До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Как да успокоите уморените си очи

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 10. 2. 2020. Създадено от Lentiamo

Как можете да намерите облекчение от уморените очи?

Уморените очи и напрежението в очите са проблем, който засяга много хора в наши дни. Много от нас трябва да прекарват много часове на ден, заглеждайки се в цифрови екрани по време на работа, без никаква защита от яркостта на екрана и това може да бъде много вредно за очите ни.

Уморените очи и напрежението в очите могат да доведат до главоболие, което продължава дълго след напускане на офиса. Напрежението също може да причини усещане за изтръпване в ретината и дори да доведе до лицеви спазми. Друг симптом е синдромът на компютърното зрение, известен още като дигитално напрежение в очите. Всички тези симптоми са резултат от умора, причинена от гледане в екрана няколко часа подред.

За щастие има начини да се противопоставим на това явление. В тази статия ще обясним как!

Какво причинява уморени очи?

Натоварването на очите се причинява от няколко фактора, свързани с това как работи един цифров екран.

  • Яркост:

    Представете си, че трябва да се взирате в крушка няколко часа, много дни подред. Това е подобно на това, когато всеки ден трябва да прекарвате много часове пред компютър.

     
  • Синя светлина:

    Синята светлина се счита за много вредна. Може да доведе до възрастова макулна дегенерация. Понякога, ако рязко завъртите главата си, виждате черни петна пред очите си: този ефект е доста подобен на макулната дегенерация, известна още като AMD, което е визуално заболяване, причинено от синя светлина. Хората, които страдат от възрастова макулна дегенерация, обикновено виждат черна точка в центъра на зрителното си поле. Това черно петно расте, когато зрението се дегенерира до степен на евентуално блокиране на централната част на зрителното поле. За да предотвратите навлизането на синята светлина в окото ви, уверете се, че носите очила за компютър всеки път, когато гледате в него..

     
  • Концентрация:

    Умората на очите всъщност не е причинена от самия екран, а от взирането в него. Естествено е да усетите напрежение в очите си в края на натоварения ден. Може да получите същото усещане след няколко часа шофиране. Ето защо трябва да планирате редовни почивки по време на дълго шофиране – И по време на работа.

     
  • Мигаща светлина:

    Мигащата светлина обикновено се генерира чрез сърфиране в интернет. Преходът от белия цвят на текстов документ към често по-тъмните или цветни нюанси на интернет сайт създава контраст, който може да предизвика напрежение в очите ви.

 
причини за уморени очи

Как да се справите с уморените очи?

Как може да се противодейства на проблема с уморените очи? Препоръчваме: Носете очила за компютър . Този тип очила блокират вредната синя светлина, излъчвана от компютрите, таблетите и смартфоните, така че сините лъчи не могат да достигнат до очите ви. Това ги предпазва от умора и сухота след дълъгия ден пред екрана. Очилата за компютър също могат да подобрят съня ви, да намалят главоболието и дори да помогнат срещу развитието на късогледство.

Нашите предложения за очила за компютър:

 

Прочетете повече за очилата за комютър на популярния бранд Meller.

Първи стъпки срещу уморени очи

Но как наистина можем да намалим уморените очи и напрежението в тях? В днешно време е много трудно да не гледаш в нито един екран …

  • Има два начина за борба със синя светлина: Моля, уверете се, че носите очила. Освен това можете да промените настройките на вашия компютър, за да активирате нощен режим. Нощният режим променя цвета на екрана ви до леко оранжев нюанс, филтрирайки много синя светлина.
  • Осветлението на вашия екран трябва да бъде намалено, особено когато седите в тъмна стая. Можете да намалите яркостта на екрана си и когато екранът ви е изложен на източник на светлина и следователно не се нуждае от собствена такава, която да е толкова силна.
  • Няма нищо по-добро, което можете да направите срещу проблеми с концентрацията, отколкото да правите кратки почивки редовно през работния си ден. Моля, уверете се, че по време на почивките си правите нещо различно от това да гледате екрана на вашия компютър или мобилен телефон, напр. гледайте през прозореца.

Ако редовно страдате от уморени очи и напрежение в тях, моля използвайте капки за очи, за да намалите напрежението в очите си.
 

Искате още? Опитайте тези 6 съвета срещу уморени очи и напрегнати очи!

  1. Кръгчета краставица:

    Класически метод за охлаждане и освежаване на клепачите с помощта на краставица. Охладената в хладилник краставицата трябва да бъде нарязана на тънки кръгове. Поставете ги внимателно върху клепачите и се отпуснете така за около 10 минути. Освен охлаждащия ефект, краставицата допринася и за хидратацията им. А уморените очи имат нужда точно от това!

  2. Пакетчета чай:

    Ако не разполагате с краставица вкъщи, можете да използвате и торбички чай. Използвайте лайка като направите силна отвара от нея и я оставете да се охлади в хладилника. Потопете в чая тампони или кърпичка, които след това поставете върху клепачите си. Отпуснете се така за около 10 минути. Можете да използвате и охладени пакетчета чай.

  3. Охладени лъжици:

    Можете също така да третирате уморените си и раздразнени очи с охладени лъжици. Поставете две лъжици в хладилника за половин час. Тайната е в хладината, която веднага спомага за спадането на оток, за освежаване и подобряване състоянието на очите. Но никога не поставяйте лъжиците във фризера! Чувствителната кожа около очите ще се изгори

  4. Масаж на очите:

    Масажът също може да донесе облекчение. Внимателно потупвайте с върха на пръстите зоната около очите. Можете да използвате и нощен крем или гел. Кожата около очите е много тънка и чувствителна, така че е важно да се масажира внимателно.

  5. Йога за очи:

    Отлични резултати могат да се постигнат и с йога за очи. Ако правите няколко упражнения всеки ден, ще заздравите фините очни мускули.

  6. Капки за очи:

    Капки за очи могат да се използват за лечение на уморени и раздразнени очи. Тъй като уморените очи не произвеждат достатъчно количество сълзи, капки за очи са успокояващи за очите. Ако обаче се съмнявате, моля, следвайте инструкциите или предварително се консултирайте с вашия офталмолог.

Имате ли други съвети, които биха могли да бъдат полезни? Напишете ги в коментарите!

 

 

 

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Анелия С.

    Здравей те от 3 дни имам умора в лявото слепоочие глава ме боли и понякога все ми се вие свят но умората сякаш ми тежи клепачи е около самото око последно време прекалих с телефона понеже си счупих крак и дълги часове с телефона притеснявам се на какво се дължи имам и паник атаки ще ви бъда благодарна да ми отговорите

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      Благодаря Ви за запитването.


      Моля да се посъветвате с очния си лекар
      или с личния си лекар. За съжаление не мога
      да Ви дам диагноза или препоръка. Необходим
      е преглед.


      Поздрави


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти