Във връзка с настоящата ситуация бихме искали да потвърдим, че извършваме нашите доставки без ограничения и промени.

Вход

Слънчеви очила - UV400 филтър

Много хора, които носят слънчеви очила, вярват, че колкото по-тъмен е цветът на лещите, толкова по-безопасен е за очите. Но внимавайте, цветът на лещите не съответства задължително на защитните им качества. Тъмните цветове увеличават разширяването на зеницата, което води до по-вредни ултравиолетови лъчи, които идват в окото, отколкото без очила. По тази причина при закупуване на слънчеви очила винаги трябва да се обръща голямо внимание на така наречените филтърни категории, които показват интензивността на оцветяването.

EU категориите, които обикновено са обозначени с 5 знака, Римски знаци (I до V) или арабски знаци (0 до 4), както следва:

Категория филтър Затъмняване на лещата Употреба
0 3 – 20% Най-ниска защита.
1 20 – 57% За дни с частична облачност.
2 57 – 82% Подходящи за нормални летни дни в централна Европа
3 82 – 92% Предлагат интензивна защита. Препоръчват се за почивка на море, за пътувания в южна Европа и разходки в планината.
4 92 – 97% Особено силна защита, която е подходяща за високи планини и ледници. Слънчевите очила от категория 4 са забранени при движение по пътищата. Те са обозначени със символа на пресечена кола.
Подобно на качеството на лещите, до 60% от UV лъчите могат да проникнат отгоре или отстрани. Следователно, големи лещи и широки рамки над носа, могат да допринесат за оптимална защита. Освен това носенето на шапка може да бъде полезно.

UV лъчите увреждат ретината

Ако се приближите твърде близо до слънцето, ще получите слънчево изгаряне. Ултравиолетовите лъчи – т. нар. UV лъчи – повишават риска от рак на кожата. Освен това, честите слънчеви бани ускоряват стареенето на кожата. Но не само кожата може да се повреди. Очите също могат да бъдат увредени. Ако незащитените очи са изложени на слънце, дълго и интензивно облъчване може да доведе до възпаления на конюнктивата и роговицата. В най-лошия случай, визуалният орган може да се повреди в дългосрочен план и лещата да стане мътна (катаракта). Затова винаги носете слънчеви очила с гарантирана UV защита!

Ray Ban Erika 4171 UV400ay-Ban Justin RB 4165 622/T3 UV400

UV-C лъчите се абсорбират основно от земната атмосфера, но UV-B и UV-A лъчите проникват безпрепятствено до земната повърхност. Обозначението UV400 с гарантирана UV защита предпазва от вредно UV-B и UV-A лъчение. Освен това, слънчевите очила намаляват видимата светлина, което прави наблюдението на слънцето по-приятно.

UV rays and filter category
Накратко, терминът UV400 означава, че очилата абсорбират UV-A, B и C лъчи до дължина на вълната 400 нанометра.

Други качествени характеристики на слънчевите очила

  • CE знак: Знакът СЕ съществува от 1 юли 1995 г. и показва, че има UV защита до минимум 380 нанометра. Той се намира от вътрешната страна на рамките и показва, че моделът отговаря на настоящите европейски стандарти.
  • Рамка за очила: Както вече споменахме в статията, слънчевата светлина може да проникне отгоре и отстрани. Затова, за да се осигури оптимална защита, могат да се използват леко по-големи лещи и по-широки рамки.
  • Поляризиращи филтъри: Поляризираните лещи имат специално покритие, което увеличава видимостта чрез филтриране по време на експозиция на интензивни светлинни лъчи. Тези лещи са предназначени да намалят отблясъците от повърхности като вода, сняг или стъкло. Слънчевите очила с поляризиращи лещи са особено подходящи за шофьори на автомобили.

Разгледайте каталога ни с оригинални слънчеви очила!

Коментари Задайте въпрос

  • Димитър

    Здравейте,трябват ми слънчеви очила с висока защита,защото нося лещи и слънцето ме заслепява.Искам някакъв спортен модел за всеки ден и да е с здрава рамка.Какво ще ми препоръчате?

    Отговори

*Задължителни полета