екстремни случаи, дори да доведат до слепота.

Водата от чешмата също съдържа неопределени количества минерали и хлориди, които може да не повредят очите директно, но все пак нарушават лещите. Затова, когато купувате лещи, не забравяйте да поръчате и добро качество мултифункционален разтвор.

3. Могат ли хората, страдащи от диабет, да носят контактни лещи?

Diabete e lenti a contatto: si può?
 

Това е стара история, която се среща в медицински среди от дълго време, въпреки че благодарение на проучване, започнато през 2013 г., нещата бавно започват да се променят.

Проучването показа, че контактните лещи не са опасни за диабетиците, които следват правилната терапия. Въпреки това, имайте предвид, че “следването на правилната терапия”, според това изследване, е от решаващо значение.

Пациентите с диабет неизбежно имат проблеми с очите и ако не следват правилна диета, нивата на кръвната захар ще се вдигат и спадат рязко, което предизвиква кръвоносните съдове да се свиват и разширяват. Затова очите обикновено страдат от колебаещи се диоптрични стойности – понякога дори са налице доста значителни колебания – и те могат да бъдат твърде взискателни за зрението.

4.Задължително ли е да носите очила по време на шофиране?

Lenti a contatto per guidare
 

Това зависи от законите на държавата, в която шофирате, и от това, което е посочено във вашата шофьорска книжка. Въпреки това, тъй като законите и кодовете на улиците се променят от време на време, препоръчително е периодично да проверявате уеб страницата на съответните български институции, например тук.

5. Можете ли да носите контактни лещи по време на сън?

Dormire con le lenti a contatto
 

Ако носите лещи, които се използват за продължително носене, можете да спите с тях.

Благодарение на специфичните материали, с които са направени лещите, не е необходимо да ги изваждате всеки път, когато заспите. Силикон-хидрогела има отлична кислородна пропускливост, което означава, че дори и най-чувствителните очи могат да дишат естествено с този тип лещи ”, казва Daniel Szvarvas. Въпреки това е необходимо да ги сваляте няколко пъти седмично (в зависимост от вида на самата леща), за да ги почистите добре с разтвор и след това можете да ги сложите отново..

А какво се случва, ако лещите не са за непрекъснато носене? Тук обясняваме какво може да се случи, ако заспите с контактните си лещи

6. Колкото е по-високо водното съдържание на една леща, толкова по-добра е тя?

Dormire con le lenti a contatto
 

Когато контактните лещи са добре лубрикирани, те изглеждат по-лесни за поставяне и по-удобни за носене.

Дехидратираните очи сърбят и парят, което прави носенето на контактни лещи непоносимо. Ето защо много клиенти предпочитат контактни лещи с висок процент съдържание на вода.

Все пак, имайте предвид: „колкото по-високо е съдържанието на вода, толкова по-малка е кислородната пропускливост. Очите трябва да дишат: кислородът трябва да премине през лещата, за да достигне до роговицата.

Поради това винаги е от първостепенно значение да обсъдите пропускливостта и хидрофилността със специалист, който може да предложи правилните за вас лещи.

7. Компютърните и телевизионните екрани увреждат ли зрението?

Gli schermi danneggiano la vista?
 

Екрани от всякакъв вид, независимо дали са телевизори, компютри или смартфони, нямат отрицателно въздействие върху очите, що се отнася до диоптрите. Въпреки това, препоръчително е да се предприемат специални грижи, за всеки случай.

Например, тези, които прекарват повече от пет часа на ден пред екрана на компютъра, трябва да обмислят използването на овлажняващ разтвор, за да предотвратят дехидратацията на очите, като по този начин се избягва парещото и сърбящо усещане.

Основната причина е, че когато погледнем екрана, сме склонни да мигаме по-малко, което означава, че очите стават по-малко хидратирани.
 

Скъпи Лентиамовци, надяваме се, че най-накрая успяхме да отговорим на някои от най-често задаваните от вас въпроси. Сега ние имаме един въпрос за вас: Чували ли сте още някой мит относно контактните лещи?
 

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Подходящо К.

    Подходящо ли е момиче на 13 години да носи контактни лещи за 1/2 диоптър късогледство?

    Отговори
    • Gergana-Ekaterina
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      Благодаря за запитването.


      В този случай би било най-добре да се
      консултирате със специалист, който би могъл
      да Ви даде нaй-точен отговор.


      Поздрави.


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти