4,8 Оценка

Вход

Цвят на стъклата на слънчевите очила

Избор на правилният цвят на стъклата при слънчевите очила

 

 

Ето защо цвета на стъклата е важен

 

 

Освен че подобрявате външния си вид, лещите на вашите слънчеви очила ще действат като щит, предпазвайки ви от UV лъчите. Вижте по-долу кой цвят на коя ситуация отговаря.

Какво е UV радиация и защо трябва да предпазвате очите си от нея?

Познато също като ултравиолетова радиация, ултравиолетовите лъчи и електромагнитно излъчване са отговорни главно за летния загар и слънчевите изгаряния. Дълготрайното излагане на ултравиолетови лъчи може да предизвика множество проблеми за очите ви: сериозни изгаряния, катаракти или дори рак. Ултравиолетова радиация през лятото е опасна за нас, но бъдете наясно, че отразената в снега светлина е по-опасно дори от слънчевите лъчи на морето през лятото.

Каква UV защита трябва да търсите, когато искате да си поръчате слънчеви очила?

Потърсете чифт слънчеви очила, които блокират най-малко 99% от UVB лъчите и най-малко 95% от UVA лъчите. Уверете се, че имат висока устойчивост срещу надраскване и че ще можете да носите очилата повече от един сезон. Не забравяйте, че поляризираните очила осигуряват превъзходна защита от слънцето и придружени с комфортни рамки ще бъдат удобни за носене по всяко време.

И така, кой е най-подходящият цвят на лещата при слънчевите очила?

Цветът на лещата, който сте избрали, зависи от целта на слънчевите очила и от времето, ако планирате да ги използвате на морето или на планината през зимата.

Но едно нещо, което трябва да имате предвид е, че цветът на лещата на слънчевите очила няма нищо общо с количеството защита, което предлагат слънчевите очила.

 

слънчеви очила със сиви лещи

Сиви стъкла

Сиви лещи намалят интензивността на светлината и са чудесни за очите ви, без да засягат контраста или да изкривяват цветовете.

 

слънчеви очила с тъмнозелени стъкла

Тъмнозелени стъкла

Същото важи и за тъмнозелени стъкла, които са идеални за шофиране. Това е така, защото сивите и зелените лещи не променят възприемането на цветовете. Интересно е, че тази функция е дори полезна, когато страдате от увреждане на зрението, като хиперметропия например.

слънчеви очила с червени стъкла

Червени и оранжеви стъкла

Ако обичате спорта и снега, определено трябва да изберете червен и оранжев цвят защото те блокират синята светлина, която е много силна през зимата, особено в слънчевите дни. Тези цветове имат релаксиращ ефект върху очите и се използват за постоянна оптична корекция на зрението.

слънчеви очила с кафяви стъкла

Кафяви стъкла

Кафявите лещи имат същите предимства като червените и оранжевите. Плюс това, те са особено полезни, тъй като кафявото е предпочитаният цвят от тези, които страдат от късогледство.

слънчеви очила с жълти стъкла

Жълти и кехлибарени стъкла

Жълтите и кехлибарените стъкла са много популярни сред ловците, които се възползват от контраста, когато търсят цели в небето, особено при ярка светлина. Въпреки това, тези видове обективи са опасни и дори незаконни при шофиране или във всяка друга дейност, която изисква ясно разпознаване на цветовете.

слънчеви очила с лилави стъкла

Лилави стъкла

Ако вашата работа или хоби включват много дейности на открито, трябва да изберете модел очила с лилави стъкла.

слънчеви очила с медни стъкла

Медни стъкла

Слънчевите очила с медни стъкла ще подчертае контраста между небето и тревата срещу топката за голф.

слънчеви очила със сини стъкла

Сини стъкла

Сините и зелените слънчеви очила ще подобрят контраста с жълтата тенис топка. Сините лещи осигуряват по-добро разграничение между бяло и черно и се препоръчват за хора, страдащи от късогледство.

Прочетете повече

Съвети за стил при правилния избор на слънчеви очила

Открийте каква е формата на лицето ви

Открийте каква е формата на лицето ви

Класически, вечни форми и рамки за слънчеви очила

Класически, вечни форми и рамки за слънчеви очила

Защо децата трябва да носят слънчеви очила

Защо децата трябва да носят слънчеви очила