Limited offer: Take 15% off new Lenjoy 1 Day Air+ contact lenses.

Вход

Как да разчетете рецепта за очила: Научете за OD и OS

човек, който носи очила и гледа таблет

Съдържание

Когато става дума за терминология за очила, OD и OS са две прости, но важни съкращения. Може би знаете, че се отнасят за дясното и лявото око, но знаете ли защо?

Искате ли обяснение за вашата рецепта? В тази статия оптометристът на Lentiamo Barbora Kerřková дефинира OD и OS и други често срещани съкращения, които се срещат във вашата рецепта за очила. Разбирането на тези термини и други ще направи по-лесно и по-бързо получаването на правилните очила и контакти. Четете надолу, за да разберете по-добре какво означават тези термини и да научите защо те са важни за вашето зрение!

Какво означават OD и OS?

OD, OS

OD означава „дясно око“, а OS означава „ляво око“, което е съкратено от латинските термини oculus dexter и oculus sinister. OU е друго съкращение, което може да сте виждали на вашата рецепта. Това идва от латинския термин oculus uterque, което означава „двете очи“. Доста просто, нали?

Така че, когато видите OD, OS или OU на вашата рецепта, те просто посочват за кое око е предназначена корекцията.

пример за рецепта за празни очила

Разбиране на рецептата

След посещаване на очен лекар, вашият специалист ще може да определи подходящите стойности за различни аспекти от вашето предписание. В допълнение към OD и OS, ето някои други общи съкращения, които може да намерите за полезни, когато разбирате вашата рецепта:

Сфера (SPH)

SPH означава „сфера“. Сферата се отнася до количеството мощност на лещата, необходимо за коригиране на далекогледство или късогледство (или и двете). Измерва се в диоптри на стъпки от 0,25.

Сферата използва диоптри като мерна единица и използва положителни символи (+) за далекогледство и отрицателни символи (-) за късогледство. Ако едното око изисква корекция за близко зрение, а другото изисква корекция за далечина, ще видите и двата символа на вашата рецепта.


Цилиндър (C, CYL) & Ос

CYL означава „цилиндър“. C или CYL на очно предписание показва количеството сила на лещата, необходима за коригиране на астигматизъм. Колкото по-голямо е числото (число, по-далеч от 0,00), толкова по-голяма е необходимата корекция на астигматизма. Подобно на SPH, той се измерва в диоптри на стъпки от 0,25.

„Ос“ се измерва в градуси (0 до 180 градуса) и се отнася до позицията, в която се намира астигматизмът върху роговицата на вашето око. Параметрите CYL и Axis се използват заедно за астигматизъм.


Добавка (ADD)

ADD означава „добавка“. ADD се отнася до необходимата сила на увеличение за предписване на мултифокална или прогресивна леща, използвана най-често за коригиране на пресбиопия. Винаги е положително число (+) и се измерва на стъпки от 0,25 диоптъра.

ADD обикновено е еднаква и за дясното и лявото око. В някои случаи добавката може да бъде различна. До ADD може да намерите съкращението D (доминиращо око) или N (недоминиращо око).


Призма & Основа

„Призмата“ се използва за страбизъм (проблеми с подравняването на очите) или двойно виждане. В очилата призмата огъва светлината, така че да пада правилно върху ретината на всяко око.

„Основата“ е най-дебелият ръб на призмата. Той показва къде трябва да бъде позиционирана призмата за правилно пренасочване на светлината. BI, BO, BU или BD могат да се използват за указание дали основата трябва да бъде „вътре“, „навън“, „нагоре“ или „надолу“.


Разстояние & острота на виждане

Остротата на разстоянието се отнася до способността да виждате и различавате детайли на обекти на определено разстояние, често измервано с помощта на това, което е известно като диаграма на Снелен. Резултатите се записват като дроб. Например 6/12 означава, че човек може да види ясно обект на 6 метра, което някой с нормално зрение може да види на 12 метра. Остротата на разстояние също често се записва като десетична. Например 6/7,5 ще се покаже като 0,8. 

Близката острота е способността да виждате и различавате детайли на обекти отблизо, обикновено измерена с помощта на материал за четене, държан на стандартно разстояние за четене.

И двете са важни за оценката на зрението и могат да бъдат повлияни от различни фактори, включително рефрактивни грешки (като късогледство или далекогледство), свързани с възрастта промени в окото (като пресбиопия) и очни заболявания или състояния.


Зенично разстояние (PD)

PD означава „разстояние между зениците“. Това е просто разстоянието между центровете на вашите зеници. Измерва се в милиметри и определя правилното позициониране на стъклата на очилата. Бързо и лесно е да измерите разстоянието между зениците си сами, ако е необходимо!


Плано (PL)

PL означава „плано“ или лещи без корекция. Използва се за рецепти за очила, PL просто означава, че едното око или лещата не изискват сила на фокусиране за далечно или близко виждане.

Други характеристики на диоптричните очила

За много хора, които носят очила, вашата рецепта вероятно ще изглежда като описаната по-горе. Вашият очен специалист обаче може да добави няколко специални функции, за да осигури най-добрата корекция на зрението, съобразена с вашите нужди.

 • AR покритие: Антирефлексните (AR) покрития на лещите позволяват повече светлина да преминава през вашите лещи, вместо да се отразява от тях. Тази подскачаща светлина създава нежелани отражения, които затрудняват виждането на нечии очи в снимки или онлайн видео разговори. AR покритията също са предназначени да намалят напрежението на очите и да увеличат зрителната острота.
 • UV защита: Добавената UV защита във вашите лещи помага да предотвратите увреждането на очите ви от слънцето UV лъчи.
 • Преходни стъкла: Преходните лещи са оборудвани с технология, която регулира оттенъка на вашите очила според осветлението. На слънце очилата ви стават слънчеви!
 • Блокиращи синя светлина лещи: Тези лещи имат уникално покритие, което предпазва очите ви от изкуствена светлина, като отразява синята светлина, която се излъчва от цифрови устройства.
 • SV: SV означава „единична визия“. Една леща за виждане коригира зрението за едно разстояние (близо или далеч) в рамките на единичната леща.
 • TF или MTF: TF или MTF означава „мултифокален“. Мултифокалните лещи обхващат повече от едно предписание в рамките на една леща (например както за близо, така и за разстояние).
 • BF: BF означава „бифокален“. Бифокалните лещи имат две отделни предписания в една леща. Един за разстояние (в горната част на лещата) и един за близо (в долната част на лещата). Често можете да видите видима линия, която разделя двете.

Друга информация за рецепта: Вашето име, дата, на която е издадена рецептата, дата на изтичане на рецептата (ако има такава), име на предписващия лекар, номер за връзка и подпис.

Често срещани съкращения за предписване на контактни лещи

В рецептата за контактни лещи има някои съкращения, които не присъстват в рецептата за очила. Това означава, че вашият очен специалист ще трябва да предостави рецепта с допълнителни подробности, като размер и кривина на лещата, преди да можете да купите контактни лещи. Тези размери гарантират правилно прилягане и ясно зрение. Често се добавят и препоръки за материал на лещата за удобство и безопасна употреба.

Въпреки че и двете съдържат стойности, необходими за коригиране на късогледство, далекогледство и астигматизъм (ако е необходимо), рецептите за контактни лещи също ще включват следното:

BC

BC означава „базова крива“, което показва колко плоска или заоблена трябва да бъде кривината на контактната леща за комфорт и стабилност.

DIA

DIA означава „диаметър“ и се отнася до ширината на контактната леща. Измерва се в милиметри.

Знаете ли? Вашият очен специалист може също да препоръча конкретна марка, материал или тип лещи. Това може да е под формата на ръкописна бележка върху вашата рецепта.

Лоша ли е рецептата ми за очи?

Общо казано, някой с „лошо“ или силно предписание се нуждае от корекция на по-висок диоптър (за SPH, CYL или ADD). Тези с по-меки предписания обикновено изискват по-ниска корекция.

Измерване на диоптър от 0,00 означава, че не е необходима корекция, за да виждате ясно. Колкото по-далеч е дадена стойност от нулата, толкова „по-силна“ е рецептата. Това означава, че +2,50 е „по-лошо“ от +0,50 например.

 

стойности на диоптри за миопия и далекогледство

 

По отношение на зрителната острота, Световната здравна организация използва четири показателя за класифициране на тежестта на зрителното увреждане от лека до слепота:

 • Леко – зрителната острота е по-лоша от 6/12 до 6/18
 • Умерено – зрителна острота по-лоша от 6/18 до 6/60
 • Тежко – зрителната острота е по-лоша от 6/60 до 3/60
 • Слепота – зрителна острота по-лоша от 3/60

Въпреки че диоптричните корекции и зрителната острота са важни фактори при определяне на силата на една рецепта, те не са единствените съображения. Различните държави установяват специфични критерии за юридическа слепота, което е обозначение, дадено на лица, чието зрително увреждане достига определено ниво.

<блоков цитат>

Според проучване от 2016 г., публикувано от Американската академия по офталмология, броят на хората, засегнати от миопия (късогледство), се предвижда да нарасне от 1,4 милиарда на 5 милиарда до 2050 г., засягайки около половината от световното население. И се очаква тези числа да нарастват.

Как мога да купя диоптрични очила онлайн?

Купуването на очила онлайн е по-лесно, отколкото си мислите. В Lentiamo можете да изберете любимите си рамки и да добавите подробности за предписанията си по един от трите начина:

 1. Качете рецепта
 2. Въведете стойности ръчно
 3. Преобразуване на стойности от рецепта за контактни лещи

Можете да използвате функцията за виртуално огледало, за да видите как изглеждат много очила върху вас. Просто потърсете символа за виртуално пробване върху хиляди рамки за диоптрични или слънчеви очила!

Готови ли сте да намерите своя идеален чифт?

Разгледайте богат избор от най-новите стилове очила от всички ваши любими марки.

Пазаруване на очила

Заключителни мисли от Lentiamo

Сега, след като знаете, че OD и OS се отнасят за дясното и лявото око, можете по-добре да разберете рецептите за вашите очила и контактни лещи. Надяваме се, че този преглед на очната терминология и съкращенията ви е помогнал да научите как да четете вашата рецепта и ви позволява лесно да намерите следващия си чифт очила или контактни лещи.

Прочетете повече

Намерете още съвети за прилягане и стил в нашето полезно ръководство за очила.