Limited offer: Take 15% off new Lenjoy 1 Day Air+ contact lenses.

Вход

Слънчеви и диоптрични очила - UV400 филтър

Uv protection in glasses and sunglasses

Много хора, които носят диоптрични или слънчеви очила, вярват, че колкото по-тъмен е цветът на стъклата, толкова по-безопасен е за очите. Но внимавайте, цветът на стъклата не съответства задължително на защитните им качества. Тъмните цветове увеличават разширяването на зеницата, което води до по-вредни ултравиолетови лъчи, които идват в окото, отколкото без очила. По тази причина при закупуване на очила винаги трябва да се обръща голямо внимание на така наречените филтърни категории, които показват интензивността на оцветяването.

EU категориите, които обикновено са обозначени с 5 знака, Римски знаци (I до V) или арабски знаци (0 до 4), както следва:


Филтър категория Условия на времето Затъмняване на стъклата Употреба
0 UV filter category 0 3 – 20% Предлага най-малко защита. Безцветен или много лек филтър. Обикновено наличен при спортни или защитни очила, предназначени да предпазват от вятър, прах или отломки, но не срещу слънце.
1 UV filter category 1 20 – 57% За частично облачни дни. Много леко оцветени стъкла обикновено в жълто – оранжево, подходящи за по-слаба слънчева светлина или като защита от вятър или прах.
2 UV filter category 2 57 – 82% Подходящ за нормални летни дни. Среден тъмен филтър подходящ за средна слънчева радиация и за ежедневно носене. Оттенъкът е леко по-лек от обикновено. Може да се използва за пролетни и есенни разходки в слънчеви дни. Удобни са и по време на шофиране или за преместване от слънце на сянка. and sun.
3 UV filter category 3 82 – 92% Предлага интензивна защита. Препоръчва се за почивка край морето, в Южна Европа и за планински разходки. Тъмен филтър, подходящ за интензивно слънце на плажа или в града. Тази категория е характерна за повечето видове диоптрични и слънчеви очила. Той е перфектен за лятото, тъй като осигурява по-висока степен на защита от слънчева радиация в сравнение с предишните категории.
4 UV filter category 4 92 – 97% Особено силна защита, която е подходяща за високи планини и ледници. Слънчевите очила от категория 4 са забранени в движението по пътищата. Те са маркирани със символа на зачеркната кола. Много тъмен филтър за много интензивна слънчева радиация. Очила за планини или пустини и навсякъде, където слънчевата светлина е не само изключително силна, но и се отразява много.

Подобно на качеството на стъклата до 60% от UV лъчите могат да проникнат отгоре или отстрани. Следователно, големи стъкла и широки рамки над носа, могат да допринесат за оптимална защита. Освен това носенето на шапка може да бъде полезно.

Значение на UV 400

UV 400 е категорията, която блокира всички светлинни лъчи с дължина на вълната до 400 нанометра. Това обхваща всички UVA и UVB лъчи. Вижте горната таблица.

UV лъчите увреждат ретината

Ако се приближите твърде много до слънцето, ще получите слънчево изгаряне. Ултравиолетовите лъчи – така наречените UV лъчи – увеличават риска от рак на кожата. Освен това, честите слънчеви бани могат да ускорят стареенето на кожата.

Но не само кожата може да се повреди, но и очите също могат да бъдат увредени.

Ако незащитените очи са изложени на слънце, продължителното и интензивно облъчване може да доведе до възпаления на конюнктивата и роговицата.

В най-лошия случай зрителният орган може да се повреди в дългосрочен план и лещата може да стане мътна (катаракта).

Затова винаги носете очила и слънчеви очила с гарантирана UV защита!

UV-C лъчите се абсорбират основно от земната атмосфера, но UV-B и UV-A лъчите проникват безпрепятствено до земната повърхност. Обозначението UV400 с гарантирана UV защита предпазва от вредно UV-B и UV-A излъчване.

Освен това слънчевите очила намаляват видимата светлина, което прави гледането при ярко слънце по-приятно.

UV rays and filter category

Накратко, терминът UV400 означава, че очилата абсорбират UV-A, B и C лъчи, до дължина на вълната от 400 нанометра.

Други качествени характеристики на слънчевите и диоптричните очила

  • CE знак: Знакът СЕ съществува от 1 юли 1995 г. и показва, че има UV защита до минимум 380 нанометра. Той се намира от вътрешната страна на рамките и показва, че моделът отговаря на настоящите европейски стандарти.
  • Рамка за очила: Както вече споменахме в статията, слънчевата светлина може да проникне отгоре и отстрани. Затова, за да се осигури оптимална защита, могат да се използват леко по-големи стъкла и по-широки рамки.
  • Поляризиращи филтъри: Поляризираните стъкла имат специално покритие, което увеличава видимостта чрез филтриране по време на експозиция на интензивни светлинни лъчи. Тези стъкла са предназначени да намалят отблясъците от повърхности като вода, сняг или стъкло. Очила с поляризиращни стъкла са особено подходящи за шофьори на автомобили.

Разгледайте предложенията ни за мъжки слънчеви очила, или дамски слънчеви очила, както и нашите диоптрични очила.

Все още не сте намерили това, което търсите?

Огромната ни селекция от маркови очила ви очаква на Lentiamo!

Пазарувайте слънчеви очила

Коментари Задайте въпрос

  • Димитър

    Здравейте,трябват ми слънчеви очила с висока защита,защото нося лещи и слънцето ме заслепява.Искам някакъв спортен модел за всеки ден и да е с здрава рамка.Какво ще ми препоръчате?

    Отговори

*Задължителни полета