4,9 Оценка

Вход

Материали на стъклата на слънчевите очила

материали на стъклата на слънчевите очила

Материалът на стъклата на слънчевите очила е важна характеристика, която трябва да имате предвид, докато пазарувате слънчеви очила. Не само ще определи до каква степен стъклата ще предпазват очите ви, но също така ще ви даде и по-добро зрение.

Ето какво трябва да знаете:

  • Лещите от стъкло имат несравнимо качество, но са скъп материал за слънчевите очила. Стъклото също е по-тежко и лесно за счупване при удар. Макар че стъклените лещи са качествени и по принцип те са най-добрият избор, понякога не са подходящи за всички дейности.
  • CR39 (пластмаса) е по-тънък, по-евтин и тежи наполовина колкото стъклото, а днес е най-широко използваният материал за слънчеви очила с общо предназначение. CR39 предлага много добри оптични характеристики дори при високи предписания. Освен това, той има добра устойчивост на надраскване поради твърдия си слой.
  • Очилата от поликарбонат са по-леки, въпреки че този материал не осигурява изключителна оптична характеристика на стъклените лещи. Поликарбонатът е до 10 пъти по-устойчив на удари от пластмасовите или стъклените лещи и осигурява 100% защита от слънчевите UV лъчи.
  • Препоръчваме да избягвате акрилни стъкла, освен ако не искате да купувате нов чифт доста често. Те са най-малко издръжливи и чисти от оптична гледна точка. Освен това, когато са изложени на топло, обикновено биват афектирани. Акрилните лещи са познати като лесно достъпни, но и дегенерират бързо.

 

 

  CR-39 Поликарбонат Стъкло
Оптично качество Добро Добро Много добро
Тегло Стандартно Леко По-тежко
Дебелина Стандартна Тънка Дебела
UV защита Много добра Много добра Много добра
Устойчивост срещу надраскване Добра Много добра Много добра
Устойчивост срещу счупване Могат да се счупят Не могат да се счупят Счупват се рязко
Цена Ниска Стандартна Скъпи

 

Кой материал за лещи е най-подходящ за слънчеви очила?

 

 

CR-39 лещи

Като цяло, ако търсите слънчеви очила, които можете да носите всеки ден за различни дейности, CR-39 лещите са перфектен избор за вас.

Въпреки че лещите CR-39 има възможност да се счупят, когато се приложи достатъчно сила, те са много по-устойчиви на удар, отколкото стъклените лещи. В днешно време пластмасовите лещи все още са много популярни и се използват от много хора по света. Едно от предимствата на използването на пластмасови лещи днес е фактът, че те са най-евтиният наличен обектив.

Поликарбонатни стъкла

Ако искате да използвате слънчевите очила главно по спортни причини, трябва да избягвате CR-39 и стъклени лещи, тъй като те не са толкова устойчиви и затова не се препоръчват за активни спортове. Вместо това трябва да изберете поликарбонатни лещи тъй като те се състоят от забележително здрава пластмаса, която тежи най-малко и е най-устойчива на удар. Това прави материала идеален избор за здрави слънчеви очила.

Стъклени лещи

Ако яснотата и устойчивостта на надраскване са фокус за вас, то слънчевите очила с лещи от стъкло са вашия избор. Защо? Преди време не съществуваха други материали, които да са в състояние да съчетаят стъклените лещи, когато става въпрос за яснота, устойчивост на надраскване и способност да издържат на екстремни температури. Въпреки това, стъклените лещи се разбиват много по-опасно от пластмасовите лещи. Освен това те могат да се монтират само на определен вид рамки. Следователно стъклените лещи ограничават видовете рамки, от които можете да избирате. И накрая, но не на последно място, хората, които имат чувствителни носове обикновено не се справят добре с тежки стъклени лещи.

Прочетете повече

Слънчеви очила, които отговарят на формата на лицето