Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Хидрогелови и силикон - хидрогелови контактни лещи: предимства и недостатъци

Всеки потребител на контактни лещи – особено тези, които страдат от сухота в очите в даден момент се изправят пред въпроса – „Кой е най-добрият материал за контактни лещи?“

  • “Колко е важно съдържанието на вода в контактните лещи?”
  • “Хидрогелови или силикон-хидрогелови лещи да избера?”
  • “Кой материал е най-добрият за очите ми?”

и т.н.

Получаваме запитвания по въпроса ежедневно, затова решихме да ги разгледаме в тази статия и да ви отговорим синтезирано.

Какви видове меки контактни лещи съществуват?

Днес повечето контактни лещи са направени от хидрогел или силикон – хидрогел.

И двата материала имат своите плюсове и минуси. Нека разгледаме характеристиките и разликите между хидрогеловите лещи и силикон-хидрогеловите такива.

Хидрогелови контактни лещи

Хидрогеловите лещи са направени от гелоподобни, съдържащи вода пластмаси, наречени хидрогели. Тези лещи са много тънки и гъвкави и съответстват на предната повърхност на окото.

Въведени в началото на 70-те години, хидрогеловите лещи направиха носенето на контактни лещи много по-популярно поради големия им комфорт.

Когато става въпрос за сухи деликатни очи, хидрогел материалът, благодарение на уникалната си биосъвместимост с човешкото око, е често подходящ избор.

Неотдавнашно проучване, което сравнява хидрогелни със силикон – хидрогелови лещи, съобщава, че при някои хора е налице връзка между наличието на силикон и възникването на очни алергии.

Недостатъкът на тези лещи се проявява, когато водата започва постепенно да се изпарява от лещите (например след много часове на носене или когато е в предизвикателна среда), което прави материала по-малко удобен.

Предимства

  • Висок комфорт и издръжливост
  • Силно биосъвместим с човешкото око
  • Подходящ за деликатни очи

Недостатъци

  • По-ниска кислородна пропускливост
  • По-малък комфорт след продължително носене
  • По-малко еластичен от силиконовия хидрогел

Силикон-хидрогелови контактни лещи

Силикон – хидрогеловите лещи са усъвършенстван тип меки контактни лещи, които са по-порести от обикновените хидрогелни лещи и позволяват на още повече кислород да достигне роговицата. Въведена през 2002 г., това е комбинация от хидрогел и силикон, в която е възможно производителят да повишава пропускливостта на кислород, дори и при малък обем вода. Съвременните силикон – хидрогелови лещи се славят с предимството на по-висока кислородна пропускливост, което намалява риска от очна хипоксия 2 . Тази характеристика ги прави чудесен избор за продължително носене. Недостатъкът на тези лещи обаче е по-ниското ниво на омокряемост и тенденцията за събиране на повече отлагания върху повърхността на контактните лещи.

Предимства

  • Висока кислородна пропускливост
  • Намаляване на симптомите, свързани с хипоксия
  • Подходящи за продължително носене

Недостатъци

  • По-малко удобни за деликатни очи
  • Склонност към натрупване на повече депозити
  • Неподходящ за тези, които нетолерират силикона като материал

В заключение, кой е най-добрият материал за контактни лещи?

Тъй като обичаме да помагаме на нашите клиенти, няма такова нещо като „най-добър материал за контактни лещи на пазара“. Ако не друго, трябва да внимавате за най-добрия избор за собствените си очи.

Говорейки отново за разликите между хидрогела и силикон – хидрогела,

нито един от видовете материал не е показал превъзходство в комфорта, а степента на неблагоприятни последствия е ниска и при двата вида материал. Тези открития предполагат, че изборът на материал е предпочитание на пациента и практикуващия му очен лекар3.

Като се има предвид всичко това, първото правило, както винаги, е да се консултирате с вашия очен лекар. Доколкото всеки модел контактни лещи има различни характеристики, всяко око е различно и съответно има различни нужди. И, разбира се, един от най-важните параметри, които трябва да се вземат предвид при избора на качествени контактни лещи, е именно съдържанието на вода. Водата овлажнява лещите, прави ги по-меки и по-удобни за носене.

Да поговорим за съдържанието на вода в контактните лещи

В зависимост от водното съдържание, контактните лещи могат да се разделят на три групи. Всяка група означава малко по-различно качество на контактните лещи. Знаете ли към коя група принадлежат вашите лещи?

  • Ниско водно съдържание (до 45%) – силикон-хидрогелови контактни лещи, които са предназначени за продължително носене. Те имат почти 100% кислородна пропускливост.
  • Средно водно съдържание (до 60%) – хидрогелови контактни лещи, подходящи за по-голямата част от потребителите.
  • Високо водно съдържание (до 90%) – хидрогелови контактни лещи за по-чувствителни очи.

Водно съдържание и кислородна пропускливост (Dk/t)

Както можете да видите на схемата по-долу, коефициентът на пропускливост на вашите лещи зависи пряко от тяхното водно съдържание.

Таблица за водното съдържание и кислородната пропускливост (Dk/t)
Колкото повече вода съдържат контактните лещи, толкова по-трудно е кислородът да стигне до роговицата, където повърхността зависи от кислорода в атмосферата. Валидно е и обратното: колкото повече материалът е пропусклив за кислород, толкова по-малко вода се свързва в него.

Затова, ако лещите ви са достатъчно влажни, те със сигурност ще бъдат комфортни за носене и лесни за поставяне и сваляне.

Но имайте предвид, че водата в лещите намалява с времето и се изпарява през целия ден.

Ако това се случи, може да започнете да усещате сухота в очите.

Може да се появи дискомфорт, сърбеж и усещане за парене. Ето защо много от потребителите на лещи смятат, че колкото повече вода, толкова по-добре.

Всъщност, обаче, влагата не е единственото нещо, от което нашите очи се нуждаят. Очите ни трябва и да дишат. Ето защо винаги е важно да се консултирате с офталмолог. Омокряемостта и дишането са еднакво важни. Въпрос на баланс.

Ако написаното по-горе звучи „твърде теоретично“, погледнете следващата таблица.

Схема на контактните лещи според тяхното съдържание на вода и кислородна пропускливост (Dk/t)

Схема на контактните лещи според тяхното съдържание на вода и кислородна пропускливост (Dk/t)

 


Тук можете да видите някои от най-популярните контактни лещи на пазара и техните съотношения водно съдържание/кислородна пропускливост. Като потребител на контактни лещи може да имате опит с един или повече видове от тези лещи. Тук можете лесно да сравните техните характеристики. От теория към практика!

 

Най-продаваните хидрогелови лещи

Lenjoy 1 day Comfort

Lenjoy 1 Day Comfort (30 лещи)

Lenjoy 1 day Comfort предлагат невероятно визуално представяне, дълготраен комфорт при носене и оптимално здраве за очите благодарение на асферичния си дизайн. Основните характеристики на тези лещи са биологично съвместимата хидратираща технология, нехлъзгаща се повърхност, защита от ултравиолетова радиация и светлосин цвят за по-лесна манипулация. Изработени са от Omafilcon, понастоящем един от най-подходящите материали за синдрома на сухото око, според лекарите.

Lenjoy 1 Day Comfort

Най-продаваните силикон-хидрогелови лещи

1-DAY Acuvue Moist

1-DAY Acuvue Moist

1-Day Acuvue Moist са ежедневни контактни лещи за еднократна употреба, които осигуряват невероятен комфорт и свежест през целия ден, благодарение на тяхната технология за заключване на влагата, която ги прави лесни и удобни за носене.

1-DAY Acuvue Moist

Беше ли ви интересно? Оставете ни коментар по-долу или споделете статията!


Източници:

Търсите подходящите контактни лещи за вас?

На Lentiamo ви очаква богата селекция от най-модерните лещи на пазара!

Най-добрите производители ви предлагат ежедневни и месечни лещи от силиконов хидрогел, лещи за продължително носене и такива с филтър за UV и синя светлина.

Пазарувайте контактни лещи

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Anna S.

    Няма информация за лещите,които аз ползвам , а именно air optix aqua

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      В тази статия разглеждаме двата материала
      за контактни лещи – силикон-хидрогел и
      хидрогел. Посочени са примери и от двата
      вида. Използваните от Вас контактни лещи са
      силикон-хидрогелови.


      Поздрави


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти