Разпродажба на слънчеви очила за края на лятото! До 50% отстъпка!

4,9 Оценка

Вход

Всичко за вашата рецепта за очила

glasses prescription
 

Чудите ли се какво наистина означава предписанието в рецептата за очила?

След като сте си направили очен преглед, е време да разберете всички числа и термини от рецептата, която ви е дал очният лекар.

Вероятно искате да знаете кои очила и кои лещи са най-подходящите за вас. Може би се чудите и какъв вид зрително увреждане може да имат очите ви. Има късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия, но кое зрително увреждане всъщност имате вие? Прочетете нашето ръководство, разберете всичко за рецептите за очила в България и бързо и лесно поръчайте любимият си модел очила.
 

Какво трябва да знам предварително?

На първо място, трябва да знаете най-често срещаните зрителни увреждания:

 • Късогледство – още се нарича миопия, замъглява зрението в далечината
 • Далекогледство – зрението се замъглява, когато гледаме близки и далечни предмети, в зависимост от диоптъра и приспособяването на очните мускули.
 • Пресбиопия – описва загубата на способност за фокусиране върхи близки обекти, което обикновено се случва с напредването на възрастта
 • Астигматизъм – фокусира светлината върху повече от една зона върху ретината, замъглява зрението

Всички описани състояния са грешки на пречупването, което означава, че очите ви имат проблеми справилното фокусиране на светлината. Вашата рецепта за тези състояния се измерва в единици, наречени диоптри. Диоптрите представляват необходимата корекция за нормализиране на зрението. Колкото по-късоглед/а (или далекоглед/а) сте, толкова по-висок е вашият диоптър.
 

BG рецепта за очила

Как да разчета рецептата си за очила?

Нека започнем с някои от най-често задаваните от вас въпроси относно рецептите за очила.

Вашият рецепта за очила може да включва следните термини: сфера (SPH), цилиндър (CYL), ос, призма, база, ADD, острота надалеч и острота наблизо. Тези параметри представляват:

 • Дясно (OD) & ляво (OS): Вашето предписание или съдържа думите „дясно“ и „ляво“, или термините „OD“ и „OS“, които означават „oculus dexter“ и „oculus sinister“. Те показват разликата в параметрите на дясното и лявото око.
 • Сфера (SPH): Сферата показва количеството диоптър на лещата, предписан за късогледство или далекогледство. Измерва се в диоптри и използва (+) за далекогледство (хиперметропия) и (-) за късогледство (миопия). Терминът „сфера“ означава, че корекцията за късогледство или далекогледство е „сферична“.
 • Цилиндър (CYL) & Ос: За корекция на астигматизъм са необходими стойност на цилиндър и ос (между 0 и 180 градуса). Двата параметъра се използват заедно. Ако нямате предписани никакви стойности в тези колони на рецептата, то вие имате малък или никакъв астигматизъм. Знак минус (за корекция на късоглед астигматизъм) или знак плюс (за далекогледен астигматизъм) може да бъде поставен пред стойността на цилиндрите в съответната колона.
 • Призма & База: Корекция с призма се използва при очилата за хора, страдащи от страбизъм или двойно виждане. Призмата отклонява светлината, така че тя да пада правилно върху ретината във всяко око. След това мозъкът върши обичайната си работа, като обединява двата образа на ретината в едно ясно изображение. Посоката на призмата се посочва чрез отбелязване на относителното положение на нейната основа (най-дебелият ръб).
 • Добавка за четене (ADD): Добавката съдържа необходимата информация в случай, че е необходима корекция на зрението в близост. Допълнителната увеличаваща сила се прилага към долната част на мултифокалните лещи, за да коригира пресбиопия. Цифрата, която се появява в този раздел на рецептата, винаги е с увеличение в „плюс“, дори и да не е предшествано от знак плюс. Това важи и за двете очи. „D“ означава доминиращото око, а „N“ – недоминиращото око.
 • Далечна и близка острота: По време на очен преглед, числото 6/6 се основава на това, че стоите на разстояние 6 метра пред очна диаграма на Snellen или Tumbling E по време на очния преглед, за да се измери вашата зрителна острота. Това число описва стандартно зрение със 100% визуализация.
 
стойности на диоптрите при миопия и хиперметропия
Забележка: Стойността на сферата, стойността на цилиндъра и добавката винаги се предписват като диоптри. Те са в десетична форма и обикновено се пишат с нарастване на четвърт-диоптър (-1,0 dpt). Стойностите на градусите (ос) са цели числа от 1 до 180 и означават само меридионално местоположение, а не мощност. Когато диоптрите с призми са посочени в десетична форма, обикновено след периода се появява само една цифра (например 0,5).

 

Какви особености могат да имат моите очила?

 

Вероятно рецептата ви ще изглежда като описаното по-горе. Въпреки това, вашият офталмолог може да добави няколко специални функции към списъка. Това биха били:

 • Разстояние на зеницата (PD): В допълнение към общите параметри, предписанията за очила могат да изискват разстояние на зеницата (PD). Вашият PD е разстоянието между центъра на едната зеница (централната черна точка на вашето око) и центъра на другата зеница. Измерва се в милиметри.
 • Дизайн на лещата: Това показва особеностите на вашето зрение, като подробно се определят дизайна и функциите на стъклата (единични, бифокални, прогресивни,). Понякога ще видите определена марка прогресивни или единични визуални лещи с надпис. Ако имате някакви въпроси относно вашата рецепта, моля не се колебайте да се свържете с нас на телефон 024928553 или по имейл на info@lentiamo.bg
 • Анти-отразяващо покритие: AR покритието увеличава яснотата и концентрацията, като позволява достъп на повече светлина и намалява отражението.
 • UV защита: UV защитата във вашите стъкла предпазва очитеот вредните слънчеви UV лъчи.
 • Преходни лещи: Преходните лещи са оборудвани с технология, която настройва цвета на вашите очила към светлината. На слънце очилата ви стават слънчеви очила!
 • Очила, блокиращи синята светлина: Тези специални стъкла имат уникално покритие, което предпазва очите ви от изкуствена светлина, като отразява синята светлина, идваща от дигитални устройства.

 

Нашите препоръки за очила

Какво представляват прогресивните, бифокалните и стъклата с един фокус на зрение?

 • Прогресивните стъкла комбинират три предписания в едни очила. Това ви позволява да вършите работата си отблизо (напр. четене на книга), работа на средно разстояние (например проверка на уебсайт на компютър) или разглеждане от разстояние (например шофиране), без да е необходимо да сменяте очилата си. Понякога се наричат мултифокални стъкла. Прогресивните стъкла са актуализация на бифокалните и трифокалните стъкла.
 • Бифокалните стъкла предлагат две различни оптични сили. Бифокалните стъкла обикновено се предписват на хора с пресбиопия, които също се нуждаят от корекция за късогледство, далекогледство и/или астигматизъм.
 • Стъкла с един фокус на зрениер са най-често срещаните и предписвани стъкла. Този тип стъкла разполага с единично зрително поле, т.е. с една предписана сила през цялата леща, за коригиране на късогледство (късогледство), далекогледство (хиперметропия) или астигматизъм. Съклата с единичен фокус на зрение се използват и за очила за четене.

 

 

Прочетете повече

Съвети за стил и съвети за избор на правилните слънчеви очила и диоптрични очила.