Вход

Могат ли да се съхраняват контактни лещи във вода?

На всеки, който носи контактни лещи, се е случвало поне веднъж. Свършва ни разтворът, докато сме на почивка. Не сме затворили бутилката првилно и целия разтвор се е разлял. Или пък сме забравили да си поръчаме нов, а е твърде късно да търсим място, откъдето можем да го купим на момента. И в този момент си казваме, че от веднъж нищо няма да ни стане, ако използваме вода. Не го правете. Ако оставите лещите си във вода за през нощта, то по-добре ги изхвърлете и отворете нова опаковка с лещи на сутринта.

Ето причините, поради които не трябва да слагате лещите си във вода, дори и случайно.

1. Чешмяната вода няма свойствата на разтвора за лещи

  1. Няма да почисти лещите от замърсяванията, протеините и мазнините. Освен това не е стерилна. И най-чистата чешмяна вода съдържа опасни вируси, гъбички и бактерии, които са опасни за очите, като например акантамоеба, за която ще стане дума по-нататък.
  2. Водата от водопровода има неблагоприятно влияние върху самите лещи – нарушава техния осмотичен баланс и често се случва, че лещите, съхранявани във вода, се променят и не се издържат в окото.
  3. И третата причина е, че водата не е лубрикант, тоест, тя няма да хидратира лещите ви. Това от своя страна означава, че контактните лещи няма да бъдат удобни за носене.

2. Acanthamoeba keratitis е много опасна за очите ви

Какво е акантамоеба?

Вече я споменахме, нека разкажем по-подробно в следващите редове.
Akantameba е вид амеба, който причинява много сериозно заболяване на роговицата, понякога завършващо със слепота. Всеки може да я хване, но страдащите от нея са 80–90 % потребители на контактни лещи. Акантамоебата е много издръжлива като дори при 100 градуса нагряване тя не може да бъде унищожена. Чувства се у дома си навсякъде, където е влажно и топло.

Акантамоебата се чувства навякъде у дома си.

Acanthamoeba процъфтява във водопроводни тръби или навсякъде, където има варовик, например в сеялки или водни кранове – неравната повърхност на находищата е идеалното място за размножаване на акантамоеба. Топлата вода всъщност е по-опасна от студената. Защо тази бактерия е толкова опасна? Ако попадне в окото тя предизвиква acanthamoeba keratitis, заболяване, което може да доведе до катастрофални резултати, включително загуба на зрението. И не е толкова трудно тя да попадне в окото – веднъж попаднала в контакт с лещите, тя лесно ще попадне и в очите.

Как да разпознаете симптомите?

Акантамоебата атакува роговицата, която не съдържа кръвоносни съдове и е по-малко способна да реагира, отколкото други органи. Това може да предизвика малки петна по повърхността й, а понякога дори може и да проникне в роговицата.

Сред симптомите са:

• силно главоболие,
• зачервени очи,
• повишено сълзене,
• подуване и конвулсии на клепачите,
• чувствителни очи

Инкубационния период на заболяването е приблизително две седмици. Лечението е дълго, обикновено продължава няколко седмици или месеца, а след излекуването, зрението обикновено остава влошено. В най-лошите случаи историята завърша със слепота. Ако имате съмнение за горепосочената инфекция с акантамоеба, занесете на очния лекар и контактните лещи в разтвора и кутийките, в които са били съхранявани.

Изплашихме ли ви?

Няма причина за това. Спазвайте правилата за правилна хигиена и ще бъдете спокойни – едно от правилата гласи не използвайте чешмяна вода вместо разтвор за контактните си лещи и всъщност е най-важното от всички.

Основни правила:

• Не използвайте вода от водопровода дори и само за изплакване на лещите или кутийките за съхранение.
• Почиствайте лещите с леко потъркване и изплакване.
Никога не доливайте нов разтвор към стария в кутийката – винаги използвайте само нов разтвор за лещи.
• Максимум веднъж на три месеца сменяйте и кутийката за лещи с нова.
• А ако планувате къпате в басейн, езеро или язовир, използвайте само еднодневни лещи, които вечерта да изхвърлите.

Свърши ми разтвора за лещи и няма откъде да купя спешно нов. Какво да използвам?

Нищо, просто изхвърлете лещите си.

Мога ли да съхранявам лещите си в капки за очи?

Не, защото нямат почистващите и дезинфекциращи свойства, необходими за целта.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти